Növénytermesztés
Növénytermesztés

Baktériumok és a nitrogénhasznosulás

Baktériumok és a nitrogénhasznosulás

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

A magas műtrágyaárak és az ásványi nitrogén-műtrágyázás fokozódó korlátozásai mellett, a mezőgazdaságban egyre nő az érdeklődés a nitrogén, mint terméshozamot nagyban meghatározó tápanyag alternatív ellátási forrásai iránt.

Az egyre szigorodó európai szabályozások és a mezőgazdasági fejlesztő-gyártó vállalatok fenntarthatósági törekvései az innováció, a biológiai és azon termékek fejlesztésének fontosságát hangsúlyozzák, melyek hosszú távon segítik a magyar gazdaság fenntartható fejlődését is.  

Ugyan a Föld levegőjének 78,08 %-a nitrogén, ennek megkötését önállóan a növények nem képesek elvégezni. A növények tápanyagellátásának egyik lehetősége a levegőből történő nitrogénellátás technológiája nitrogénmegkötő baktériumok felhasználásával. Ehhez, mint a legtöbb növénytáplálási folyamathoz, szükséges a baktériumok, mikroorganizmusok jelenléte és együttműködése a növénnyel.

A természetben többféle baktérium létezik, amelyek segíthetnek megkötni a légköri nitrogént:

  • Szimbiotikus baktériumok (Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia) – ezek a baktériumok a növényekben gümőket, csomókat alkotnak, amelyek lehetővé teszik a légköri nitrogén megkötését. Tevékenységük csak azokra a növényekre korlátozódik, amelyek ezt lehetővé teszik a hüvelyesekre.
  • Nem-szimbiotikus baktériumok (Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas vagy Azomonas) – ezek a baktériumok a talajban élve kötik meg a légköri nitrogént és a növény számára felvehető formává alakítják át anaerob körülmények között (oxigénhez való hozzáférés korlátozott).
  • Endofiták (Methylobacterium, Herbaspirillum, Gluconacetobacter) – ezek a baktériumok bejutva a növény belsejébe, a földfelszín feletti növényi részekben szabadon mozogva biztosítanak nitrogént a növények számára, függetlenül attól, hogy van-e felvehető nitrogén a talajban.

Methylobacterium symbioticum nitrogénmegkötő baktériumok a nyitott sztómán keresztül jutnak be, és telepednek meg a növényben, ahol a szaporodásuk a növény növekedésével párhuzamosan zajlik. Ezáltal eljutnak a fiatal, zöld növényi részekbe is, mely révén a baktérium kolonizálja a növény teljes föld feletti részeit. A légköri nitrogént a növény számára felvehető és hasznosítható formává alakítják át, amely közvetlenül beépül az aminosavakba, azaz a növény alapvető építőköveibe. A baktériumok szimbiózisban élnek a növényekkel. A növények növekedése során kibocsátott metanolt használják energiaforrásként a növekedésükhöz és fejlődésükhöz.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-gyártó vállalat 2030-as fenntarthatósági törekvéseinek megfelelően, nagy hangsúlyt fektet termékei környezetbarát megújítására. A cég továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment portfóliójának termékeit és az elmúlt évek során több, biológiai készítményeket gyártó vállalattal írt alá megállapodást. A vezető, biológiai készítményeket gyártó Symborggal aláírt egyezség részeként a Corteva számos európai ország piacára vezetheti be a BlueN® tápanyag hasznosulást optimalizáló terméket, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van.

A Corteva Agriscience innovatív, természetes eredetű biostimuláns terméke a BlueN® a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsbe tartozik, és segít a levegőből származó nitrogént hozzáférhetővé tenni a növény számára. Így alternatív, kiegészítő nitrogénforrást biztosítanak, valamint potenciálisan csökkentik a műtrágya használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Corteva egyedülálló BlueN® biostimuláns terméke tavaly debütált Európa számos országában, ahol a gazdálkodók örömmel fogadták és elégedettek a termékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Majd 1.500 lóerőnyi Massey Ferguson erőgéppel gyarapodott a gazdaság

2023. május 23. 12:29

A Nyakas Farm Kft. és a hozzátartozó cégcsoport hét darab Massey Ferguson erőgép beruházását valósította meg 2023 év elején.

Biodiverzitás hírek - agrárszemmel az AÖP indulása előtt

2023. február 25. 09:06

Az utóbbi hetekben több olyan hír is napvilágot látott, ami különösen fontos a biodiverzitás és az agrárium kapcsolatát illetően.

Maximalizálja a betakarítás teljesítményét! - J&M átrakókocsik

2023. május 25. 08:28

A hatékony betakarítás nemcsak nagy teljesítményű kombájnokat, de megfelelően szervezett logisztikát is igényel. A menet közbeni magtartályürítéssel a betakarítógépek napi teljesítménye terménytől függően akár 10-30%-kal is növekedhet.

Az azoxi erejével a kalászos lombvédelemhez

2023. február 27. 15:41

Az eddigi enyhe téli időjárás sajnos segített a kórokozóknak az áttelelésben, és ha nem érkezik tartósan hideg korán, számíthatunk a gomba-kórokozók járványszintű megjelenésére.