Növénytermesztés
Növénytermesztés

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

NAK/IegVu

Míg az esőzések enyhülést hoztak az EU repcéire, az elemzők továbbra is úgy gondolják, hogy az idei év termése lesz az elmúlt 10 év legalacsonyabb termése a szárazság és a rovarkártétel miatt.

A Coceral Gabonaipari Szövetség úgy látja, hogy az EU repce termése 2019-ben 17,9 millió tonna lesz, ami közel 2 millió tonnával kevesebb, mint tavaly. Más előrejelzések is hasonlóan 18 millió alatti termést várnak, ami 2007 óta a legalacsonyabb lenne, amikor 18,5 millió tonnányi termés került betakarításra. Az Agritel piaci konzultációs cég szerint az esőzések lendületet adtak ugyan a múlt hónapban a repcének, az nem lesz elég, hogy kompenzálja, amit előzőleg elszenvedettek a növények.

Az Észak- és Közép-Európában tapasztalt tavalyi forró és száraz nyár hatására az EU repcetermése már 2018-ban kevéssel 20 millió tonna alá csökkent, ami az elmúlt hat év szintje alatti érték. Ráadásul az aszály maradandó hatásaként a száraz ősz megnehezítette a repce vetését, ami pedig nagymértékű területcsökkenéshez vezetett az EU fő termelő országaiban, úgymint Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A francia gazdák más növények után néztek

A Coceral úgy véli, hogy Franciaországban a termés 4 millió tonnára fog csökkenni a tavalyi 4,9 millióról, mialatt egyes kereskedők úgy látják, hogy a teljes termés akár 4 millió tonna alá is kerülhet. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium jövő héten adja ki előrejelzését és úgy véli a tavalyi évhez képest a repce vetésterülete országban 19%-kal csökkent 1,31 millió hektárra.

Bár a február óta tartó enyhe időjárás segítette a repce növekedését, tavasszal ugyanezek a feltételek segítették a rovarkártevők tömeges megjelenést is. Ezek együtt a késői fagykárokkal vezették a francia gazdákat azon döntéshez, hogy a repcét más növényekre lecseréljék, mint például kukoricára.

Az eső eltüntette a gazdák legnagyobb aggodalmát

Németországban a múlt heti heves esőzések a legszárazabb régiókban eltüntették a gazdák legrosszabb aggodalmát a tartós szárazság miatt. Ugyanakkor úgy tűnik a kevesebb termés elkerülhetetlen, mivel jobb időjárási körülmények miatt javuló termésmennyiség nem elegendő, hogy kompenzálja a hatalmas vetésterület csökkenést. A Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetség (DRGV) hónap eleji becslése szerint a fő őszi káposztarepce termés éves szinten 17%-kal csökken 3,04 millió tonnára.

A közelmúltbeli esőzések Lengyelországban is megnyugtatták a termelőket a szárazsággal kapcsolatban. A Sparks Polska piaci elemzői abban reménykednek, hogy az idei termés kicsivel magasabb lesz, mint a tavalyi 2,3 millió tonna és megközelítheti a 2,4 millió tonnát.

A Nemzeti Termelők Uniója (NFU) szerint Nagy-Britanniában a rovar kártétel, főként a nagy repcebolháé olyan nagymértékű volt, hogy 50%-os terület csökkenéshez vezetett. Úgy fest a megmaradt növények jó állapotban vannak, bár a termelők több esőben reménykednek. Tavaly az Egyesült Királyság megközelítőleg 2,1 millió tonna repcét takarított be.

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

2018. október 9. 09:33

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

2018. szeptember 14. 08:12

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

Ahol a generációváltás nem probléma - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk Limagrain különdíját

2018. november 30. 12:46

A Megyimóri család az Agrofórummal 10-10 hektárra elegendő LG31.377 szemeskukorica hibridet és LG ARCHITECT őszi káposztarepce hibridet nyert a Limagrain közreműködésével.