Növénytermesztés
Növénytermesztés

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

NAK/IegVu

Míg az esőzések enyhülést hoztak az EU repcéire, az elemzők továbbra is úgy gondolják, hogy az idei év termése lesz az elmúlt 10 év legalacsonyabb termése a szárazság és a rovarkártétel miatt.

A Coceral Gabonaipari Szövetség úgy látja, hogy az EU repce termése 2019-ben 17,9 millió tonna lesz, ami közel 2 millió tonnával kevesebb, mint tavaly. Más előrejelzések is hasonlóan 18 millió alatti termést várnak, ami 2007 óta a legalacsonyabb lenne, amikor 18,5 millió tonnányi termés került betakarításra. Az Agritel piaci konzultációs cég szerint az esőzések lendületet adtak ugyan a múlt hónapban a repcének, az nem lesz elég, hogy kompenzálja, amit előzőleg elszenvedettek a növények.

Az Észak- és Közép-Európában tapasztalt tavalyi forró és száraz nyár hatására az EU repcetermése már 2018-ban kevéssel 20 millió tonna alá csökkent, ami az elmúlt hat év szintje alatti érték. Ráadásul az aszály maradandó hatásaként a száraz ősz megnehezítette a repce vetését, ami pedig nagymértékű területcsökkenéshez vezetett az EU fő termelő országaiban, úgymint Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A francia gazdák más növények után néztek

A Coceral úgy véli, hogy Franciaországban a termés 4 millió tonnára fog csökkenni a tavalyi 4,9 millióról, mialatt egyes kereskedők úgy látják, hogy a teljes termés akár 4 millió tonna alá is kerülhet. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium jövő héten adja ki előrejelzését és úgy véli a tavalyi évhez képest a repce vetésterülete országban 19%-kal csökkent 1,31 millió hektárra.

Bár a február óta tartó enyhe időjárás segítette a repce növekedését, tavasszal ugyanezek a feltételek segítették a rovarkártevők tömeges megjelenést is. Ezek együtt a késői fagykárokkal vezették a francia gazdákat azon döntéshez, hogy a repcét más növényekre lecseréljék, mint például kukoricára.

Az eső eltüntette a gazdák legnagyobb aggodalmát

Németországban a múlt heti heves esőzések a legszárazabb régiókban eltüntették a gazdák legrosszabb aggodalmát a tartós szárazság miatt. Ugyanakkor úgy tűnik a kevesebb termés elkerülhetetlen, mivel jobb időjárási körülmények miatt javuló termésmennyiség nem elegendő, hogy kompenzálja a hatalmas vetésterület csökkenést. A Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetség (DRGV) hónap eleji becslése szerint a fő őszi káposztarepce termés éves szinten 17%-kal csökken 3,04 millió tonnára.

A közelmúltbeli esőzések Lengyelországban is megnyugtatták a termelőket a szárazsággal kapcsolatban. A Sparks Polska piaci elemzői abban reménykednek, hogy az idei termés kicsivel magasabb lesz, mint a tavalyi 2,3 millió tonna és megközelítheti a 2,4 millió tonnát.

A Nemzeti Termelők Uniója (NFU) szerint Nagy-Britanniában a rovar kártétel, főként a nagy repcebolháé olyan nagymértékű volt, hogy 50%-os terület csökkenéshez vezetett. Úgy fest a megmaradt növények jó állapotban vannak, bár a termelők több esőben reménykednek. Tavaly az Egyesült Királyság megközelítőleg 2,1 millió tonna repcét takarított be.

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

2019. március 5. 06:29

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

Jön az eső - bajban lesznek, akik aratnak

2018. június 26. 06:42

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.