14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Növénytermesztés

Lengyelország a világ tizedik legnagyobb burgonyatermelője

Agrofórum Online

Kína fölényesen vezeti a burgonyatermelő országok ranglistáját India és Oroszország előtt. Az Európai Unió tagállami közül Németország áll a legelőkelőbb helyen, hatodikak a globális listán. A közép-kelet európai régióból Lengyelország is bekerült a TOP 10-be, igaz csak a tizedik helyen. Magyarországon 344 ezert tonna burgonyát termesztettek, a hazai termés a hatvanas évek óta folyamatosan csökken.

Éves 91,82 millió tonnás terméssel világelső Kína a burgonyatermesztésben. India 50,19 millió tonnás eredménnyel követi a legnépesebb országot a listán. Oroszország 22,07 millió tonnás betakarított burgonyamennyiséggel áll a harmadik helyen – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A negyedik helyen szintén kelet-európai ország, Ukrajna következik 20,27 millió tonnával. Az Egyesült Államok áll az ötödik helyen, ott 19,18 millió tonnás termést regisztráltak.

TOP 10 burgonyatermelő ország a világon (tonna)

A TOP 10 mezőnyének második felét a legjobb eredményt felmutató európai uniós tagállam, Németország nyitja 10,6 millió tonnával. Banglades 9,7 millió tonnás termése a hetedik helyre volt elég. Franciaország nyolcadik helyéhez 8,56 millió tonnás betakarításra volt szükség. Hollandia 6,96 millió tonnával következik a sorban a kilencedik helyen. A TOP 10-es listát egy régiós állam, Lengyelország zárja 6,48 millió tonnával.

Magyarországon a FAO adatai szerint 2019-ben 344 ezer tonna burgonyát termesztettek. Ez a mennyiség igaz, hogy 16 tonnával magasabb a 2018-as 328 ezer tonnánál, de így is beleillik a hatvanas évek óta folyamatosan csökkenő trendbe. A 2018-as adat egyébként az 1961 óta rendelkezésre álló adatsor mélypontját is jelenti egyben. Az 1966-os 2,91 millió tonnás termés számít ebben az időszakban rekordnak, utána két év alatt 1,63 millió tonnára csökkent a magyarországi termés, ami 1969-re 2,01 millió tonnára növekedett, de utána néhány éves időszaki emelkedésekkel folyamatos a csökkenés.

A burgonya termesztésére vonatkozó legkorábbi magyarországi adat egyébként a Vértes-hegységben található Vérteskozmáról származik. A helyi jószágkormányzó 1745. szeptember 28-i levelében egy vitás ügyben grundbeer  néven említi a burgonyát, amelyet a térségbe betelepült németek honosítottak meg.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?