Növénytermesztés

Lengyelország a világ tizedik legnagyobb burgonyatermelője

Agrofórum Online

Kína fölényesen vezeti a burgonyatermelő országok ranglistáját India és Oroszország előtt. Az Európai Unió tagállami közül Németország áll a legelőkelőbb helyen, hatodikak a globális listán. A közép-kelet európai régióból Lengyelország is bekerült a TOP 10-be, igaz csak a tizedik helyen. Magyarországon 344 ezert tonna burgonyát termesztettek, a hazai termés a hatvanas évek óta folyamatosan csökken.

Éves 91,82 millió tonnás terméssel világelső Kína a burgonyatermesztésben. India 50,19 millió tonnás eredménnyel követi a legnépesebb országot a listán. Oroszország 22,07 millió tonnás betakarított burgonyamennyiséggel áll a harmadik helyen – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A negyedik helyen szintén kelet-európai ország, Ukrajna következik 20,27 millió tonnával. Az Egyesült Államok áll az ötödik helyen, ott 19,18 millió tonnás termést regisztráltak.

TOP 10 burgonyatermelő ország a világon (tonna)

A TOP 10 mezőnyének második felét a legjobb eredményt felmutató európai uniós tagállam, Németország nyitja 10,6 millió tonnával. Banglades 9,7 millió tonnás termése a hetedik helyre volt elég. Franciaország nyolcadik helyéhez 8,56 millió tonnás betakarításra volt szükség. Hollandia 6,96 millió tonnával következik a sorban a kilencedik helyen. A TOP 10-es listát egy régiós állam, Lengyelország zárja 6,48 millió tonnával.

Magyarországon a FAO adatai szerint 2019-ben 344 ezer tonna burgonyát termesztettek. Ez a mennyiség igaz, hogy 16 tonnával magasabb a 2018-as 328 ezer tonnánál, de így is beleillik a hatvanas évek óta folyamatosan csökkenő trendbe. A 2018-as adat egyébként az 1961 óta rendelkezésre álló adatsor mélypontját is jelenti egyben. Az 1966-os 2,91 millió tonnás termés számít ebben az időszakban rekordnak, utána két év alatt 1,63 millió tonnára csökkent a magyarországi termés, ami 1969-re 2,01 millió tonnára növekedett, de utána néhány éves időszaki emelkedésekkel folyamatos a csökkenés.

A burgonya termesztésére vonatkozó legkorábbi magyarországi adat egyébként a Vértes-hegységben található Vérteskozmáról származik. A helyi jószágkormányzó 1745. szeptember 28-i levelében egy vitás ügyben grundbeer  néven említi a burgonyát, amelyet a térségbe betelepült németek honosítottak meg.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Mikor kell megkezdeni a burgonyánál a fitoftóra elleni védekezést?

2024. május 28. 04:39

Kérem szíves válaszukat: mikor kell megkezdeni a burgonya fitoftórás betegsége elleni védekezést?

Burgonyatermesztés magaságyásban

2023. április 16. 07:34

Sokan azt mondják, hogy a krumpli olyan olcsó, akkor miért termesszük otthon?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.