A növények bizonyos stresszhelyzetekben, kártevő rovarok jelenlétében, aszály, vagy magas hőmérséklet esetén szalicilsav termelésével képesek védekezni, ami a klímaváltozással összefüggő kedvezőtlen környezeti hatások túlélését is elősegítheti.
A Kaliforniai Egyetem kutatóinak a szalicilsav termelésszabályozásával kapcsolatos eredményei nemrég láttak napvilágot a Science Advances nevű tudományos szaklapban. A kutatók az Arabidopsis thalianara,vagyis lúdfűre vonatkozóan tettek megfigyeléseket, de remélik, hogy a növény sejtjeinek stresszre adott válaszaival kapcsolatos ismereteiket számos más növényfajra is alkalmazni tudják, beleértve az élelmiszeripari felhasználásra szánt növényeket is. A kutatási eredmények a gazdasági haszonnövények ellenállóképességének fokozása szempontjából lehet korszakalkotó – olvasható mindez a sciencedaily.com oldalon.
Az élő szervezetekben a környezeti stressz hatására reaktív oxigénformák képződnek, amelyek a növények esetében akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Bár, mint sok más esetben, itt is a mérték a meghatározó: vagyis kis mennyiségben a reaktív oxigénformák védekezési reakciókat váltanak ki, mint például a már említett szalicilsav nevű ,,védőhormon” termelését is. A molekula védi a sejtek kloroplasztiszát, vagyis zöld színtestet, amely a fotoszintetikus reakció helyéül szolgál, azaz a sejt energiatermelő folyamatainak szerves eleme.
Jelenleg minden olyan eredmény felhasználható, amely a növények életképességét fokozó folyamatokra vonatkozik. Ilyen módon a növények ellenállóbbá tehetők az éghajlatváltozással összefüggő kedvezőtlen hatásokkal szemben – mondta Katayoon Dehesh, molekuláris biokémia professzor, a kutatás első szerzője.
Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712102648.htm