Növénytermesztés

Mi teheti ,,klímaellenállóvá” a növényeket?

Agrofórum Online

A növények bizonyos stresszhelyzetekben, kártevő rovarok jelenlétében, aszály, vagy magas hőmérséklet esetén szalicilsav termelésével képesek védekezni, ami a klímaváltozással összefüggő kedvezőtlen környezeti hatások túlélését is elősegítheti.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak a szalicilsav termelésszabályozásával kapcsolatos eredményei nemrég láttak napvilágot a Science Advances nevű tudományos szaklapban. A kutatók az Arabidopsis thalianara,vagyis lúdfűre vonatkozóan tettek megfigyeléseket, de remélik, hogy a növény sejtjeinek stresszre adott válaszaival kapcsolatos ismereteiket számos más növényfajra is alkalmazni tudják, beleértve az élelmiszeripari felhasználásra szánt növényeket is. A kutatási eredmények a gazdasági haszonnövények ellenállóképességének fokozása szempontjából lehet korszakalkotó – olvasható mindez a sciencedaily.com oldalon.

Az élő szervezetekben a környezeti stressz hatására reaktív oxigénformák képződnek, amelyek a növények esetében akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Bár, mint sok más esetben, itt is a mérték a meghatározó: vagyis kis mennyiségben a reaktív oxigénformák védekezési reakciókat váltanak ki, mint például a már említett szalicilsav nevű ,,védőhormon” termelését is. A molekula védi a sejtek kloroplasztiszát, vagyis zöld színtestet, amely a fotoszintetikus reakció helyéül szolgál, azaz a sejt energiatermelő folyamatainak szerves eleme.

Jelenleg minden olyan eredmény felhasználható, amely a növények életképességét fokozó folyamatokra vonatkozik. Ilyen módon a növények ellenállóbbá tehetők az éghajlatváltozással összefüggő kedvezőtlen hatásokkal szemben – mondta Katayoon Dehesh, molekuláris biokémia professzor, a kutatás első szerzője.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712102648.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Újdonságok a DEKALB kukoricavetőmag-portfóliójában

2023. október 25. 06:40

Ahogy a partnereink már megszokhatták, idén is több új DEKALB kukoricahibriddel bővítjük portfóliónkat, alkalmazkodva a jelen kor kihívásaihoz. Az intenzív, precíziós nemesítői munka új termékei és azok gyors, helyes pozícionálása révén a DEKALB nemesítői és fejlesztői munkatársai évről évre képesek kiaknázni a genetikai előrehaladásban rejlő potenciált, melyet digitális megoldásainkkal karöltve kínálunk a hazai gazdák számára.

Dr. Kith Károly: „paradigmaváltásra van szükség a mezőgazdaságban!”

2022. május 19. 16:59

Dr. Kith Károllyal beszélgettünk a több száz szántóföldi kísérlet tanulságairól és a hazai mezőgazdaságban szükségszerűen bekövetkező paradigmaváltásról.

Meddig nő a "Medve"?

2021. július 6. 06:38

A felmelegedés hatására kiolvadó talaj több millió hektár felhasználható földet fog eredményezni Oroszországban, amely hozzájárul az ország gazdasági felemelkedéséhez.

Kisebb fejméret, de jó minőség – Nőtt a fokhagymatermés tavaly

2022. november 24. 11:47

Tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amely szerint az idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés.