Növénytermesztés

Ne dobjuk ki a banánhéjat, jót tehetünk vele a növényeinknek

Agrofórum Online

A magyar emberek az Európai Unió átlagánál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak. Az alma töretlenül a legnépszerűbb nálunk, amelyet a citrusfélék követnek a sorban, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a banán található – fejenként 8 kilót eszünk belőle évente.

Aki tudatos fogyasztó, az minden bizonnyal a banánhéjat is komposztálja, de a többségnél még alighanem a kukában végzi ez az egyébként értékes növényi rész. Mire is jó a banánhéj? Meglepő, de a növényeinknek számtalan módon kedvezhetünk vele.

Egyrészt megszabadulhatunk a segítségükkel a levéltetvektől. Ehhez nem kell mást tenni, mint 2-3 centiméter mély lyukakat ásni az érintett növények alatt, és helyezzünk beléjük 2-3 banánnak a héját. A levéltetvek és a hangyák a banán káliumtartalmát megérezve inkább azon fognak lakmározni, nem a növényeinken.

A banánhéj – a fentiek alapján talán nem meglepő – természetes légycsapdaként is használható. Vegyünk egy műanyag (tejfölös vagy joghurtos) poharat, és szöggel fúrjunk az aljába lyukakat. Ezután tegyük bele a banánt, majd fordítsuk fel, és rakjuk olyan helyre, ahol szívesen bukkannak fel a legyek. Az édes szagra be fognak szállni a lyukakon, de kiút már nem lesz a pohárból.

A banánhéj a szobanövények tisztítására is kiválóan alkalmas. Ha az otthon lévő cserepes virágokat, páfrányokat, pozsgásokat nincs időnk vagy módunk „lezuhanyoztatni”, akkor elég csak a banánhéj belső oldalával finoman átdörzsölni a leveleiket. Meglepően hatékonyan távolítja el róluk a port, ráadásul tápanyagot (például káliumot) is juttat a növényeinknek.

Miért is van szüksége a növényeknek erre a sokat emlegetett káliumra? Elsősorban a fotoszintézisben van szerepe, illetve a növényben történő anyagáramlásban, vízgazdálkodásban. Káliumhiány esetén nehezebben tűrik a szárazságot, és mivel a kálium fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét, valamint a gázcserenyílások hatékony működését, ezért a párologtatásban is szerepet játszik.

(Fotó: ha11ok/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Szója lombvesztés: mostantól több is belefér

2025. augusztus 15. 16:10

A szójabab akár 66%-os lombvesztést is tolerálhat terméscsökkenés nélkül – új irány a rovarvédelemben és a permetezési stratégiában.

Megmenthető még a barnuló levelű kamélia?

2022. szeptember 2. 04:36

Fiatal, cserépben tartott kaméliám levelei (elsőként az idősebb levelek, de most már - kb. 4-5 hét után - az új levelek is) barnulni kezdtek, a levelek széleitől befelé. Vajon mi lehet ez, és tehetek-e még valamit, hogy megmentsem?

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Idén tovább csökkenhetnek a műtrágyaárak

2023. március 17. 15:03

A gazdálkodók a csökkenő műtrágyaárak előnyeit tapasztalhatják világszerte és Észak-Amerikában, amikor idén tavasszal vetik a növényeiket.