Növényvédelem
Növényvédelem

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

Agrofórum Online

A szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) fertőzés súlyos termésveszteséggel és éhínséggel kapcsolódott össze a történelem folyamán. Így volt ez a Római Birodalomban is, ahol Kr.e. 700 környékén minden tavasszal vörös színű állatokat áldoztak fel a Robigus, rozsda isten tiszteletére annak reményében, hogy megóvja a környék gabonaföldjeit a pusztító járványtól.

A 20. század második felére a világ legfontosabb gabonatermő területeiről, így Nyugat-Európából is, száműzte a tudomány a szárrozsdát. 2013-ban azonban Németországban megkondították a vészharangokat, a korábban legyőzöttnek vélt kórokozó újra felbukkant.

A szárrozsda történetében éles fordulatot hozott 1998, amikor Ugandában megjelent az Ug99 rassz, amely a világon termesztett búzafajták kb. 80%-át képes megfertőzni. Az Ug99 rassz azóta elterjedt Kelet- és Dél-Afrikában, valamint a Közel-Keleten.

Mivel a szárrozsda melegkedvelő faj, a klímaváltozás elősegíti az európai terjedését. A vegetációs szezonban az elmúlt negyed évszázad során egyre korábbi időpontokban regisztrálnak nyári meleget. A korai búzafajták, amelyek eddig elkerülték a kórokozóval való találkozást, a gomba számára kedvező irányba változó környezeti körülmények megjelenése miatt immár veszélyeztetettekké váltak. A 2013-as németországi fertőzés hátterében is ez állt, ahol a helyi járvány kialakulását követően a gomba sporadikus felbukkanásáról számolnak be (amely megfigyelhető ezen kívül Dániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban is). 2016-ban Szicíliában jegyeztek fel egy komolyabb, több ezer hektárra kiterjedő, durum- és kenyérbúzát érintő szárrozsda-fertőzést. 2015-2016. folyamán jóval északabbra is felbukkant a patogén gomba. Nyugat-Szibériában 1-2 millió hektár nagyságú területen alakult ki járvány tavaszi búzában, 30-40%-os termésveszteséget okozva. 2017-ben Svédország középső részén jelent meg a szárrozsda búzán és árpán.

Egy 14 ország szakértőinek bevonásával készített tanulmány arra mutat rá, hogy az Egyesült Királyságban használt búzafajták komoly rezisztenciahiánnyal küzdenek szárrozsdával szemben. Az 57 vizsgált genotípus 80%-a bizonyult fogékonynak a TKTTF rasszra, amely a németországi, dániai és az Egyesült Királyságban kialakult 2013-as fertőzésben játszott szerepet.

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be Európába. E kórokozók terjedésének megfékezésére a kontinens országai összefogásában egy rozsdagomba-figyelő rendszert (RustWatch) állítottak fel – számolt be a https://www.nature.com/articles/s42003-019-0294-9. A konzorciumot vezető, a dániai Aarchus Egyetemen működő Világ Rozsdagomba Tájékoztatási Központ (Global Rust Reference Center) működésének fő célkitűzése egy korai előrejelzési rendszer kiépítése. Tavaly indult az a négyéves időtartamra tervezett projektmunka, amelynek keretében zajló kísérletsorozat a rozsda elleni rezisztencianemesítésben és a termesztéstechnológia szintjén új módszerek, eszközök bevezetését vizsgálja a kórokozó visszaszorítása érdekében.

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Új növényegészségügyi rendszer és új nyilvántartási kötelezettségek

2019. november 26. 08:32

A rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Az ázsiai márványospoloska

2019. január 24. 04:36

Hazánkból az eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű ázsiai márványospoloska első egyedei 2013 őszén kerültek elő. A Magyarországon is általánosan elterjedt bencepoloskával téveszthető össze. E szélsőségesen polifág faj elleni védekezés során a fő hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni.

Vetésforgó a kertben (I. rész)

2018. április 16. 10:59

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?

Veszélyes kártevők: Vetésfehérítő bogarak

2019. április 2. 07:58

A vetésfehérítő bogarak a termesztett gabonaféléink egyik legjelentősebb kártevői. Kártevőként Magyarországon először az 1850-es évek végén írták le. Az elmúlt évtizedekben, az 1980-as évektől kezdődően becsült kártétele megduplázódott őszi búzában.