Növényvédelem
Növényvédelem

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

Agrofórum Online

A szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) fertőzés súlyos termésveszteséggel és éhínséggel kapcsolódott össze a történelem folyamán. Így volt ez a Római Birodalomban is, ahol Kr.e. 700 környékén minden tavasszal vörös színű állatokat áldoztak fel a Robigus, rozsda isten tiszteletére annak reményében, hogy megóvja a környék gabonaföldjeit a pusztító járványtól.

A 20. század második felére a világ legfontosabb gabonatermő területeiről, így Nyugat-Európából is, száműzte a tudomány a szárrozsdát. 2013-ban azonban Németországban megkondították a vészharangokat, a korábban legyőzöttnek vélt kórokozó újra felbukkant.

A szárrozsda történetében éles fordulatot hozott 1998, amikor Ugandában megjelent az Ug99 rassz, amely a világon termesztett búzafajták kb. 80%-át képes megfertőzni. Az Ug99 rassz azóta elterjedt Kelet- és Dél-Afrikában, valamint a Közel-Keleten.

Mivel a szárrozsda melegkedvelő faj, a klímaváltozás elősegíti az európai terjedését. A vegetációs szezonban az elmúlt negyed évszázad során egyre korábbi időpontokban regisztrálnak nyári meleget. A korai búzafajták, amelyek eddig elkerülték a kórokozóval való találkozást, a gomba számára kedvező irányba változó környezeti körülmények megjelenése miatt immár veszélyeztetettekké váltak. A 2013-as németországi fertőzés hátterében is ez állt, ahol a helyi járvány kialakulását követően a gomba sporadikus felbukkanásáról számolnak be (amely megfigyelhető ezen kívül Dániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban is). 2016-ban Szicíliában jegyeztek fel egy komolyabb, több ezer hektárra kiterjedő, durum- és kenyérbúzát érintő szárrozsda-fertőzést. 2015-2016. folyamán jóval északabbra is felbukkant a patogén gomba. Nyugat-Szibériában 1-2 millió hektár nagyságú területen alakult ki járvány tavaszi búzában, 30-40%-os termésveszteséget okozva. 2017-ben Svédország középső részén jelent meg a szárrozsda búzán és árpán.

Egy 14 ország szakértőinek bevonásával készített tanulmány arra mutat rá, hogy az Egyesült Királyságban használt búzafajták komoly rezisztenciahiánnyal küzdenek szárrozsdával szemben. Az 57 vizsgált genotípus 80%-a bizonyult fogékonynak a TKTTF rasszra, amely a németországi, dániai és az Egyesült Királyságban kialakult 2013-as fertőzésben játszott szerepet.

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be Európába. E kórokozók terjedésének megfékezésére a kontinens országai összefogásában egy rozsdagomba-figyelő rendszert (RustWatch) állítottak fel – számolt be a https://www.nature.com/articles/s42003-019-0294-9. A konzorciumot vezető, a dániai Aarchus Egyetemen működő Világ Rozsdagomba Tájékoztatási Központ (Global Rust Reference Center) működésének fő célkitűzése egy korai előrejelzési rendszer kiépítése. Tavaly indult az a négyéves időtartamra tervezett projektmunka, amelynek keretében zajló kísérletsorozat a rozsda elleni rezisztencianemesítésben és a termesztéstechnológia szintjén új módszerek, eszközök bevezetését vizsgálja a kórokozó visszaszorítása érdekében.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Veszélyességük fokozott jelentősségű: a spanyol csupaszcsiga

2018. október 14. 03:35

A spanyol csupaszcsiga inváziós károkozó állatfaj, mely az Ibériai-félszigetről származik. Néhány évtized alatt Európa legtöbb országába eljutott, terjedése az utóbbi húsz évben vált intenzívebbé.

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

2018. január 29. 15:22

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

Mi károsítja a kőrisfák levelét?

2019. szeptember 21. 04:36

D. Edit kérdése: Kőrisfáim levelei összetekerednek, majd hervadnak, elhalnak. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?