Növényvédelem

Szappanszerű anyagokat tartalmazó növényeket tesztelnek kártevőirtásra

Agrofórum Online

Annak érdekében, hogy a jövőben természetes felületaktív anyagokat használhassanak a növényvédelemben, német kutatók egy gazdálkodó közreműködésével növényekből kivont szappanszerű anyagokat tesztelnek. Hogy milyen növényekből? Olyan közönségesnek számító fehérjenövényekből, mint egyebek mellett a herefélék és a lucerna.

Számos fehérjenövény, így a lucerna, a görögszéna és az orvosi somkóró termel szaponinokat. Ezek olyan összetevők, amelyek jól habzanak a vízben és csökkentik a folyadékok felületi feszültségét. A szaponinokat termelő növényeknek védelmet nyújthatnak a gombafertőzések ellen, és a növényvédelmet segítő nedvesítőszerekhez is felhasználhatók. A kutatók azt vizsgálják, szántóföldi körülmények között hogyan lehetne ezeket a növényeket a szaponin-előállítás érdekében termeszteni.

Mire jó a szaponin?

A szaponin szó a latin sapóból származnak, ami szappant jelent. Tehát olyan anyagokról van szó, amelyek mosóaktívak és habzanak, ami például a borsó főzésekor jól látszik. A föld felett és alatt is képződnek, és segítenek a károsítókkal szembeni védekezésben. A szaponinok képesek feloldani a sejtfalakat, elpusztítani a gombákat és elriasztani a kártevőket, mivel gyakran kesernyés ízűek.

Édes ízű szaponin a glicirrizin, amely az édesgyökérben fordul elő nagyobb mennyiségben. Szaponinok találhatók többek között a borsóban, lencsében, földimogyoróban, szójában, mungó- és lóbabban, spenótban, spárgában, quinoában, zabban, padlizsánban, édesköményben, fokhagymában, cukorrépában, burgonyában, hagymában és paradicsomban is. Állítólag csökkentik a vérzsírszintet és a rák kockázatát.

Szántóföldi kísérleteket végeznek

A Sapoplant projektben a kutatók szaponinokat tartalmazó fehérjenövényeket termesztenek egyrészt 2021 óta a berlini Humboldt Egyetem kísérleti állomásán, másrészt egy gazdálkodót is bevontak a projektbe. Ő szintén szappanszerű anyagokat tartalmazó növényeket tesztel, projektpartnerként. A lucernát, az orvosi somkórót és a görögszénát is igyekszik beilleszteni a vetésforgóba, hogy helyben megtermelt felületaktív anyagokhoz jusson hozzá.

Mostanáig csak néhány esetben használtak biotenzidet nedvesítőszerként a gyakorlatban, bár a nedvesítőszerek használata rendkívül széles körű a növényvédelemben. A nedvesítőszerek ugyanis módosítják a permetlé fizikai-kémiai tulajdonságait, például a permetcseppek jobban megtapadnak a levéllen, ami nagyobb hatékonyságot eredményez.

A fehérjenövények termesztése kizárólag a szaponintartalmuk miatt nem kifizetődő, ezért a gazdálkodóknak kettős hasznosításban érdemes gondolkodniuk.

Az orvosi somkóró az energetikai hasznosítás szempontjából lehet érdekes. Ráadásul a méhek nagyon kedvelik, és sok biomasszát biztosít más növény termesztésére alkalmatlan helyeken, még száraz és meleg időben is.

A görögszéna is ritkán termesztett növény, pedig jól viseli a szárazságot. Úgynevezett szteroid szaponinokat tartalmaz, amelyek a gyógyszeripar és a gyógyászat tud hasznosítani. Ráadásul a görögszéna hagyományosan kiváló gyógynövény, amelynek a magját és a leveleit is felhasználják.

A lucerna magas fehérjetartalmának köszönhetően kedvelt takarmánynövény. Az orvosi somkóróhoz hasonlóan úgynevezett triterpenoid szaponinokat tartalmaz.

Mindhárom növény a felsorolt előnyein túl nitrogénmegkötő baktériumokkal él együtt, és mélyre hatoló gyökereivel javítja a talaj minőségét.

Hogyan lehet ezeket a növényeket jövedelmezően termeszteni?

Az érdekes kísérleti eredményekből kitűnik, hogy a kettős hasznosítás igenis lehetséges. Például az első kaszálásnál az orvosi somkóró szignifikánsan magasabb szaponintartalmat produkált, mint a lucerna.

A lucerna esetében a második kaszáláskor növekszik a szaponintartalom, majd a harmadiknál ismét csökken. Ennek alapján például eldönthető, hogy hányadik kaszálás után kerüljön a takarmányba vagy a biogázüzembe a növény, és hogy a szaponinok kinyerése érdekében mikor kell betakarítani a növényeket.

A kutatók vizsgálják, hogy a szaponintartalom változik-e szárítás vagy silózás után. És arra is kíváncsiak, hogy a hüvelyesek szárát a levelektől elkülönítve betakarítva van-e különbség a növényrészek szaponintartalma között.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Kérdőív a növényvédelemről - ossza meg tapasztalatait!

2025. március 30. 08:10

Egy most induló országos kérdőív a hazai kiskert-tulajdonosok és mezőgazdasági termelők növényvédelmi szokásait térképezi fel.

Bővül a drónnal kijuttatható növényvédő szerek köre

2025. március 27. 14:10

Már egy gombaölő szer is kijuttatható Magyarországon pilóta nélküli légi járművel. Engedélyt kapott az Amistar Sun 325 SC.

Növényvédelmi drónpilótaképzés: egyre nagyobb az érdeklődés

2025. március 23. 08:10

Egyre népszerűbb a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. közös növényvédelmi drónpilótaképzése.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.

Vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdahálózat fogási adatai október második hetében

2023. október 15. 16:10

Az alábbi táblázatban találják a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdahálózat fogási adatait, melyeket az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének Csalomon típusú csapdáival felvételeztek.

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.