A fiatalabb generációk változó fogyasztási szokásai, a túltermelés és az éghajlatváltozás következményei jelentős kihívások elé állítják a termelőket. A Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) szakmai szervezet szerint a vörösborfogyasztás Franciaországban mintegy 90%-kal csökkent az 1970-es évek óta.
A Nielsen piackutató cég adatai szerint 1945 óta a teljes francia borfogyasztás több mint 80%-kal esett vissza, és a csökkenés különösen a Z generáció körében jelentős. Az idősebb generációkhoz képest a fiatal fogyasztók jóval kevesebb bort választanak, helyette inkább rozét, sört, egyéb szeszes italokat vagy alkoholmentes alternatívákat fogyasztanak.
300, 180, 30 liter
Jean-Pierre Durand, a CIVB igazgatósági tagja szerint a generációs különbségek jól érzékelhetők: „Ha a nagypapa évente 300 liter vörösbort ivott, az apa 180 litert, a fia pedig mindössze 30 litert.”
A változó ízlésvilág mellett a fiatalabb generációk körében csökkent az alkoholfogyasztás általános mértéke is. A borkészítők közül sokan felismerték ezt a tendenciát, és próbálnak alkalmazkodni, míg mások továbbra is ragaszkodnak a hagyományos gyártási modellekhez.
Piaci kihívások és exportcsökkenés
A francia borászatokat nemcsak a belföldi kereslet visszaesése érinti, hanem az exportpiacokon is nehézségekbe ütköznek. A kínai kereslet drámai csökkenése, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi vámokkal kapcsolatos fenyegetései miatt a borászatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.
A francia borok jelentős része – különösen Bordeaux régiójában – a nemzetközi piacokra kerül, de a fiatalabb külföldi vásárlók is inkább könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú italokat keresnek.
6000 euró hektáronként ültetvényfelszámolásra
A túltermelés különösen Bordeaux régiójában jelent problémát. Az alacsonyabb minőségű, nagy mennyiségben előállított vörösborok jelenléte rontotta a régió imázsát, amely ugyanakkor a Saint-Émilion környéki, prémium minőségű borairól is híres. A piaci nyomás hatására a régió 9500 hektárnyi szőlőültetvényt tervez kiirtani a túltermelés csökkentése érdekében.
A 2023-ban indított kétéves terv részeként hektáronként 6000 eurós támogatást nyújtanak a termelőknek, hogy felszámolják a kevésbé gazdaságos ültetvényeket. Az intézkedés célja a felesleges készletek csökkentése, valamint a betegségek megelőzése az elhanyagolt szőlőültetvényeken.
Kép: Pexels