Szőlő-Bor

A francia vörösbor hanyatlása

Agrofórum Online

A fiatalabb generációk változó fogyasztási szokásai, a túltermelés és az éghajlatváltozás következményei jelentős kihívások elé állítják a termelőket. A Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) szakmai szervezet szerint a vörösborfogyasztás Franciaországban mintegy 90%-kal csökkent az 1970-es évek óta.

A Nielsen piackutató cég adatai szerint 1945 óta a teljes francia borfogyasztás több mint 80%-kal esett vissza, és a csökkenés különösen a Z generáció körében jelentős. Az idősebb generációkhoz képest a fiatal fogyasztók jóval kevesebb bort választanak, helyette inkább rozét, sört, egyéb szeszes italokat vagy alkoholmentes alternatívákat fogyasztanak.

300, 180, 30 liter

Jean-Pierre Durand, a CIVB igazgatósági tagja szerint a generációs különbségek jól érzékelhetők: „Ha a nagypapa évente 300 liter vörösbort ivott, az apa 180 litert, a fia pedig mindössze 30 litert.” 

A változó ízlésvilág mellett a fiatalabb generációk körében csökkent az alkoholfogyasztás általános mértéke is. A borkészítők közül sokan felismerték ezt a tendenciát, és próbálnak alkalmazkodni, míg mások továbbra is ragaszkodnak a hagyományos gyártási modellekhez. 

Piaci kihívások és exportcsökkenés

A francia borászatokat nemcsak a belföldi kereslet visszaesése érinti, hanem az exportpiacokon is nehézségekbe ütköznek. A kínai kereslet drámai csökkenése, valamint az Egyesült Államok kereskedelmi vámokkal kapcsolatos fenyegetései miatt a borászatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak. 

A francia borok jelentős része – különösen Bordeaux régiójában – a nemzetközi piacokra kerül, de a fiatalabb külföldi vásárlók is inkább könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú italokat keresnek. 

6000 euró hektáronként ültetvényfelszámolásra

A túltermelés különösen Bordeaux régiójában jelent problémát. Az alacsonyabb minőségű, nagy mennyiségben előállított vörösborok jelenléte rontotta a régió imázsát, amely ugyanakkor a Saint-Émilion környéki, prémium minőségű borairól is híres. A piaci nyomás hatására a régió 9500 hektárnyi szőlőültetvényt tervez kiirtani a túltermelés csökkentése érdekében. 

A 2023-ban indított kétéves terv részeként hektáronként 6000 eurós támogatást nyújtanak a termelőknek, hogy felszámolják a kevésbé gazdaságos ültetvényeket. Az intézkedés célja a felesleges készletek csökkentése, valamint a betegségek megelőzése az elhanyagolt szőlőültetvényeken. 

Kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Ültetvények védelme rügypattanás után

2021. március 12. 10:09

A tavasz közeledtével megindul az őszi vetésű szántóföldi kultúrák mellett a fás szárú növények fejlődése is. Ezzel egyidejűleg azonban a fákra, illetve a termésükre leselkedő kártevők és kórokozók egy része is életre kel és lehetőséget keres arra, hogy életét és szaporodását a gazdálkodók kárára tovább folytathassa.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Heti Fórum: Lemosó permetezésre felkészülni!

2021. február 22. 09:07

Milyen lemosó szereket ajánlanak üzemi szinten és milyet a házikertekbe? Hogyan kell ezeket kijuttatni és mikor van a legmegfelelőbb időpont a permetezésre?

Őszi teendők a gyümölcsösökben

2020. október 19. 10:01

Ha vége a gyümölcsszedésnek, hajlamosak vagyunk hátra dőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a gyümölcsfákat. Gyakori gond, hogy a szüret után a letermett fákat nem vagy nem kellő módon készítik fel a következő évi szezonra. Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a fontosságára hívom fel a figyelmet, azaz: hogyan tudjuk optimalizálni gyümölcsfáink tartalékait?