Szőlő-Bor

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

Agrofórum Online

A régi parasztudvarokban semmi nem veszett kárba: a szőlő kipréselt törkölyéből is készült ital a családnak és a munkásoknak. Ez volt a piquette – könnyű, frissítő, egyszerű, de annál inkább a mindennapokhoz kötődő ital. Most, évtizedekkel később, a fenntarthatóság jegyében újra felfedezi a világ.

A piquette hagyományosan a szőlő kipréselése után visszamaradó törköly újra felhasználásával készül. A törkölyre vizet öntöttek, majd újra erjedni hagyták, így egy 3–4 százalékos alkoholtartalmú ital született. Ez nem számított bornak, inkább szomjoltó, mindennapi frissítő volt, amelyet főként a szüret idején dolgozó napszámosok és a szőlősgazdák fogyasztottak.

Történelmi háttér

A piquette Franciaországból származik, ahol a 18–19. században elterjedten fogyasztották. Nem a nemesi asztalok itala volt, hanem a parasztok, szolgák, napszámosok mindennapi frissítője. Az olcsóság és az egyszerűség jellemezte, hiszen a szőlő második „főzetéből” készült. Hasonló italok más borvidékeken is megjelentek, például Olaszországban és Közép-Európában.

Miért fedezik fel újra?

A mai borászok a fenntarthatóság, a hulladékcsökkentés és a könnyű, alacsony alkoholtartalmú italok iránti növekvő kereslet miatt fordultak újra a piquette felé. Az ital nemcsak a borászat melléktermékeinek hasznosítását jelenti, hanem egy új piaci szegmenst is, amely a fiatal fogyasztók körében egyre népszerűbb.

A piquette könnyedsége miatt nyári frissítőként ideális, és egyre több kézműves borászat kínálja különlegességként.

Miben különbözik a bortól?

A piquette nem bor a jogi meghatározás szerint, hiszen alkoholtartalma alacsonyabb és előállítási módja is eltér. Inkább egy köztes kategória: a szőlő friss ízeit őrzi, de könnyebb, szikárabb, gyakran enyhén pezsgő hatású. Nem alkalmas hosszú érlelésre, inkább frissen fogyasztandó ital.

Lehet-e helye a magyar borászatban?

Magyarországon a piquette még kevéssé ismert, de a hazai kézműves borászatok és a fenntartható szemlélet terjedése lehetőséget kínál. A fiatal, kísérletező fogyasztói réteg nyitott az új italokra, különösen, ha azok környezetbarátak és könnyen fogyaszthatók. A piquette így új színt vihet a hazai borkultúrába is.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

2022. december 4. 10:07

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

2023. december 5. 13:40

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.