Szőlő-Bor

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

Agrofórum Online

A régi parasztudvarokban semmi nem veszett kárba: a szőlő kipréselt törkölyéből is készült ital a családnak és a munkásoknak. Ez volt a piquette – könnyű, frissítő, egyszerű, de annál inkább a mindennapokhoz kötődő ital. Most, évtizedekkel később, a fenntarthatóság jegyében újra felfedezi a világ.

A piquette hagyományosan a szőlő kipréselése után visszamaradó törköly újra felhasználásával készül. A törkölyre vizet öntöttek, majd újra erjedni hagyták, így egy 3–4 százalékos alkoholtartalmú ital született. Ez nem számított bornak, inkább szomjoltó, mindennapi frissítő volt, amelyet főként a szüret idején dolgozó napszámosok és a szőlősgazdák fogyasztottak.

Történelmi háttér

A piquette Franciaországból származik, ahol a 18–19. században elterjedten fogyasztották. Nem a nemesi asztalok itala volt, hanem a parasztok, szolgák, napszámosok mindennapi frissítője. Az olcsóság és az egyszerűség jellemezte, hiszen a szőlő második „főzetéből” készült. Hasonló italok más borvidékeken is megjelentek, például Olaszországban és Közép-Európában.

Miért fedezik fel újra?

A mai borászok a fenntarthatóság, a hulladékcsökkentés és a könnyű, alacsony alkoholtartalmú italok iránti növekvő kereslet miatt fordultak újra a piquette felé. Az ital nemcsak a borászat melléktermékeinek hasznosítását jelenti, hanem egy új piaci szegmenst is, amely a fiatal fogyasztók körében egyre népszerűbb.

A piquette könnyedsége miatt nyári frissítőként ideális, és egyre több kézműves borászat kínálja különlegességként.

Miben különbözik a bortól?

A piquette nem bor a jogi meghatározás szerint, hiszen alkoholtartalma alacsonyabb és előállítási módja is eltér. Inkább egy köztes kategória: a szőlő friss ízeit őrzi, de könnyebb, szikárabb, gyakran enyhén pezsgő hatású. Nem alkalmas hosszú érlelésre, inkább frissen fogyasztandó ital.

Lehet-e helye a magyar borászatban?

Magyarországon a piquette még kevéssé ismert, de a hazai kézműves borászatok és a fenntartható szemlélet terjedése lehetőséget kínál. A fiatal, kísérletező fogyasztói réteg nyitott az új italokra, különösen, ha azok környezetbarátak és könnyen fogyaszthatók. A piquette így új színt vihet a hazai borkultúrába is.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből

2019. március 19. 03:38

Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Készül az új bortörvény

2020. augusztus 13. 10:49

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.