Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Szekszárdon – interjú Vesztergombi Csabával

Gondolatok a szüretről Szekszárdon – interjú Vesztergombi Csabával

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. Most a szekszárdi borvidéken dolgozó Vesztergombi Csaba válaszol.

Hogy áll a szürettel? Nagyjából a munka hány százalékánál tart most?

A szőlők betakarítását október 8-án befejeztük. A szüreti munkálatok természetesen még tartanak, sok tartályban erjed még Szekszárd aranya. Várhatóan még 3-4 hét, amíg minden munkával végzünk.

Milyen volt az idei évjárat? Ha osztályoznia kéne egy 10-es skálán, ahol a 10 az álom, a 0 pedig a pokol, hol helyezkedik el 2018?

A kérdést múlt időben még nehéz lenne megválaszolni, hiszen a bor élő anyag lévén változik folyamatosan, és ez hatványozottan igaz az első 10-12 hónapban. Időjárást tekintve kaptunk hideget, meleget, esőt, jeget, forróságot, szóval elég változatosra sikerült a vegetációs időszak. Ennek megfelelően hol aggodalommal, hol bizakodva tekintettünk a szüret elé.

A természet azonban gondos gazda és igyekszik kiegyenlíteni a kilengéseket. Jelenleg, látva a frissen elkészült és félkész borokat, azt mondhatjuk, hogy az évjárat igen jónak tűnik. Osztályozni egyelőre nehéz. 10-es tényleg csak az álmunkban létezik, bár 2017 megközelítette. 2018, figyelembe véve az apró nehézségeket, jelenleg nálam 8-at ér, de ez változhat a következő hetekben, hónapokban.

Vesztergombi Csaba

Az előző évjáratokhoz képest milyennek értékeli 2018-at? Miben volt más az idei évjárat?

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott a szőlők elhelyezkedése, a dűlők.

Melyik szőlőfajtának kedvezett a leginkább 2018?

Minden fajtánkkal meg voltunk elégedve, egyformán jól teljesítettek, de ha mindenképpen ki kéne emelnem egyet, akkor az a merlot.

Melyik szőlőfajta szenvedett legjobban idén?

Nálunk boldogok a szőlők.

Milyen minőségű borokat vár a 2018-as évjáratból?

Fajtától és a koncepciótól függő, de mindenképpen gyönyörű, telt, fajtajelleges, Szekszárdra jellemzően gyümölcsös, kedves nagy testű és bársonyos borokat.

Melyik bortípusra fektetik a hangsúlyt idén?

Nincs feltétlenül különbségtétel a bortípusok között. Ami biztos, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Mit tehetünk a szőlő agrobaktériumos betegsége esetén?

2019. február 23. 05:36

P. Mátyás kérdése: A kertemben az egyik szőlőtőkén jókora daganatokat vettem észre. Mi okozhatja az elváltozást? Mit tehetek a betegség ellen?

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?

Mitől kanalasodnak a szőlő fiatal levelei?

2020. április 14. 10:53

Szőlőtőkém fiatal levelei kanalasodnak, torzulnak. Mi okozhatja ezt?

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.