Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Szekszárdon – interjú Vesztergombi Csabával

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. Most a szekszárdi borvidéken dolgozó Vesztergombi Csaba válaszol.

Hogy áll a szürettel? Nagyjából a munka hány százalékánál tart most?

A szőlők betakarítását október 8-án befejeztük. A szüreti munkálatok természetesen még tartanak, sok tartályban erjed még Szekszárd aranya. Várhatóan még 3-4 hét, amíg minden munkával végzünk.

Milyen volt az idei évjárat? Ha osztályoznia kéne egy 10-es skálán, ahol a 10 az álom, a 0 pedig a pokol, hol helyezkedik el 2018?

A kérdést múlt időben még nehéz lenne megválaszolni, hiszen a bor élő anyag lévén változik folyamatosan, és ez hatványozottan igaz az első 10-12 hónapban. Időjárást tekintve kaptunk hideget, meleget, esőt, jeget, forróságot, szóval elég változatosra sikerült a vegetációs időszak. Ennek megfelelően hol aggodalommal, hol bizakodva tekintettünk a szüret elé.

A természet azonban gondos gazda és igyekszik kiegyenlíteni a kilengéseket. Jelenleg, látva a frissen elkészült és félkész borokat, azt mondhatjuk, hogy az évjárat igen jónak tűnik. Osztályozni egyelőre nehéz. 10-es tényleg csak az álmunkban létezik, bár 2017 megközelítette. 2018, figyelembe véve az apró nehézségeket, jelenleg nálam 8-at ér, de ez változhat a következő hetekben, hónapokban.

Vesztergombi Csaba

Az előző évjáratokhoz képest milyennek értékeli 2018-at? Miben volt más az idei évjárat?

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott a szőlők elhelyezkedése, a dűlők.

Melyik szőlőfajtának kedvezett a leginkább 2018?

Minden fajtánkkal meg voltunk elégedve, egyformán jól teljesítettek, de ha mindenképpen ki kéne emelnem egyet, akkor az a merlot.

Melyik szőlőfajta szenvedett legjobban idén?

Nálunk boldogok a szőlők.

Milyen minőségű borokat vár a 2018-as évjáratból?

Fajtától és a koncepciótól függő, de mindenképpen gyönyörű, telt, fajtajelleges, Szekszárdra jellemzően gyümölcsös, kedves nagy testű és bársonyos borokat.

Melyik bortípusra fektetik a hangsúlyt idén?

Nincs feltétlenül különbségtétel a bortípusok között. Ami biztos, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Milyen szerrel lehet permetezni virágzás alatt a szőlőt?

2025. május 7. 04:38

Szeretném megkérdezni, hogy a szőlőt milyen szerrel lehet permetezni virágzás alatt lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen? A fekete szőlőre a kéntartalmú szeren kívül mit ajánlanak lisztharmat ellen?

Megnyílnak a pályázatok a szőlőtermesztők és borászatok számára

2020. június 22. 11:17

Az agrártárca a 2019. évben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatását kiterjeszti 2020-ban.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: károsít az almamoly és a lisztharmat

2022. június 29. 10:12

A rovarkártevőknek kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű fertőzöttség csökkent minimálisra.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.