25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Szőlő-Bor

Hazánk legkiválóbb borait kóstolhatják Düsseldorfban

Agrármarketing Centrum – Sajtóközlemény

Megnyílt a világ legrangosabb bor és szeszesital szakkiállítása Düsseldorfban.

Harmincnégy kiállító részvételével szervezett közösségi standmegjelenést az Agrármarketing Centrum a világ legjelentősebb bor- és szeszesital seregszemléjén, a Prowein-on, amely 2023. március 19-én nyílt meg Düsseldorfban. A március 21-ig tartó eseményen a nemzetközi borászati szakma legjava képviselteti magát. Az Agrármarketing Centrum által üzemeltetett „Wines of Hungary” elnevezésű standon hazánk legkiválóbb borait kóstolhatja a közönség, köztük egy egyedülálló különlegességet, a Tokaji Eszenciát. A három napos eseményen többek között vezetett borkóstolókkal, mesterkurzusokkal várják a szakmai érdeklődőket. A borokon kívül az Agrármarketing Centrum a kiállítás gyümölcspárlatokat bemutató szekciójában is érdekelt.

A borászati szakma legrangosabb nemzetközi eseményén legutóbb 62 ország 5700 kiállítója vett részt, a látogatók mintegy 145 országból érkeztek. A magyar standon a legnagyobb arányban tokaji borokat kóstolhat az érdeklődő közönség, de a balatoni és további három borrégió borászai is képviselik hazánkat. A magyar megjelenés keretében vezetett borkóstolókat és szemináriumokat is szerveznek a szakmai résztvevőknek. A düsseldorfi szakkiállításon az Agrármarketing Centrum 338 négyzetméteres, „Wines of Hungary” névre keresztelt közösségi standján 34 pincészet mutatja be termékeit. A három napos rendezvényen összesen 11 mesterkurzust „vezényelnek le” hazai és nemzetközi borakadémikusok és Master of Wine borszakértők, ahol kiemelt figyelmet fordítanak az olyan zászlóshajónak számító szőlő- és borfajtákra, mint a kékfrankos, a furmint vagy a tokaji aszú.

A standon zajló „klasszikus” mesterkurzusok mellett minden nap egy-egy, a Tokaji borvidék különböző borstílusait bemutató pop-up kóstolót is szerveznek, amelynek legkülönlegesebb tétele a Tokaji Eszencia. Ehhez hasonló bort a világon másutt nem készítenek, hiszen egy olyan speciális eljárással készül, ahol a töppedt, aszúsodott szemeket hagyják kicsepegni, a szemek önsúlyuknál fogva préselik egymást.  A végeredmény egy olyan borkülönlegesség, amely mind ízében, mind állagában egyedülálló a világon.

A kiállításon vasárnap már nagy sikerrel rendezték meg a ProWein Forum elnevezésű, exkluzív, mintegy 50 fő részvételével zajló mesterkurzust. Ennek keretében tokaji pezsgőt, száraz borokat, szamorodnit és aszút kóstolhattak a résztvevők.

A magyar stand eseményeit a második kiállítási nap végén egy standparty zárja, amely az üzleti kapcsolatépítés kiváló színtere.

Az Agrármarketing Centrum a Pálinka Nemzeti Tanáccsal együttműködve a gyümölcspárlatokat bemutatót Prowein Spirit szekcióban is képviselteti magát, ahol három pálinkaház kiválóságait ízlelhetik meg az érdeklődők és az esetleges beszerzők. A Wines of Hungary standon vasárnap pálinkakóstoltató kurzust is tartottak nagy sikerrel.

A magyar megjelenésről további információt a www.hungaryatprowein.com oldalon találhatnak az érdeklődők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Élénkült a bor külkereskedelme

2023. április 14. 10:18

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára emelkedett hektoliterenként.

Trichoderma-készítmények alkalmazása a szőlő metszési sebeinek védelmére

2019. január 30. 04:39

A WINETWORK az Európai Unió Horizon 2020 kutatási keretprogramjában támogatást nyert projekt. A célja egy nemzetközi kutatóhálózat létrehozása, amely az európai bortermelő vidékek közötti innovatív tudás cseréjét és átadását teszi lehetővé szem előtt tartva a termelékenység és a fenntarthatóság kritériumait is. Az elmúlt két év együttműködésének eredményeként elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint jó gyakorlatok gyűltek össze a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatosan. A tőkebetegségekkel szembeni védekezés egyik sarkalatos pontja a metszési sebek kezelése.

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.