Szőlő-Bor

Hazánk legkiválóbb borait kóstolhatják Düsseldorfban

Agrármarketing Centrum – Sajtóközlemény

Megnyílt a világ legrangosabb bor és szeszesital szakkiállítása Düsseldorfban.

Harmincnégy kiállító részvételével szervezett közösségi standmegjelenést az Agrármarketing Centrum a világ legjelentősebb bor- és szeszesital seregszemléjén, a Prowein-on, amely 2023. március 19-én nyílt meg Düsseldorfban. A március 21-ig tartó eseményen a nemzetközi borászati szakma legjava képviselteti magát. Az Agrármarketing Centrum által üzemeltetett „Wines of Hungary” elnevezésű standon hazánk legkiválóbb borait kóstolhatja a közönség, köztük egy egyedülálló különlegességet, a Tokaji Eszenciát. A három napos eseményen többek között vezetett borkóstolókkal, mesterkurzusokkal várják a szakmai érdeklődőket. A borokon kívül az Agrármarketing Centrum a kiállítás gyümölcspárlatokat bemutató szekciójában is érdekelt.

A borászati szakma legrangosabb nemzetközi eseményén legutóbb 62 ország 5700 kiállítója vett részt, a látogatók mintegy 145 országból érkeztek. A magyar standon a legnagyobb arányban tokaji borokat kóstolhat az érdeklődő közönség, de a balatoni és további három borrégió borászai is képviselik hazánkat. A magyar megjelenés keretében vezetett borkóstolókat és szemináriumokat is szerveznek a szakmai résztvevőknek. A düsseldorfi szakkiállításon az Agrármarketing Centrum 338 négyzetméteres, „Wines of Hungary” névre keresztelt közösségi standján 34 pincészet mutatja be termékeit. A három napos rendezvényen összesen 11 mesterkurzust „vezényelnek le” hazai és nemzetközi borakadémikusok és Master of Wine borszakértők, ahol kiemelt figyelmet fordítanak az olyan zászlóshajónak számító szőlő- és borfajtákra, mint a kékfrankos, a furmint vagy a tokaji aszú.

A standon zajló „klasszikus” mesterkurzusok mellett minden nap egy-egy, a Tokaji borvidék különböző borstílusait bemutató pop-up kóstolót is szerveznek, amelynek legkülönlegesebb tétele a Tokaji Eszencia. Ehhez hasonló bort a világon másutt nem készítenek, hiszen egy olyan speciális eljárással készül, ahol a töppedt, aszúsodott szemeket hagyják kicsepegni, a szemek önsúlyuknál fogva préselik egymást.  A végeredmény egy olyan borkülönlegesség, amely mind ízében, mind állagában egyedülálló a világon.

A kiállításon vasárnap már nagy sikerrel rendezték meg a ProWein Forum elnevezésű, exkluzív, mintegy 50 fő részvételével zajló mesterkurzust. Ennek keretében tokaji pezsgőt, száraz borokat, szamorodnit és aszút kóstolhattak a résztvevők.

A magyar stand eseményeit a második kiállítási nap végén egy standparty zárja, amely az üzleti kapcsolatépítés kiváló színtere.

Az Agrármarketing Centrum a Pálinka Nemzeti Tanáccsal együttműködve a gyümölcspárlatokat bemutatót Prowein Spirit szekcióban is képviselteti magát, ahol három pálinkaház kiválóságait ízlelhetik meg az érdeklődők és az esetleges beszerzők. A Wines of Hungary standon vasárnap pálinkakóstoltató kurzust is tartottak nagy sikerrel.

A magyar megjelenésről további információt a www.hungaryatprowein.com oldalon találhatnak az érdeklődők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.