Szőlő-Bor

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

MTI

A villányi borvidéken a mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig kiváló volt az idei szőlőtermés - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel a szüret utáni jelentések alapján.

Nagy Gergely közlése szerint a termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban. A borvidék 81 százalékát lefedő kékszőlők közül is a legnagyobb területeken a borvidék testes és karakteres vörösborait adó fajták termettek. A cabernet sauvignont 421, a cabernet franc-t 333, míg a kékoportót 342 hektáron szüretelték. Jelentős területről gyűjtötték még be a merlot és a kékfrankos termését, előbbi 284, utóbbi 285 hektáron termett 2019-ben.

Nagy Gergely szerint a termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak tekinthetők, de a kékoportó kiemelkedő eredményekkel zárt, hektáronként átlagosan 90 mázsát hozott. A kékfrankosból hektáronként 84, merlot-ból 77, cabernet sauvignonból 60, míg cabernet franc-ból 64 mázsát szedtek le.

A hegyközségi titkár közölte, a megtermelt borok egy kisebbik része került mindeddig forgalomba, elsősorban a korai illatos fehérborok, rizlingek, nagyobb arányban a portugieserek és a rosék. A testes vörösek legnagyobb része a következő hónapokban vagy csak 2020 végén, 2021-ben jelenik meg a kínálatban, jelezte.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi, nyári rendszeres csapadék kihívások elé állította a gazdákat, hiszen rendszeresen kellett védekezniük a gombabetegségek ellen, emellett számos alkalommal kényszerültek szellősebbé tenni a tőkéket a levélzet ritkításával. A feladatok inkább a kisebb termelőket érintették, a nagy pincészetek számára nem okoztak mindezek problémát, tette hozzá. Kárpótolta a gazdákat Nagy Gergely szerint az érési folyamat utolsó fázisában a nyár végi, őszi száraz, napos, meleg időjárás.

Az ültetvényeken a szüret után elkezdődtek, mára be is fejeződtek a talajmunkák, a nagyobb borászatok már javában metszik a szőlőt. Utóbbi folyamat egészen tavaszig eltart, hiszen ez a munka nem gépesíthető.

Az évente mintegy félmillió palack bort értékesítő, Az Év Pincészete díj idei versenyében győztes borászat vezetője, Günzer Tamás az MTI érdeklődésére azt mondta: gazdaságában a termés minősége és mennyisége is kiváló volt. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a szőlő érésének végén szinte végig napos volt az időjárás, így „tökéletes egészségi és teljes érési állapotban” tudtak szüretelni.

A vörösborok elmondása szerint testesek, tökéletes színanyagúak, méltóak a megszokott villányiakhoz. Kiemelte: a késői szüretelésű vörös fajtákból készülő borok a mediterrán jellegű klíma miatt magas, nem ritkán 15-16 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, ami a kiváló évjáratok jellegzetessége. A borász szerint minden újbor kiváló minőségű, személyes kedvence a 2019-es rosé és a mont blanc.

A szakemberek szerint a Villányban megtermelt borok 5-10 százaléka kerülhet külföldre, ugyanakkor a következő években várhatóan erősödni fog az exportra kerülő borok aránya. Értékesítési problémáktól idén sem tartanak a villányi bortermelők, a 2019-ben megtermelt mennyiséget bizonyosan el tudják adni az összes fajtából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

2018. augusztus 3. 06:27

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.