Szőlő-Bor

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

MTI

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.

Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta: a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás.

Hozzátette: a termésmennyiség átlagos, hektáronként 70-80 mázsa, de sok termelő 40 mázsára korlátozza a termést. A kevés csapadék miatt a szőlő mustfoka meredeken emelkedik, ez kihívást jelent a fehér- és rozé borok készítésénél, amelyeknek jellemzően nem magas az alkoholtartalma – jegyezte meg.

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük – fogalmazott.

Közlése szerint a szőlő kilogrammonkénti ára átlagosan 100 forint körül alakul, minőségtől és fajtától függően 90-140 forintot adnak érte, általában a terméskorlátozott ültetvényekről származó szőlőnek magasabb az ára. Mint mondta, elsősorban a fővárosi éttermek tavasz óta tartó forgalomcsökkenése miatt vannak átmenő készletek a borvidéken, ugyanakkor a kereskedelmi láncoknál nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.

A borvidékhez tartozó bátaszéki hegyközség 1230 hektáros területén kimagasló minőségre, és átlagosan 80 mázsás termésre számítanak – mondta Osváth András, a hegyközség elnöke. A rozénak szánt kékfrankos szüretét 19-es mustfokkal kezdték el, a szőlőfajta cukortartalma már 20-as értéket mutat.

Mészáros Pál, a 120 hektáros ültetvényen gazdálkodó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa kiváló minőségű, közepes mennyiségű – hektáronként 60-70 mázsás – termésről számolt be; a kadarkát például 20-as mustfokkal szüretelték. Mint mondta, ha nem lesz hosszan tartó csapadékos időjárás, kiváló évjáratra számítanak.

Rappai József, a 65 hektáron szőlőt termesztő Schieber Pincészet borásza elmondta, hogy eddig sauvignon blanc-t, chardonnay, kékfrankost szüreteltek, utóbbit 22-es, 23-as mustfokkal; megemlítette, hogy egy új merlot-ültetvényről szintén 23-as mustfokú szőlőt szedtek le. Az idei fehér és rozé bor nem lesz az előző éveknél rosszabb, a 2020-as a 2017-eshez hasonló prémium évjárat is lehet. Beszélt arról is, hogy a pincészetnek az értékesítésben szintén gondot okoz a fővárosi idegenforgalom csökkenése.

Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza azt mondta, biztató, hogy 19-20-as mustfokot mértek a szőlőkön, ugyanakkor a csapadékhiány miatt szokatlan a magas savtartalom. A termés mennyisége 7-8 tonna átlagosan. A borászatnál jelentős óborkészletek maradtak – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.