Szőlő-Bor

Jól szerepelt a tavalyi évjárat a XIX. Országos Syngenta Borversenyen

MTI

A borágazat számára emlékezetes év volt a tavalyi, hiszen szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni a szőlőültetvényeket, ennek ellenére kiváló borok születtek - hangzott el a XIX. Országos Syngenta Borverseny díjátadóján csütörtök este Siófokon.

Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere elmondta, hogy tavaly az országban mintegy 400 ezer tonna szőlő termett 65 ezer hektárnyi területen. A 2019-es év időjárása eltért a sokéves átlagtól; a május több fokkal hidegebb, a június pedig melegebb volt. Ráadásul a május lett az évtized legcsapadékosabb hónapja, kritikus időszakot hozva a növényvédelemben. A szőlőperonoszpóra meghatározó kórokozóvá vált, terméskiesést eredményezve.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé mérettette meg magát. A szőlészetileg nehéz év ellenére sokan neveztek és kifejezetten jó eredményeket értek el a 2019-es borokkal.

A verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke elmondta, hogy a versenyre az ország valamennyi borvidékéről minőségi borok érkeztek. Az 555 borból 307 készült tavalyi szüretelésű szőlőből, amelyek közül 44 kapott arany, egy nagyarany és kettő SynVino elismerést.

A legjobbaknak járó SynVino-díjakat a tokaji Csubák Családi Pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a villányi Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a móri Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a kunsági Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján.

Nagyaranyat a tokaji borvidék négy bora érdemelt ki. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz minősítést adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

A borversenyt minden évben megrendező Syngenta több mint 90 országban van jelen. Magyarországon vezető szerepet játszik a szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldségvetőmagok nemesítésében, forgalmazásában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Változó tőszám, precíziós kukoricavetés, fenntartható gazdálkodás – Syngenta Digitális Agronómiai Csapat

2021. február 26. 10:09

A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta már évtizedek óta élen jár az innovatív technológiák és professzionális megoldások területén. Kiemelten fontos számunkra, hogy a termelői igényeket legmagasabb szinten szolgálhassuk ki a fokozódó piaci elvárásoknak megfelelve.

Világszerte megnőtt az érdeklődés a biológiai megoldások iránt a mezőgazdaságban

2025. március 3. 13:10

A biológiai kezeléseknek a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a növénytermesztésben, áll a Syngenta elemzésében.

Elumis Bang - Nyoma sincs az évelőknek

2022. március 29. 16:18

Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen takarmánykukoricában.

Első lépések a 6 tonna felé vezető úton - a növényvédelem által

2021. március 25. 12:56

A Syngenta Kft. 2019 őszén hirdette meg a „Cél a 6 t/ha napraforgó” kísérleti programsorozatát azon termelők részére, akik gazdaságukban napraforgó termesztéssel foglalkoznak.