10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Szőlő-Bor

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

Agrofórum Online

Akár Kaliforniát, akár Bordeaux-t vesszük górcső alá, az 1990-es évek óta a borok alkoholtartalma növekedni látszik. Összetett folyamatok szemtanúi lehetünk - a decanter.com szerint.

Az elmúlt 30 év alkoholtartalommal kapcsolatos trendjeit a Liv-ex kutatások segítségével igyekszik megfigyelni. A Bordeaux-ból, Toszkánából, Piedmontból és Kaliforniából származó vörösborok átlagosan magasabb alkoholtartalommal bírtak a 2010 és 2019 közötti évtizedben, mint az 1990-es években – a Liv-ex, globális kereskedelmi platform adatai alapján. A sorba Burgundia is beállt, bár viszonylag jelentéktelen növekedést mutatott.

Az alkohol térfogat-százalékos mennyiségére vonatkozó vizsgálatokat a Liv-ex 35 000 bormintán végezte el. Az eredmények segítettek számszerűsíteni egy olyan jelenséget, amely az utóbbi időben gyakran forgott szóban a boriparban és azon túl is. Jóllehet, egyes termőrégiók (pl. az említett Burgundia) nem tapasztaltak növekedést az alkohol szintjét illetően, alapvetően a folyamat jól körvonalazható globális szinten. Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

A Napa-völgy (Kalifornia) visszafogott, elegáns borairól méltán híres Corison Winery borásza, Cathy Corison elmondta, hogy számára az alkohol nem okoz gondot, sokkal inkább mint sok más érési tényezőt jelölő indikátor szerepel a palettán. Szerinte a meglehetősen korai szüret adta alacsony cukortartalom az, ami a Cabernet ízspektrum cseresznyés, kék áfonyás jellegét adja. Corison szerint a klímaváltozás dacára a borstílus megvalósítása nem ütközik akadályokba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Vesszőérés és jelentősége a szőlő-szaporítóanyag termesztésben

2018. október 2. 10:56

A szőlőtőkén fejlődő hajtások jó beérése vesszővé, minden évben kétszeresen fontos, hiszen a vesszők a téli rügyeket hordozzák és táplálják, továbbá maguk a vesszők a tőke ivartalan szaporító képletei.

Talajmunkák gépesítési lehetőségei

2020. április 17. 08:15

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepe van a talajerő gazdálkodásnak. A csökkenő csapadékmennyiség és a talaj tápanyagvesztesége igazi kihívás elé állítja a termelőket. Télen a szőlészeti munkák egyik legfontosabb lépése a talaj megfelelő előkészítése a következő szezonra.

Mit tehetünk a szőlő leveleinek felhólyagosodása ellen?

2025. május 25. 04:37

Mit lehetne tenni a szőlő leveleinek felhólyagosodása ellen? Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.