Szőlő-Bor

Prémium borral jelentkezett az egyik magyar érseki pincészet

Veszprémi Érseki Pincészet

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai Rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Az 1277 borcsaládba azok a fajták kerülnek, amelyek a pincészet ősi birtokáról, a mindszentkállai Püspökdombról érkeznek. Kizárólag a legkiválóbb minőségű, teljes biológiai érettségben szüretelt szőlőből, válogatott fürtökből készítjük ezeket a prémium minőségű borokat. Az 1277 borcsaládhoz két fehér fajta – a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling – tartozik, a harmadik bor egy vörös cuvée” – magyarázta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet idén májusban három új borcsaláddal és különleges arculattal lépett piacra.  A három borcsalád – a Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 – mind megjelenésében, mind nevében szorosan kötődik a főegyházmegyéhez. A Vesprim Infula név egyik eleme, az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttókhoz a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota dísztermének mennyezeti festése adta az inspirációt.

A Mandorla borcsalád neve a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ilyen látható többek között a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A prémium borcsalád neve – 1277 – pedig arra az évre utal, amikor a Veszprémi Érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kezdett foglalkozni.

A Vesprim Infula és a Mandorla borokat már megkóstolhatta a nagyközönség, december elsejétől pedig a prémium kategória első tétele, a 2022-es évjáratú Rajnai Rizling is elérhető lesz. Utóbbit kajszibarackos ízvilág jellemzi, amit korianderes, narancsos, sós, mentás és citrusos jegyek tesznek teljessé. A bor áprilisban került palackba, így érlelődik decemberig.

Díjnyertes borok

Az új borcsaládok már debütálásuk évében sikert arattak. A Vesprim Infula Rouge a 2023-as Országos Borversenyen arany, a Mandorla Sauvignon Blanc ezüst minősítést kapott, a néhány napja megjelent TOP 100 Magyar Bor válogatásba pedig a Mandorla Rajnai Rizling került be.

Mindegyik borunkra nagyon büszke vagyok. A fő célom, hogy meg tudjam mutatni a pincészet két birtokának – a felsőörsinek és a mindszentkállainak az értékeit a borainkban. Mindkét termőterület olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek páratlanok az országban” – hangsúlyozta Benesch Antal.

Idén kiváló termést szüreteltek – annak ellenére, hogy a csapadékos, párás időjárás megnehezítette a dolgukat. „Fehér fajtáinkban gyönyörű illatok és ízek vannak, köszönhetően a hideg évjáratnak. Nagyon sokat várunk a Sauvignon Blanc-tól, és a vörösboraink is kiválónak tűnnek. A következő hónapok az érlelésről fognak szólni, fehér fajtáink 4-6 hónapos, vörösboraink pedig 11-12 hónapos érlelést kapnak” – mondta a főborász.

Kiemelte: 2024 főként a telepítésről fog szólni. Mindszentkállai birtokukat újratelepítik fő fajtáikkal, sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel, emellett cabernet franc, syrah és pinot noir szőlőt is telepítenek majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Szerelmese lettem a buborékoknak

2021. január 11. 09:00

Szövényi Áron neve a jelenkor és a leendő borászok körében is ismerősen cseng. Az etyeki Anonym Pince fiatal tulajdonosa az elsők között volt, aki pezsgőkészítésre szánta el magát az amúgy valaha a pezsgőről ismertté vált történelmi borvidéken. Nem kis része van abban, hogy az Etyeki pezsgő – így, nagybetűvel – rövidesen uniós eredetvédelem alatt áll majd, csakúgy, mint a Champagne-ból származó ital. Megszerzett tudásáról nem csak a pezsgőspohár nyújt bizonyságot, borász hallgatóknak is igyekszik átadni mindazt, amibe maga is szerelmes.

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.

Tizedszer választották meg az MTA borait

2019. május 5. 12:08

A versenyre 14 magyarországi borvidék 48 pincészete 142 bort nevezett, melyek bírálata öt napon át zajlott.

3,5 milliárd forintból népszerűsítik a magyar borokat külföldön

2019. október 9. 17:03

Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak.