Szőlő-Bor

Prémium borral jelentkezett az egyik magyar érseki pincészet

Veszprémi Érseki Pincészet

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai Rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Az 1277 borcsaládba azok a fajták kerülnek, amelyek a pincészet ősi birtokáról, a mindszentkállai Püspökdombról érkeznek. Kizárólag a legkiválóbb minőségű, teljes biológiai érettségben szüretelt szőlőből, válogatott fürtökből készítjük ezeket a prémium minőségű borokat. Az 1277 borcsaládhoz két fehér fajta – a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling – tartozik, a harmadik bor egy vörös cuvée” – magyarázta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet idén májusban három új borcsaláddal és különleges arculattal lépett piacra.  A három borcsalád – a Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 – mind megjelenésében, mind nevében szorosan kötődik a főegyházmegyéhez. A Vesprim Infula név egyik eleme, az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttókhoz a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota dísztermének mennyezeti festése adta az inspirációt.

A Mandorla borcsalád neve a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ilyen látható többek között a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A prémium borcsalád neve – 1277 – pedig arra az évre utal, amikor a Veszprémi Érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kezdett foglalkozni.

A Vesprim Infula és a Mandorla borokat már megkóstolhatta a nagyközönség, december elsejétől pedig a prémium kategória első tétele, a 2022-es évjáratú Rajnai Rizling is elérhető lesz. Utóbbit kajszibarackos ízvilág jellemzi, amit korianderes, narancsos, sós, mentás és citrusos jegyek tesznek teljessé. A bor áprilisban került palackba, így érlelődik decemberig.

Díjnyertes borok

Az új borcsaládok már debütálásuk évében sikert arattak. A Vesprim Infula Rouge a 2023-as Országos Borversenyen arany, a Mandorla Sauvignon Blanc ezüst minősítést kapott, a néhány napja megjelent TOP 100 Magyar Bor válogatásba pedig a Mandorla Rajnai Rizling került be.

Mindegyik borunkra nagyon büszke vagyok. A fő célom, hogy meg tudjam mutatni a pincészet két birtokának – a felsőörsinek és a mindszentkállainak az értékeit a borainkban. Mindkét termőterület olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek páratlanok az országban” – hangsúlyozta Benesch Antal.

Idén kiváló termést szüreteltek – annak ellenére, hogy a csapadékos, párás időjárás megnehezítette a dolgukat. „Fehér fajtáinkban gyönyörű illatok és ízek vannak, köszönhetően a hideg évjáratnak. Nagyon sokat várunk a Sauvignon Blanc-tól, és a vörösboraink is kiválónak tűnnek. A következő hónapok az érlelésről fognak szólni, fehér fajtáink 4-6 hónapos, vörösboraink pedig 11-12 hónapos érlelést kapnak” – mondta a főborász.

Kiemelte: 2024 főként a telepítésről fog szólni. Mindszentkállai birtokukat újratelepítik fő fajtáikkal, sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel, emellett cabernet franc, syrah és pinot noir szőlőt is telepítenek majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Közép-Európa legjelentősebb borversenyévé válhat a Winelovers Wine Awards

2023. március 23. 08:36

A borvilág hetven, nagy nevű szakértője érkezik Budapestre július 7. és 9. között a 2. Winelovers Wine Awardsra.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.