Zöldség-Gyümölcs

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

Agrofórum Online

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz az ENSZ Közgyűlés 2019. decemberi döntése alapján. A FAO Konferencia ajánlását követően döntöttek arról, hogy ezzel is nyomatékosítják a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságát az egészségünk megőrzésében.

Amellett, hogy számos nem fertőző betegség (szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegségek, rák) megelőzhető, ha a FAO ajánlásának megfelelően napi 400 grammot fogyasztunk ezekből a sok hasznos anyagot tartalmazó élelmiszerekből, a termesztésük sok kézi munkával jár, így a nemzetközi év a kisüzemek, családi gazdaságok tevékenységére is felhívja a figyelmet. Ráadásul a nemzetközi év a nemek közötti egyenlőségre is pozitív hatással lehet, ugyanis a nők gyakran vezető szerepet játszanak a háztartásban a gyümölcsök és zöldségek termesztésében és fogyasztásában.

Ezzel is összefügg, hogy a mezőgazdasági jelentés szerint mind több ember alultáplált a világon, ezért a FAO felhívja a figyelmet a fenntartható, biztonságos élelmiszer-termelési módszerek fejlesztésének szükségességére.

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Ugyanakkor az élelmiszer-termelés során kímélni kell a természetes ökoszisztémákat és rugalmasan alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz.

Forrás: FruitVeb

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Meleggel és tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok karfiolon

2020. október 25. 10:46

Az elmúlt években többször tapasztalt nagy meleg és légköri aszály kedvezőtlenül hatott a káposztatermesztésre, amit a romló termelési kedv, és az elmúlt években tovább csökkenő termőterület is jól jelez.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.