4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Zöldség-Gyümölcs

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

Agrofórum Online

Az orosz csapatok 2022-es ukrajnai inváziója eredményeként sokaknak új lakóhelyet és megélhetési lehetőséget kellett keresniük. Közéjük tartozott az eredetileg a Harkivi területről származó Eduard Malcsenko is, aki feleségével a Ternopili területre, Podillyába költözött.

Eduard diplomás biológusként úgy döntött, hogy tudását és energiáját egy saját vállalkozás létrehozására fordítja. Májusban kezdett bele az első üvegház felállításába, júniusban pedig már tizenegy üvegházban gazdálkodott.

Nemcsak termelni tud, hanem eladni is

Az első uborka- és paradicsomtermés sikeres volt, de Eduard nem állt meg ezen a ponton. Folytatta a munkát, melynek eredményeként ma már 42 üvegházzal és 12 hektár termőterülettel büszkélkedhet.

A „Podillya Vegetables” nevű vállalata valósággal szárnyal, a régióban övé a legjelentősebb termékkínálat. Eduard nemcsak bátor vállalkozónak bizonyult, hanem ügyes menedzsernek is, aki intelligensen és előrelátóan dolgozott.

Pályázaton nyert támogatást

A vállalat terményeit, zöldségeit, ideértve a retket, a paradicsomot, az uborkát, a káposztát és a paprikát, a vidéki városokban és a fővárosban található piacokon és szupermarketekben értékesítik. A Podillya Vegetables alig két év alatt lenyűgöző eredményeket ért el.

A gyors fejlődéshez a gazdálkodó az Astarta-Kijev által a német kormánnyal és más partnerekkel közösen szervezett „Course for Independence” elnevezésű pályázat keretein belül kapott támogatást. A pályázati eszközök segítettek a folyamatok automatizálásában és a terméshozamok növelésében.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9620495/42-greenhouses-in-just-2-years-the-podillya-vegetables-in-ukraine/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Sokkal kevesebb vegyszert használnak, és az oldat pontosan oda jut, ahol szükség van rá

2023. október 25. 08:10

A németországi Bietigheim-Bissingenben működő családi vállalkozás, a Kiemle zöldségfélék termesztésére specializálódott. A mintegy 35 hektáron elhelyezkedő telephelyen 7,5 hektárnyi üveg- és fóliaház, valamint körülbelül 25 hektárnyi szabadföldi termőföld található.

Alig eszünk spenótot

2018. május 17. 10:47

Körülbelül százötven–kétszáz hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, főleg fagyasztott célra, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált.

A termőközeg és a tápoldat károsan magas sótartalmának tünetei a zöldségnövényeken

2022. december 13. 10:42

Bár az elmúlt évek egekbe szökő műtrágyaárai mindenkit a korábbinál nagyobb takarékosságra kényszerített, mégis előfordul, hogy a túltrágyázásból, a rossz öntözővíz minőségből és a vízhiányból adódóan sókártünetek jelentkeznek a növényeken.

Szerves trágyák jelentősége és alkalmazásuk a zöldségtermesztésben, I. (Állati eredetű trágyák szerepe a zöldségtermesztésben)

2023. november 21. 10:10

A szabadföldi és a hajtatott zöldségtermesztésben alkalmazott tápanyagellátás kapcsán szakkönyvekben, szakcikkekben, termesztési tanácsokban gyakran hivatkoznak a szerves trágyázásra, mint fontos talajjavító módszerre és tápanyagforrásra. Részletezésére, hogy mennyit, milyet, mikor és hogyan kell adni, ritkán térnek ki a javaslatok, pedig ezek ismerete nélkül rosszul, hibásan, esetenként pazarlóan lehet használni ezeket a rendkívül jelentős és a kertészeti termesztésben nélkülözhetetlen anyagokat.