Zöldség-Gyümölcs

A burgonya ágazat az elmúlt két évtized nagy vesztese Magyarországon

Agrofórum Online

A burgonyatermesztésben jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető minderről Nyírteleken beszélt, a 35. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozáson. Az ágazat valóban nem tartozik az elmúlt évtizedek nyertesei közé, elég, ha csak a termőterület nagyságának változását nézzük meg a KSH statisztikájában.

E szerint 2000-ben még 46 743 hektáron vetettek burgonyát Magyarországon, 2005-re azonban a termőterület 25 378 hektárra csökkent. Nagyjából egy évtizedig maradt ezen a szinten (vagy kissé alatta), 2015-ben azonban már bőven 20 ezer alá esett (18 735 hektárra). A mélyrepülés utána is folytatódott, és a 2022-es esztendő 7933 hektáros vetésterülete már egészen elszomorító.

A megyéket tekintve az ezredfordulón még Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezetett (8785, illetve 6950 hektárral), de mára ezek a térségek is alaposan visszaestek. Pest megyében 1207 hektáron, a Nyírségben pedig 1143 hektáron vetettek krumplit a tavalyi évben.

Ráfér tehát az ágazatra az erősítés, és Nagy István ígérete szerint a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. A „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című kiírás alapján a gazdálkodók lehetőséget kaptak zöldség- és burgonyatárolók, valamint a kapcsolódó létesítmények építésére, bővítésére, korszerűsítésére.

A tárcavezető az idei burgonyatermésről azt mondta, hogy az időjárás eddig kedvezett a növénynek. Jó időben eredményes kelés, kezdeti gyors fejlődés jellemezte. Az időben vetett, illetve a fólia alatt termesztett burgonya betakarítását már megkezdték. A szabadföldön termesztett nagy többség ugyanakkor még virágzási fázisban van. Az előzetes becslések szerint a megszokott terméshozam várható.

(Fotó: Marko Paakkanen/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

2024. január 25. 13:40

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.