Zöldség-Gyümölcs

A burgonya ágazat az elmúlt két évtized nagy vesztese Magyarországon

Agrofórum Online

A burgonyatermesztésben jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető minderről Nyírteleken beszélt, a 35. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozáson. Az ágazat valóban nem tartozik az elmúlt évtizedek nyertesei közé, elég, ha csak a termőterület nagyságának változását nézzük meg a KSH statisztikájában.

E szerint 2000-ben még 46 743 hektáron vetettek burgonyát Magyarországon, 2005-re azonban a termőterület 25 378 hektárra csökkent. Nagyjából egy évtizedig maradt ezen a szinten (vagy kissé alatta), 2015-ben azonban már bőven 20 ezer alá esett (18 735 hektárra). A mélyrepülés utána is folytatódott, és a 2022-es esztendő 7933 hektáros vetésterülete már egészen elszomorító.

A megyéket tekintve az ezredfordulón még Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezetett (8785, illetve 6950 hektárral), de mára ezek a térségek is alaposan visszaestek. Pest megyében 1207 hektáron, a Nyírségben pedig 1143 hektáron vetettek krumplit a tavalyi évben.

Ráfér tehát az ágazatra az erősítés, és Nagy István ígérete szerint a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. A „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című kiírás alapján a gazdálkodók lehetőséget kaptak zöldség- és burgonyatárolók, valamint a kapcsolódó létesítmények építésére, bővítésére, korszerűsítésére.

A tárcavezető az idei burgonyatermésről azt mondta, hogy az időjárás eddig kedvezett a növénynek. Jó időben eredményes kelés, kezdeti gyors fejlődés jellemezte. Az időben vetett, illetve a fólia alatt termesztett burgonya betakarítását már megkezdték. A szabadföldön termesztett nagy többség ugyanakkor még virágzási fázisban van. Az előzetes becslések szerint a megszokott terméshozam várható.

(Fotó: Marko Paakkanen/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Mi lehet a burgonyagumó héján a barna gyűrű alakú rajzolat?

2020. február 25. 05:36

B. Ákosné kérdése: Burgonyagumókat vásároltam, némelyiknek a héján barna gyűrű alakú rajzolatok voltak. Étkezési célra felhasználhatom ezeket a gumókat? Mi az oka az érdekes „mintáknak”?