14℃ 7℃
október 6. Brúnó, Renáta, Renátó
Zöldség-Gyümölcs

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

Agrofórum Online

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

A termés megjelenésének teljesen meg kell felelnie az adott piaci rétegnek, így egy szeletelhető paradicsomnak más az alakja, mint egy olyan paradicsomnak, amelyet pörköltekhez és levesekhez használunk, vagy amelyet snackként fogyasztunk. A fogyasztók is felismerik ezt, de a paradicsomforma kiválasztásának gyakorlati okai is vannak

– mondta Van der Knaap.

Mind a fogyasztó szempontjából, amikor friss terméket vásárol a boltban, mind a termelők számára fontos a paradicsom alakja és mérete. Ki lehet fejleszteni a legjobb, betegségeknek ellenálló fajtát, de ha az nem a megfelelő méretekkel rendelkezik a tervezett felhasználáshoz, akkor nem biztos, hogy új fajtaként el fog fogyni a piacon.

Van der Knaap, az Agrár- és Környezettudományi Egyetem professzora mintegy 20 éve kutatja a gyümölcs alakjának meghatározó molekuláris és genetikai jellemzőit azzal a céllal, hogy felvértezze a növénynemesítőket a gyümölcsök legkeresettebb tulajdonságainak előállításához szükséges információkkal.

Minél többet tudunk arról, hogyan szabályozzuk a paradicsom formáját, annál több segítséget nyújthatunk a más növényeken dolgozó nemesítőknek

– magyarázta Van der Knaap, aki szerint a különböző növényfajták – például a paradicsom és a paprika – szerkezeti jellemzői és génállománya megegyezik.

A növénynemesítési, genetikai és genomikai intézetben működő Van der Knaap laboratóriumának új tanulmányában (amely nemrég jelent meg a New Phytologist című folyóiratban) megállapították, hogy a TONNEAU1 rekrutációs fehérje motívumok (TRM) és az ovatív fehérjék (OFP) közötti kölcsönhatás számos növényfajban, köztük a paradicsomban is összefügg a növényi formák szabályozásával. A TRM-OFP kölcsönhatásnak az alak szabályozásában betöltött funkciója azonban egyelőre nem ismert.

Néhány évvel ezelőtt a TRM család egyetlen génjéről publikáltunk, amely befolyásolja a formát, de kiderült, hogy sokkal több finomítás rejlik benne. Mára megállapítottuk, hogy több más TRM is megtalálható ugyanabban a családban, amelyek feladata a gyümölcsök alakjának kialakítása

– fejtette ki Van der Knaap.

Ezek az új eredmények azt mutatják, hogy a TRM fehérjecsaládnak a jelek szerint szerepe van a növény által létrehozott gyümölcs alakjában. Mivel a különböző gének különböző irányokban szabályozzák a gyümölcs növekedését – gondoljunk csak a széles vagy a magas formákra –, a nemesítők elkezdhetik alkalmazni Van der Knaap kutatásait a gyümölcs alakjának betegségeknek ellenálló génekkel való szabályozására, hogy optimális piaci fajtákat hozhassanak létre minden egyes gyümölcsfajta számára.

A laboratóriumom nem közvetlenül új fajták nemesítésével foglalkozik, de ezzel a kutatással olyan eszközöket adtunk a nemesítőknek, amelyekkel pontosan azt tehetik, amit a piac megkövetel

– jelentette ki Van der Knaap.

Ha egy bizonyos formát kell létrehoznunk, most már tudjuk, hogy melyek azok a kulcsfontosságú részek, amelyek hozzájárulnak ehhez. Ha már – a nemesítési ciklus nagyon korai szakaszában – meg tudunk győződni arról, hogy a gyümölcsök megfelelő méretűek és alakúak lesznek, akkor a nemesítési ciklus felgyorsítható. Ez a kutatásunk célja.

Bár Van der Knaap csapata kimutatta, hogy a TRM-OFP fehérje kölcsönhatása befolyásolja az alakot, a változások azonban a vártnál sokkal finomabban jelentkeztek.

Mind az OFP, mind a TRM mutációitól azt vártuk, hogy jelentős mértékben befolyásolják majd a forma változását. Azonban kiderült, hogy ez a hatás nagyon csekély, ami arra ösztönöz bennünket, hogy egy kicsit mélyebbre kell ásnunk, hogy kiderítsük a forma kialakításának egyéb komponenseit

– mondta.

Arra számítunk, hogy a TRM-OFP fehérje interakciói sok más növényben is előfordulnak, ezért minden olyan kutatás, amely több fényt vet erre a folyamatra, várhatóan többet tár majd fel a növényi sejtosztódás szabályozásának folyamatáról.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9525261/us-ga-plant-geneticist-uncovers-what-influences-tomato-shape/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Erőteljes növekedési képességgel rendelkező „szuperparadicsom” született

2023. október 4. 15:10

A holland vetőmaggyártó társaság, a Totam Seeds bemutatja az új, TopGun nevű alanyát.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!