Zöldség-Gyümölcs

A színes talajtakarás jelentősége

Agrofórum Online

A Von Bergen Country’s Market családi gazdaság termesztőterületén különböző színű takarófóliákat figyelhetünk meg a növények alatt Illinois államban (USA). A tradicionális fekete színű anyagok mellett a paradicsomok talaján piros, míg a paprika alatt ezüst színű fóliát használnak.

A családi gazdaságban Quentin Von Bergen tulajdonost kérdezte meg a GrowingProduce a színhasználat okairól. A szakember elmondása szerint 10 évvel ezelőtt kezdődött meg az Illinois Egyetem segítségével a terméshozamok növelésére irányuló törekvés.

Két tesztkultúrát, a paradicsomot (piros fólia), illetve a paprikát (ezüst fólia) alkalmazták a színes takarófóliák teszteléséhez, majd az eredményeket összevetették a fekete takarás környezetében növekedő növények esetében kapott adatokkal.

A megfigyelések szerint a piros takarás hatására világosabb gyümölcsszín alakult ki, ami piacossága miatt kedvezőbbnek bizonyult, mint a fekete fólia esetében.

A paprika alá kihelyezett ezüst felület nagyobb méretű termést eredményezett, illetve a kártevő rovarok távoltartásában is jelentős szerepet játszott. Von Bergen elmondása szerint a tavalyi év során a kedvező vízáteresztést és gyomelnyomást biztosító fekete műanyagot alkalmazta. Az idei évben felhasznált ezüst felület azonban bőségesebb hozamot és egészségesebb termést idézett elő, emiatt a jövőben ezt a típusú takarást fogja igénybe venni. 

A javulást két körülmény eredményezte. Az ezüst mulcsról visszatükröződő fény elriasztotta a rovarokat, miközben a fiatal növények kamatoztak a kiegészítő megvilágításból. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által már 1998-ban publikált tanulmány szerint a piros mulcsnak is hasonló jótékony hatásai ismeretesek. Ennek értelmében a piros talajtakarás 20%-os termésnövekedést eredményezett a feketéhez képest. A piros felületről visszaverődő távoli vörös fény fokozta a fotoszintézis mértékét. 

Von Bergen véleménye szerint az ezüst felület a vöröshagyma kártevő-szabályozása és a padlizsán hozamának gyarapítása esetében is hatékony lehet.

Forrás: https://www.growingproduce.com/vegetables/why-von-bergens-country-market-grows-with-different-colored-plastic-mulch/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Globális paradicsom-export körkép

2021. június 19. 04:17

2020-ban Mexikó, Hollandia, és Spanyolország voltak a vezető paradicsom-exportőrök.

A trágyázás és a minőség összefüggése a primőrök termesztésében

2022. március 11. 04:36

Az egyes kémiai elemek (növényi tápelemek) hatása nagyon eltérő, tekintettel arra, hogy különféle élettani folyamatokban vesznek részt, ennek megfelelően hiányuk és túladagolásuk is a legkülönfélébb módon jelentkezik, a termésminőséget számos vonatkozásban befolyásolják.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?