Zöldség-Gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása nyáron

Agrofórum Online

Nyáron egyes gyümölcsök és zöldségek valamivel gyorsabban megromlanak – különösen a kamrában tartott tárolókban, gyümölcskosarakban, de akár a hűtőszekrényben is. Mi okozza ezt?

Jasmin Schreiber biológus elmondta, miért van ez így, és hogy egyes termékek miért tarthatóak el hosszabb ideig.

A friss gyümölcsök és zöldségek teszik ki a németországi háztartásokban kidobásra kerülő élelmiszerek legnagyobb részét, mintegy 34 százalékot. Ez derül ki a Német Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium 2021-ben végzett felméréséből.

A friss gyümölcsöket és zöldségeket általában nem könnyű tárolni. Ez az egyedi fajtáknak és annak köszönhető, hogy ezek az élelmiszerek a tárolás során miként hatnak egymásra. Egyes fajták, az úgynevezett klimatikus fajták megérnek, míg mások nem, ezeket antiklimatikus fajtáknak nevezzük.

„Az alapszabály az, hogy ne tegyük egymás mellé azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek különböző érési tulajdonságokkal rendelkeznek. Azokat, amelyek utóérők, jobb, ha nem tesszük azok mellé, amelyek nem érnek be” – javasolja Jasmin Schreiber.

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek utóérő fajták:

  • alma
  • sárgabarack
  • avokádó
  • banán
  • körte
  • füge
  • kivi
  • mangó
  • nektarin
  • őszibarack
  • szilva
  • paradicsom

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek nem utóérők:

  • ananász
  • padlizsán
  • szeder
  • eper
  • uborka
  • málna
  • káposzta
  • cseresznye
  • póréhagyma
  • lime
  • sárgarépa
  • narancs
  • paprika
  • szőlő
  • cukkini

Lehetőség szerint a fent bemutatott két csoportot külön kell tárolni. Szükség esetén hűtőszekrényben is tárolhatók, de lehetőleg zárt tárolóedényekben – például műanyag dobozokban. „Ha valamit hosszú ideig akarunk tárolni, mindig jó, ha egy kicsit utánanézünk, mit lehet tudni róla” – mondja Jasmin Schreiber.

Az érési folyamatok más fajták megromlását okozhatják.

„Ha azt szeretnénk, hogy valami megérjen, a legjobb, ha ezt a hűtőszekrényen kívül tesszük. Ha valami már túl érett, azt általában le lehet hűteni is, de a lehető legkíméletesebben. Erre való a hűtőszekrényben lévő zöldséghordó fiók – magyarázza Jasmin Schreiber. – Ott kevésbé hűvös a levegő, mint a többi rekeszben.”

Ha hosszabb ideig akarjuk tárolni a friss termékeket, akkor tényleg érdemes rákeresni az egyes tételekre. Bizonyos gyümölcsfajták ugyanis olyan érési gázt termelnek, amely miatt a többi gyümölcsfajta gyorsabban beérik.

„Minden érésben lévő fajta egy bizonyos gázt bocsát ki. Ezt etilénnek hívják. Ha olyan gyümölcsöt vagy zöldséget teszünk a hűtőszekrénybe, amely még érésben van, olyan zöldségekkel, például uborkával együtt, amely nem érik tovább, akkor az érésben lévő gyümölcs miatt a többi gyümölcs vagy zöldség megromolhat” – hangsúlyozza a biológus.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hogyan hasznosíthatom a zölden maradt paradicsomot?

2023. november 12. 10:10

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…