Zöldség-Gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása nyáron

Agrofórum Online

Nyáron egyes gyümölcsök és zöldségek valamivel gyorsabban megromlanak – különösen a kamrában tartott tárolókban, gyümölcskosarakban, de akár a hűtőszekrényben is. Mi okozza ezt?

Jasmin Schreiber biológus elmondta, miért van ez így, és hogy egyes termékek miért tarthatóak el hosszabb ideig.

A friss gyümölcsök és zöldségek teszik ki a németországi háztartásokban kidobásra kerülő élelmiszerek legnagyobb részét, mintegy 34 százalékot. Ez derül ki a Német Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium 2021-ben végzett felméréséből.

A friss gyümölcsöket és zöldségeket általában nem könnyű tárolni. Ez az egyedi fajtáknak és annak köszönhető, hogy ezek az élelmiszerek a tárolás során miként hatnak egymásra. Egyes fajták, az úgynevezett klimatikus fajták megérnek, míg mások nem, ezeket antiklimatikus fajtáknak nevezzük.

„Az alapszabály az, hogy ne tegyük egymás mellé azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek különböző érési tulajdonságokkal rendelkeznek. Azokat, amelyek utóérők, jobb, ha nem tesszük azok mellé, amelyek nem érnek be” – javasolja Jasmin Schreiber.

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek utóérő fajták:

  • alma
  • sárgabarack
  • avokádó
  • banán
  • körte
  • füge
  • kivi
  • mangó
  • nektarin
  • őszibarack
  • szilva
  • paradicsom

Az alábbi gyümölcsök és zöldségek nem utóérők:

  • ananász
  • padlizsán
  • szeder
  • eper
  • uborka
  • málna
  • káposzta
  • cseresznye
  • póréhagyma
  • lime
  • sárgarépa
  • narancs
  • paprika
  • szőlő
  • cukkini

Lehetőség szerint a fent bemutatott két csoportot külön kell tárolni. Szükség esetén hűtőszekrényben is tárolhatók, de lehetőleg zárt tárolóedényekben – például műanyag dobozokban. „Ha valamit hosszú ideig akarunk tárolni, mindig jó, ha egy kicsit utánanézünk, mit lehet tudni róla” – mondja Jasmin Schreiber.

Az érési folyamatok más fajták megromlását okozhatják.

„Ha azt szeretnénk, hogy valami megérjen, a legjobb, ha ezt a hűtőszekrényen kívül tesszük. Ha valami már túl érett, azt általában le lehet hűteni is, de a lehető legkíméletesebben. Erre való a hűtőszekrényben lévő zöldséghordó fiók – magyarázza Jasmin Schreiber. – Ott kevésbé hűvös a levegő, mint a többi rekeszben.”

Ha hosszabb ideig akarjuk tárolni a friss termékeket, akkor tényleg érdemes rákeresni az egyes tételekre. Bizonyos gyümölcsfajták ugyanis olyan érési gázt termelnek, amely miatt a többi gyümölcsfajta gyorsabban beérik.

„Minden érésben lévő fajta egy bizonyos gázt bocsát ki. Ezt etilénnek hívják. Ha olyan gyümölcsöt vagy zöldséget teszünk a hűtőszekrénybe, amely még érésben van, olyan zöldségekkel, például uborkával együtt, amely nem érik tovább, akkor az érésben lévő gyümölcs miatt a többi gyümölcs vagy zöldség megromolhat” – hangsúlyozza a biológus.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Mit tegyünk, ha sok a csemegeszőlő a kertben?

2022. október 22. 05:38

Nézzük is sorban, melyek a mi bevált trükkjeink, ha nagyon sok a szőlő a kertben.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?