Zöldség-Gyümölcs

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

Agrofórum Online

Gyerekkorunkban sokszor hallhattuk: „ne hámozd meg az almát, a héjában van a vitamin!”. Mégis sokan félnek ma már beleharapni a héjjal együtt. Vajon tényleg kockázatos, vagy inkább nagy hiba meghámozni?

Az alma a magyar kertek és piacok egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcse. Frissen harapva, kompótnak vagy süteménybe is kiváló. Azonban sok fogyasztó bizonytalan abban, hogy a héjat érdemes-e megenni, vagy inkább biztonságosabb meghámozni. A döntés nem egyszerű, hiszen a héj vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor növényvédőszer-maradványok is előfordulhatnak rajta.

Mosással sok minden eltávolítható

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a legegyszerűbb és leghatékonyabb háztartási megoldás a folyó vizes, alapos dörzsölés. Ez nemcsak a por és szennyeződések eltávolítását segíti, hanem a baktériumok és penészspórák számát is csökkenti. Kutatások szerint már a sima vízzel való mosás is mérhetően csökkenti a növényvédőszer-maradványok mennyiségét.

Ecet és szódabikarbóna a konyhából

Az amerikai USDA és a Massachusetts Egyetem vizsgálatai igazolták, hogy a mosást tovább lehet fokozni. Az enyhén ecetes víz hatékonyan mérsékli a kórokozó baktériumok és gombák jelenlétét, míg a szódabikarbónás áztatás bizonyítottan segít bizonyos növényvédő szerek lebontásában. Egy 2017-es kutatás szerint az alma héján lévő maradványok mennyisége 15 perces szódabikarbónás áztatás után jelentősen alacsonyabb volt, mint egyszerű öblítés esetén.

Mit ér a hámozás?

Sokan inkább a hámozást választják, hogy minden kétséget kizárjanak. Ez valóban eltávolítja a felületi maradványokat, ugyanakkor a héjban található C-vitamin, rost és antioxidánsok nagy része így kárba vész. Emiatt a szakemberek inkább a mosást és az áztatást javasolják, és csak indokolt esetben a hámozást.

A héjjal együtt fogyasztott alma több tápanyagot biztosít

Biotermesztés: kisebb kockázat

A biotermesztésből származó almákban lényegesen alacsonyabb a szintetikus növényvédő szerek kockázata, mivel ezek használata szigorúan tilos. Ugyanakkor a bio gazdák is alkalmazhatnak természetes eredetű készítményeket, például rezet vagy ként. Ezek maradványai is kimutathatók lehetnek, de mennyiségük jellemzően jóval kisebb, mint a konvencionális termesztésből származó gyümölcsökben.

Hogy a legbiztonságosabb?

A szakértők szerint a legjobb megoldás a több lépésből álló előkészítés:

  • először folyó víz alatt alaposan megmosni,
  • ha szükséges, rövid ideig enyhén ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztatni,
  • végül leöblíteni és megszárítani.

Ezzel a módszerrel a mikrobiológiai kockázatok és a növényvédőszer-maradványok is jelentősen csökkenthetők, így az alma héja bátran fogyasztható, anélkül, hogy le kellene mondanunk a benne lévő értékes tápanyagokról.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Almatárolás felsőfokon

2022. augusztus 4. 07:32

Napjainkban a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A légköri aszály hatásai a gyümölcstermesztésben

2024. július 30. 14:10

Eddig a 2024-es év során Magyarországon átlagosan 250-280 mm csapadék hullott, ez az érték természetesen tájegységektől függően változik.

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

2018. február 14. 08:06

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.