Zöldség-Gyümölcs

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

Agrofórum Online

Gyerekkorunkban sokszor hallhattuk: „ne hámozd meg az almát, a héjában van a vitamin!”. Mégis sokan félnek ma már beleharapni a héjjal együtt. Vajon tényleg kockázatos, vagy inkább nagy hiba meghámozni?

Az alma a magyar kertek és piacok egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcse. Frissen harapva, kompótnak vagy süteménybe is kiváló. Azonban sok fogyasztó bizonytalan abban, hogy a héjat érdemes-e megenni, vagy inkább biztonságosabb meghámozni. A döntés nem egyszerű, hiszen a héj vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor növényvédőszer-maradványok is előfordulhatnak rajta.

Mosással sok minden eltávolítható

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a legegyszerűbb és leghatékonyabb háztartási megoldás a folyó vizes, alapos dörzsölés. Ez nemcsak a por és szennyeződések eltávolítását segíti, hanem a baktériumok és penészspórák számát is csökkenti. Kutatások szerint már a sima vízzel való mosás is mérhetően csökkenti a növényvédőszer-maradványok mennyiségét.

Ecet és szódabikarbóna a konyhából

Az amerikai USDA és a Massachusetts Egyetem vizsgálatai igazolták, hogy a mosást tovább lehet fokozni. Az enyhén ecetes víz hatékonyan mérsékli a kórokozó baktériumok és gombák jelenlétét, míg a szódabikarbónás áztatás bizonyítottan segít bizonyos növényvédő szerek lebontásában. Egy 2017-es kutatás szerint az alma héján lévő maradványok mennyisége 15 perces szódabikarbónás áztatás után jelentősen alacsonyabb volt, mint egyszerű öblítés esetén.

Mit ér a hámozás?

Sokan inkább a hámozást választják, hogy minden kétséget kizárjanak. Ez valóban eltávolítja a felületi maradványokat, ugyanakkor a héjban található C-vitamin, rost és antioxidánsok nagy része így kárba vész. Emiatt a szakemberek inkább a mosást és az áztatást javasolják, és csak indokolt esetben a hámozást.

A héjjal együtt fogyasztott alma több tápanyagot biztosít

Biotermesztés: kisebb kockázat

A biotermesztésből származó almákban lényegesen alacsonyabb a szintetikus növényvédő szerek kockázata, mivel ezek használata szigorúan tilos. Ugyanakkor a bio gazdák is alkalmazhatnak természetes eredetű készítményeket, például rezet vagy ként. Ezek maradványai is kimutathatók lehetnek, de mennyiségük jellemzően jóval kisebb, mint a konvencionális termesztésből származó gyümölcsökben.

Hogy a legbiztonságosabb?

A szakértők szerint a legjobb megoldás a több lépésből álló előkészítés:

  • először folyó víz alatt alaposan megmosni,
  • ha szükséges, rövid ideig enyhén ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztatni,
  • végül leöblíteni és megszárítani.

Ezzel a módszerrel a mikrobiológiai kockázatok és a növényvédőszer-maradványok is jelentősen csökkenthetők, így az alma héja bátran fogyasztható, anélkül, hogy le kellene mondanunk a benne lévő értékes tápanyagokról.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

2020. augusztus 15. 09:38

Az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.

Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

2023. szeptember 25. 04:37

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

Az almatörköly alkalmas lehet bioetanol előállítására

2021. január 26. 06:22

Évente hozzávetőleg 650 millió liter almalevet állítanak elő Németországban, így akár 300 ezer tonna almatörköly melléktermék is keletkezhet.