Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Az aszály megrövidíti a belga sült krumplit!

Az aszály megrövidíti a belga sült krumplit!

Syngenta Blog

A hagyományos belga hasábburgonya, a „frites” hossza hamarosan 3 centiméterrel is kisebb lehet, mint a szokásos – figyelmeztettek a burgonyatermelők.

A franciául frites-nek nevezett, és gyakran majonézzel fogyasztott sült krumpli a belgák mindennapi ropogtatni valója, a méretcsökkenés tehát felér egy kisebb nemzeti katasztrófával. A sült krumpli a mai Belgium déli, francia nyelvű felében, Vallóniában lévő Namurból származik, ahol a helyiek különösen kedvelték a sült halat. Azonban amikor 1680 különösen hideg telén befagyott a Meuse folyó, az emberek azt mondták, hogy hal helyett jó lesz a sült burgonya is. És azóta is lelkesen fogyasztják.

Pierre Lebrun, a Vallon Burgonya-termelők Egyesületének vezetője szerint az idei alacsonyabb csapadékmennyiség miatt 25 százalékkal visszaesett a terméshozam, ami nemcsak a darabszámot, hanem a burgonyagumók méretét is érintette.

„Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sült krumplival” – mondta Lebrun a Sudpresse újságnak, hozzátéve, hogy a száraz talaj még a betakarítást is megnehezítette, és ugyanez történt Dél-Anglia, Hollandia, Franciaország és Nyugat-Németország területén.

Augusztus végén a brit The Guardian arról számolt be, hogy Belgium az EU-tól pénzügyi támogatást kért az aszály hatásának kompenzálására.

„Katasztrofális a helyzet olyan területeken, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak öntözni. Ők rekord mértékű, 30 százalékos hozamveszteségről számoltak be” – mondta Romain Cools, az ország legnagyobb burgonyatermelője, a Belgapom főtitkára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

A friss amerikai jelentést árazta be a piac az alapos mínuszokkal

2023. október 12. 11:10

Alapvetően elég erős eladói nyomás érződött a terménypiaci kereskedésben szerdán. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Veszélyben a francia és a spanyol búza a kánikula miatt

2022. június 19. 05:47

Elemzők Franciaország búza-termését a durum nélkül 33-34 millió tonnára prognosztizálják a tavalyi 35,5 millió tonnához képest.

Veszélybe kerül az európai mezőgazdaság, ha leáll a Golf-áramlat

2024. február 19. 13:40

A Golf-áramlat gondoskodik egész Európa „fűtéséről”. Ha az áramlása megszűnik, aminek a kutatók látják az előjeleit, a klíma egész Európában hidegebbé és szárazabbá válhat. A mezőgazdasági következmények pedig beláthatatlanok.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.