Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.
Az NCSPC a 2023-as betakarítást követően kezdeményezte azt a vizsgálatot, amelynek elsődleges célja volt, hogy feltárja az uniós exportpiac ezidáig rejtett lehetőségeit. A kutatás keretében az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország lakosságának az édesburgonyához kapcsolódó fogyasztási szokásait igyekeztek megismerni, a kapott eredményeket látva, úgy tűnik, sikerrel.
Mielőtt azonban ezeket ismertetjük, tegyünk egy kis kitérőt Észak-Karolinába, ahol, mint arról a szakmai oldal is tájékoztat, több mint százféle édesburgonyát termesztenek a fehértől kezdve a mélyvörösön és szuperédesen át a liláig, amelynek például (rajongói szerint) dióra emlékeztető íze van.
Vannak fajták, amelyet csak kis mennyiségben állítanak elő, ezek jobbára a helyi termelői piacokon fellelhetőek. Az édesburgonya, legyen bármilyen féle, fajta, meghatározó része az étkezésnek, hiszen amellett, hogy egészséges, az év minden hónapjában kapható. A szakma jól reagál a fogyasztói igényekre, hiszen éves szinten kerülnek új fajták a forgalomba.
Megfelelő édesburgonya megfelelő feladatra
Három népszerű édesburgonya fajta az, amely országszerte megtalálható az élelmiszerboltokban. Az íz és a textúra függvényében más és más passzol az adott recepthez.
A Covington: rózsaszínű héjjal és édes narancssárga hússal rendelkező, pépesítésre, de sütésre is igen alkalmas.
White: általában halvány rézszínű a héja, majdnem olyan, mint a burgonyáé, de mindez ne tévesszen meg senkit, az íze merőben különbözik attól. A fehér húsa édes, krémes, és ideális levesekhez, sültekhez egyaránt.
Oriental: piros a héja, és száraz, fehér a húsa, emiatt tökéletesen alkalmas arra, gyökérzöldségekkel együtt sütve színpompás köret, vagy akár fő fogás legyen.
Ne hámozzuk!
Erre hívják fel a figyelmet az NCSCP szakemberei, hiszen az édesburgonya, legyen bármelyik is, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ha azonban héjával együtt fogyasztjuk (egy közepes méretű édesburgonya esetében), akkor A-vitaminból a napi ajánlott bevitel több mint négyszeresét is bevihetjük szervezetünkbe.
Emlékeztetőiül, ez az a vitamin, amely fontos szerepet játszik a látásban, a csontok fejlődésében és az immunrendszer működésében is. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a felszívódása érdekében egy kis zsiradékkal, például tejföllel, vagy vajjal együtt együk az édesburgonyát.
Európai trendek
Mindezek jótékony tulajdonságok tükrében érthető a kutatás egyik legfontosabb tanulsága, miszerint az Egyesült Királyságban a batátát a vásárlók 55 százaléka a burgonya egészségesebb alternatívájaként választotta.
A negatív gazdasági hatások sem befolyásolták ezt a tendenciát, 24 százalékkal vásároltak több édesburgonyát az itt élők, mint az előző években. Az értékesítés összege az Egyesült Királyságban 71 millió fontot tesz ki, Franciaországban 79, Németországban pedig 63 millió eurót.
Az NCSPC ezeket az eredményeket megismerve rögzítette, hogy mindhárom kulcsfontosságú európai piacon „jelentős mozgástér” van a vásárlók számának növelésére, és ez a betekintés segíti az exportőröknek abban, hogy a termékeket ennek megfelelően pozícionálják, majd kielégítsék a fogyasztói igényeket Európa ezen országaiban.
Az NCSPC oldalát azon kívül, hogy számos hasznos információval szolgál a termesztésről, a receptek miatt is igen ajánlott felkeresni. Számos új, számunkra még szokatlan felhasználási lehetőségét ismerhetjük meg ennek a sokoldalú zöldségnek.
Hozzávalók:
- 1 csésze csomagolt barna cukor, elosztva
- 2 körte, hámozva és szeletelve
- 2 édesburgonya, meghámozva és vékonyra szeletelve
- 1 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál, ½ teáskanál só
- 1 csésze főtt édesburgonyapüré
- 1/2 csésze író
- 2 nagy tojás
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Egy kapcsos kör formának kenjünk ki az oldalát és az alját vajjal. Rögzítsük a peremet a forma alja körül, majd tegyük bele az olvasztott vajat, és egyenletesen szórjuk ki liszttel.
Ezt követően egyenletesen váltogassuk az egymást fedő édesburgonya- és körtedarabokat, amíg az aljat be nem borítják. Ha ez megtörtént, akkor egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd kis időre tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a barna cukrot az édesburgonya pürét, az írót és a tojásokat. Lassan adjuk hozzá a száraz összetevőket a folyékonyakhoz., óvatosan öntsük a tésztát az édesburgonya és a körte darabokra. Süssük a sütőben 40 percig, vagy amíg a sütemény közepébe szúrt fapálcika tisztán nem jön ki. Ezt követően vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tortát 10-15 percig hűlni.
(Vezérkép: domeckopol/Pixabay)