15℃ 7℃
október 31. Farkas, Rodrigó, Wolfgang
Zöldség-Gyümölcs

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

Agrofórum Online

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

A korai fagyok és az aszály is gondot okozott

Sok helyen a kiültetés csúszott a fagyok miatt, de olyannal is találkozott Richárd, ahol a palánták nagy része elfagyott, ezért újra kellett kezdeni az egész szezont. Bármennyire is fel vannak készülve a gazdák az öntözésre a legtöbb helyen, a korai fagyok után a hónapok óta tartó aszály hatása is meglátszik a szabadföldi zöldségeken.

A növényvédő szer paletta csökkenése is baj

A termesztők évek óta küzdenek a problémával, hogy alig vannak hatásos szerek a kínálatban, mind a rovarkártevők, mind az újabb betegségeket, mind pedig a gyomirtást tekintve. A kiskultúrás növényekre engedélyezni új hatóanyagokat egyre kevesebb növényvédő szer gyártó cégnek éri meg. Jól bevált növényvédelmi technológiákat kellett teljesen vagy részben kivenni, átgondolni a termesztéstechnológiában, és ha lehetett mással helyettesíteni.

Emiatt egyre többen alkalmaznak biostimulátorokat, hiszen „ki lehet ezekkel olyan korai növényvédelmi problémát, illetve a stresszből adódó különböző fiziológiai megbetegedéseket küszöbölni, amivel a szabadföldi zöldségek folyamatosan találkoznak”- fejti ki a gyakorló szakember. A gyomirtás tekintetében már most hatalmas problémák vannak és ez a későbbiekben csak erősödni fog.

A COVID hatásai

A berobbanó vírus változó hatással volt ebben a szegmensben. A több termelőt látogató szaktanácsadó úgy tapasztalta, hogy voltak, akiket elbizonytalanított a helyzet és emiatt kevesebbet vállaltak, viszont az ellenkezőjével is találkozott, hiszen akadt, aki épp a növekvő hazai keresletre számítva idén nagyobb területen, több zöldségfélével kezdte a szezont.

Átalakulóban van az ágazat

Alapvetőan az itthoni kedv már régóta csökken. „Amilyen magas röptű volt a szabadföldi zöldségtermesztés, most olyan mélyrepülésbe kezdett…” Az elmúlt pár évben a régi termesztőkörzetek nagy mértékben csökkentek. Nagyon nagy a munkaerőhiány, ennek sem tett jót a covidos időszak, ugyanis sokan Erdélyből vagy újabban Ukrajnából jöttek a földekre dolgozni. Az is látható volt, hogy a munkabér igények rövid időszak alatt megduplázódtak, viszont a munkaerő minősége nem, hogy jobb lett, hanem a jó kereseti lehetőség ellenére sokan inkább elmenekültek a szakmából.

Nagyon sok problémával küszködik az ágazat. Azonban „a gyakorlati tapasztalat és a különböző gazdáknak a véleményét tolmácsolva elmondhatom, hogy ez a piac folyamatosan fennáll; a magyar vásárlókedv nem romlott; a magyar termékek iránti elkötelezettség kicsit megosztott, de véleményem szerint egyre inkább fejlődik. A megmaradt termelők a minőséget megpróbálják egyre magasabb szintre emelni, hiszen ez lehet a jövő, hogy minőségi és jól tárolható zöldségeket kell előállítanunk. ”- összegezte meglátásait a megkérdezett szakember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Zöldségtermesztésben néha alábecsült, máskor túlértékelt növényi tápelemek I.

2022. május 3. 05:36

Mit kell tudni a kémiai elemek növényélettani hatásáról, növénytáplálásban betöltött szerepükről?

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.