Zöldség-Gyümölcs

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

Agrofórum Online

Az augusztus végén-szeptember elején sok kertben még zöld paradicsomokat látni. Ilyenkor kerül elő újra és újra a kérdés: lehet-e gyorsítani a pirosodást házi praktikákkal?

A román Agrointeligența cikke egy bizarr, mégis elterjedt trükköt említ: steril biztostűvel megszúrni a bogyót a kocsány közelében. Megnéztük, mit mond erről a szakirodalom, és összegyűjtöttük a kockázatokat és a bizonyítottan működő megoldásokat.

Biztostű a bogyóban: mi lehet a hatás?

A hobbikertész-praktika lényege: steril tűvel apró szúrást ejtünk a kocsánytő mellett, hogy „beinduljon” a paradicsom bioszintézise, és gyorsabban pirosodjon. A cikk szerint a hatás 7-19 nap alatt látszódhat. A növényélettan ismer ilyen jelenséget.

A mechanikai sebzés etilénképződést válthat ki, márpedig a paradicsom klímatérikus gyümölcs, az etilén kulcshormon az érésben. Ugyanakkor ez nem egyenlő azzal, hogy a módszer a gyakorlatban biztonságos és kiszámítható.

A nagy bökkenő: fertőzéskapu minden seb

Minden vágás, karc és szúrás potenciális belépési pont a kórokozóknak. A paradicsom termésén lévő sebek (vágás, szúrás, horzsolás) drasztikusan növelik a posztharveszt rothadások és foltbetegségek kockázatát. Emiatt a „tűtrükk” csak steril eszközzel, és legfeljebb kísérleti jelleggel, kis mintán próbálható – kereskedelmi vagy családi élelmiszer-biztonsági kockázatot nem vállalva.

Mi működik biztosan? – Etilén és hőmérséklet menedzsment

A legerősebb, bizonyított eszköz az érés gyorsítására az etilén és a megfelelő hőmérséklet. A színtörés stádiumában – amikor a bogyó csúcsán halvány pír jelenik meg – a paradicsom már saját etilént termel, a tőkéről már nem kap tápanyagot, és sikeresen, ízveszteség nélkül utóérlelhető beltérben. Az ideális érlelési hőmérséklet 20-25 °C; 30-32 °C felett a likopin-képződés leáll, 12 °C alatt pedig erősen lassul. Ezt a konyhai „alma/banán a dobozban” etilén-kísérő módszer is jól ki tudja használni.

Ízveszteség nélkül utóérlelhető beltérben

Gyakorlati lépések:

Szedje le a bogyókat és 20-22 °C-on, papírban vagy kartondobozban, jól szellőző helyen tárolja! Tegyen mellé 1–2 etilén-aktív gyümölcsöt (alma/banán)! Naponta ellenőrizze, a romlásnak indult darabokat azonnal távolítsa el!

Levelezés, árnyékolás: ne égesse meg a pirosodó termést!

A közvetlen, forró napsütés nem gyorsítja, inkább gátolhatja a likopin felépülését, és napégést okozhat – főleg, ha hirtelen „lecsupaszítjuk” a bokrot. A cél a mérsékelt lombigazítás: az alsó, talajt érő, beteg levelek eltávolítása, a termés körül pedig szűrt fény biztosítása, nem pedig a teljes kitettség.

Növényélettani trükkök a tőkén

Szezonvégén – különösen fagyveszély előtt – bevett gyakorlat a „topping”: a főhajtás csúcsának lecsípése, az új virágok eltávolítása, hogy az energia a meglévő termések érlelésére menjen. Ez a módszer dokumentált, és nem növeli közvetlenül a termés fertőzéskockázatát, szemben a bogyó megszúrásával.

Tápanyagok: P és K igen, hamu óvatosan

A késői érés szempontjából a foszfor (P) és a kálium (K) a legfontosabbak. A fás hamu akár 3-7% K-t is tartalmaz, de erősen lúgosít és sóterhel, ezért csak talajvizsgálatra alapozva, kíméletes dózisban használható.

A román cikk házi receptet is közöl szuperfoszfáttal és hamuvízzel – ezeket mi csak mértékkel, a talaj állapotához igazítva, lombra fröccsenést kerülve javasoljuk.

Mikor érdemes (ha egyáltalán) tűhöz nyúlni?

Ha kevés, már színtörésközeli bogyón szeretne kísérletezni, és vállalja a kockázatot, szigorú higiénével dolgozzon! Orvosi alkoholban fertőtlenített tű, egyetlen apró szúrás a kocsány tövénél, száraz időben. Sérült, repedt, túl zöld termésen ne próbálja ki! Tömeges, élelmezési célú alkalmazást a fertőzésveszély miatt nem ajánlunk. Biztonságosabb és hatékonyabb az utóérés 20-22 °C-on, etilénkísérettel.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Mi okozza a paradicsom leveleinek barnulását és leszáradását?

2023. szeptember 16. 10:39

Aggasztó jelenségre lettem figyelmes idén a paradicsomtöveim kapcsán. Mi okozza a paradicsom leveleinek idő előtti barnulását és leszáradását?

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald's is kivette a kínálatából

2023. július 27. 15:10

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár.

Szakmai nap a hajtatott paradicsomágazatot érintő legfontosabb kérdésekkel

2023. április 24. 11:20

Szakmai napot rendeznek 2023. június 2-án Mórahalmon. A Magyar Paradicsom Napján a hajtatott paradicsomágazatot érintő legfontosabb kérdésekről értekezhetnek a résztvevők.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.