18℃ 12℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Zöldség-Gyümölcs

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

Agrofórum Online

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Az észak-queenslandi Bowenben Levon Cookson kutató agronómus és növénynemesítő egy vadonatúj „csokoládépaprika” nemesítésével töltötte az elmúlt öt évet.

Elmondása szerint persze a csokoládéra csak küllemében emlékeztet a zöldség, ízben semmiképpen sem. Bár maga nem paprikarajongó, olyan növényt akart nemesíteni, amit ő maga is szívesen rágcsálna. Így született meg a hagyományosnál kétszer édesebb paprika, amire még munka közben is rájár. Reményei szerint így olyanok is megkóstolják a zöldséget, akik egyébként nem nagy paprikaevők. 

Akárcsak egy technológiai startup esetében, a kezdeti napok távolról sem voltak túl fényesek. Szó szerint a semmiből kezdték a munkát. Minimális tőke, se áram, se víz, sem épületek, még út sem volt a jelenlegi helyszínen. Egyedüli tulajdonosként, és saját maguk befektetőjeként a lassú terjeszkedés maradt számukra az egyetlen út.

A sikerhez néha kell a szerencse is

Míg Cookson úr tudatosan törekedett arra, hogy valami újat hozzon létre, Bob és Janelle Martin farmjára inkább a szerencse hozta el a lehetőséget a queenslandi Glass House-hegység gazdag vörös vulkanikus talaján.

Huszonöt évvel ezelőtt egyetlen fa egyetlen ágán megjelent egy szezonon kívüli pudingalma, de ahelyett, hogy kivágták volna, hagyták, hogy virágozzon. 

Karen Martin, a farm egyik tulajdonosa szerint nyilvánvalóan egyfelől szerencse is kellett a sikerhez, ugyanakkor, ha a fát veszni hagyták volna, akkor ez a fajta örökre elveszett volna – nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül az emberi döntés súlyát sem.

A kivágás helyett tehát kinemesítették a PinksBlush puding alma fajtát, amely rózsaszín árnyalattal érik.

Rögös út vezetett idáig

Bár szerencsés felfedezés volt, Martinéknak keményen meg kellett dolgozniuk az újításért és az új gyümölcs hasznosításáért.

A Queenslandi Mezőgazdasági Minisztérium és a Custard Apples Australia ugyancsak évtizedeken át nemesített rózsaszín és vörös héjú fajtákat, de egy hosszú, nehéz, kudarcokkal kikövezett út végén kerültek közelebb a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz.

Mr Cookson szuperédes paprikájának sem volt zökkenőmentes az útja. Bár saját bevallása szerint nagyon messze volt a nagy cégek high-tech nemesítő laborjainak fejlettségi szintjétől, és ezer alkalommal bukhatott volna el a projekt, a türelem végül meghozta gyümölcsét – azaz, jelen esetben zöldségét – és a szuperédes paprika idén már a polcokon várja a vállalkozó szellemű fogyasztókat. 

Szezonon kívül is piacképesen

A Yanalla Farms Martinjai már a kezdetekkor nagyon jól tudták, hogy az „új gyümölcsök” piacán hosszú távra kell felkészülni.

Miután sikeresen vették a különféle megbetegedések jelentette akadályokat, kitanulták, hogyan tudják maguk szaporítani a növényeket. így egyetlen PinksBlush ágból 2000 fát ültettek. Így nincsenek ráutalva sem faiskolára, sem külsős nemesítőkre. Maguk nevelik a magoncokat, maguk oltják a fákat – önellátóak lettek. 

Ráadásul Ausztráliában a legtöbb almát március és július között szüretelik, de a PinksBlush alma szeptembertől decemberig érik, így Martinék akkor is el tudják látni a piacot, amikor más termelőknek nincs termése, és az árak is jobbak. 

Most arra készülnek, hogy a PinksBlush fajta termesztését korlátozott számú termelőnek engedélyezzék.

(Fotó: (csak illusztráció!) dimitrisvetsikas1969/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?