Zöldség-Gyümölcs

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

Agrofórum Online

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Az észak-queenslandi Bowenben Levon Cookson kutató agronómus és növénynemesítő egy vadonatúj „csokoládépaprika” nemesítésével töltötte az elmúlt öt évet.

Elmondása szerint persze a csokoládéra csak küllemében emlékeztet a zöldség, ízben semmiképpen sem. Bár maga nem paprikarajongó, olyan növényt akart nemesíteni, amit ő maga is szívesen rágcsálna. Így született meg a hagyományosnál kétszer édesebb paprika, amire még munka közben is rájár. Reményei szerint így olyanok is megkóstolják a zöldséget, akik egyébként nem nagy paprikaevők. 

Akárcsak egy technológiai startup esetében, a kezdeti napok távolról sem voltak túl fényesek. Szó szerint a semmiből kezdték a munkát. Minimális tőke, se áram, se víz, sem épületek, még út sem volt a jelenlegi helyszínen. Egyedüli tulajdonosként, és saját maguk befektetőjeként a lassú terjeszkedés maradt számukra az egyetlen út.

A sikerhez néha kell a szerencse is

Míg Cookson úr tudatosan törekedett arra, hogy valami újat hozzon létre, Bob és Janelle Martin farmjára inkább a szerencse hozta el a lehetőséget a queenslandi Glass House-hegység gazdag vörös vulkanikus talaján.

Huszonöt évvel ezelőtt egyetlen fa egyetlen ágán megjelent egy szezonon kívüli pudingalma, de ahelyett, hogy kivágták volna, hagyták, hogy virágozzon. 

Karen Martin, a farm egyik tulajdonosa szerint nyilvánvalóan egyfelől szerencse is kellett a sikerhez, ugyanakkor, ha a fát veszni hagyták volna, akkor ez a fajta örökre elveszett volna – nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül az emberi döntés súlyát sem.

A kivágás helyett tehát kinemesítették a PinksBlush puding alma fajtát, amely rózsaszín árnyalattal érik.

Rögös út vezetett idáig

Bár szerencsés felfedezés volt, Martinéknak keményen meg kellett dolgozniuk az újításért és az új gyümölcs hasznosításáért.

A Queenslandi Mezőgazdasági Minisztérium és a Custard Apples Australia ugyancsak évtizedeken át nemesített rózsaszín és vörös héjú fajtákat, de egy hosszú, nehéz, kudarcokkal kikövezett út végén kerültek közelebb a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz.

Mr Cookson szuperédes paprikájának sem volt zökkenőmentes az útja. Bár saját bevallása szerint nagyon messze volt a nagy cégek high-tech nemesítő laborjainak fejlettségi szintjétől, és ezer alkalommal bukhatott volna el a projekt, a türelem végül meghozta gyümölcsét – azaz, jelen esetben zöldségét – és a szuperédes paprika idén már a polcokon várja a vállalkozó szellemű fogyasztókat. 

Szezonon kívül is piacképesen

A Yanalla Farms Martinjai már a kezdetekkor nagyon jól tudták, hogy az „új gyümölcsök” piacán hosszú távra kell felkészülni.

Miután sikeresen vették a különféle megbetegedések jelentette akadályokat, kitanulták, hogyan tudják maguk szaporítani a növényeket. így egyetlen PinksBlush ágból 2000 fát ültettek. Így nincsenek ráutalva sem faiskolára, sem külsős nemesítőkre. Maguk nevelik a magoncokat, maguk oltják a fákat – önellátóak lettek. 

Ráadásul Ausztráliában a legtöbb almát március és július között szüretelik, de a PinksBlush alma szeptembertől decemberig érik, így Martinék akkor is el tudják látni a piacot, amikor más termelőknek nincs termése, és az árak is jobbak. 

Most arra készülnek, hogy a PinksBlush fajta termesztését korlátozott számú termelőnek engedélyezzék.

(Fotó: (csak illusztráció!) dimitrisvetsikas1969/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

2024. szeptember 27. 09:10

Ahány alma, annyiféle lehetőség. Minden fajta más ízű, küllemű és máshogy használható. Segítünk a legfontosabb fajták között eligazodni.

Permetezhetünk akár sziromhullás után is – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 4. 09:10

Minden gyümölcstermő növényünk virágzik, vagy már elvirágzóban van, a növényvédelmi károsítók sorra jelentkeznek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.