Zöldség-Gyümölcs

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

Agrofórum Online

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Az észak-queenslandi Bowenben Levon Cookson kutató agronómus és növénynemesítő egy vadonatúj „csokoládépaprika” nemesítésével töltötte az elmúlt öt évet.

Elmondása szerint persze a csokoládéra csak küllemében emlékeztet a zöldség, ízben semmiképpen sem. Bár maga nem paprikarajongó, olyan növényt akart nemesíteni, amit ő maga is szívesen rágcsálna. Így született meg a hagyományosnál kétszer édesebb paprika, amire még munka közben is rájár. Reményei szerint így olyanok is megkóstolják a zöldséget, akik egyébként nem nagy paprikaevők. 

Akárcsak egy technológiai startup esetében, a kezdeti napok távolról sem voltak túl fényesek. Szó szerint a semmiből kezdték a munkát. Minimális tőke, se áram, se víz, sem épületek, még út sem volt a jelenlegi helyszínen. Egyedüli tulajdonosként, és saját maguk befektetőjeként a lassú terjeszkedés maradt számukra az egyetlen út.

A sikerhez néha kell a szerencse is

Míg Cookson úr tudatosan törekedett arra, hogy valami újat hozzon létre, Bob és Janelle Martin farmjára inkább a szerencse hozta el a lehetőséget a queenslandi Glass House-hegység gazdag vörös vulkanikus talaján.

Huszonöt évvel ezelőtt egyetlen fa egyetlen ágán megjelent egy szezonon kívüli pudingalma, de ahelyett, hogy kivágták volna, hagyták, hogy virágozzon. 

Karen Martin, a farm egyik tulajdonosa szerint nyilvánvalóan egyfelől szerencse is kellett a sikerhez, ugyanakkor, ha a fát veszni hagyták volna, akkor ez a fajta örökre elveszett volna – nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül az emberi döntés súlyát sem.

A kivágás helyett tehát kinemesítették a PinksBlush puding alma fajtát, amely rózsaszín árnyalattal érik.

Rögös út vezetett idáig

Bár szerencsés felfedezés volt, Martinéknak keményen meg kellett dolgozniuk az újításért és az új gyümölcs hasznosításáért.

A Queenslandi Mezőgazdasági Minisztérium és a Custard Apples Australia ugyancsak évtizedeken át nemesített rózsaszín és vörös héjú fajtákat, de egy hosszú, nehéz, kudarcokkal kikövezett út végén kerültek közelebb a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz.

Mr Cookson szuperédes paprikájának sem volt zökkenőmentes az útja. Bár saját bevallása szerint nagyon messze volt a nagy cégek high-tech nemesítő laborjainak fejlettségi szintjétől, és ezer alkalommal bukhatott volna el a projekt, a türelem végül meghozta gyümölcsét – azaz, jelen esetben zöldségét – és a szuperédes paprika idén már a polcokon várja a vállalkozó szellemű fogyasztókat. 

Szezonon kívül is piacképesen

A Yanalla Farms Martinjai már a kezdetekkor nagyon jól tudták, hogy az „új gyümölcsök” piacán hosszú távra kell felkészülni.

Miután sikeresen vették a különféle megbetegedések jelentette akadályokat, kitanulták, hogyan tudják maguk szaporítani a növényeket. így egyetlen PinksBlush ágból 2000 fát ültettek. Így nincsenek ráutalva sem faiskolára, sem külsős nemesítőkre. Maguk nevelik a magoncokat, maguk oltják a fákat – önellátóak lettek. 

Ráadásul Ausztráliában a legtöbb almát március és július között szüretelik, de a PinksBlush alma szeptembertől decemberig érik, így Martinék akkor is el tudják látni a piacot, amikor más termelőknek nincs termése, és az árak is jobbak. 

Most arra készülnek, hogy a PinksBlush fajta termesztését korlátozott számú termelőnek engedélyezzék.

(Fotó: (csak illusztráció!) dimitrisvetsikas1969/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

2024. július 5. 17:10

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás.

Permetezhetünk akár sziromhullás után is – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 4. 09:10

Minden gyümölcstermő növényünk virágzik, vagy már elvirágzóban van, a növényvédelmi károsítók sorra jelentkeznek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.

Almatermesztés: elment mellettünk a világ

2020. október 26. 10:42

Évek óta Poór Miklós nyírmadai almáskertje ad otthont három cég kertszemlével egybekötött almatechnológiai bemutatójának. A választás természetesen nem véletlenül esett ismét erre a helyszínre, az ültetvény valóban minta: azzá formálta Miklós és családtagjainak a több mint harminc év óta tartó munkája.

Mitől lesz hosszúkás az alma?

2024. december 16. 14:40

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek.