Zöldség-Gyümölcs

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

Agrofórum Online

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Senki sem akarja elbagatellizálni a környezetszennyezés és/vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelem valamennyi stratégiáját, de közös, átgondolt, tervezett döntésekre van szükség, amelyek egy ágazat, jelen esetben a gyümölcs- és zöldségágazat valós helyzetén alapulnak – jelentette ki Claudio Gamberini a csomagolásról szóló rendelet tervezet kapcsán, amelyről az Európai Parlament november 22-én, az Európai Tanács pedig december 18-án fog szavazni.

Gamberini a gyümölcságazat szakértője, sokéves tapasztalattal rendelkezik a nagy kiskereskedelmi láncok beszerzőjeként, jelenleg pedig tanácsadóként segít vállalkozásoknak. 

Ma a gyümölcsök és zöldségek 50 százalékát becsomagolják, így a csomagolóanyagok eltörlésének kilátásba helyezése komoly következményekkel járna.

„Először is növekedne az élelmiszer-pazarlás, mert a gyümölcsök és zöldségek, még azok is, amelyek nem túl sérülékenyek, gyorsan megromlanak, amint a polcokra kerülnek. Másodszor elveszítenénk az érettebb, fogyasztásra kész termékek olyan prémium kategóriáit, amelyeket védeni kell, mint például a datolyaszilvát, ami egy kifejezetten érzékeny gyümölcsnek számít.

És ha a kiskereskedelmi üzletekben is gondolkodom, ez növelné a költségeket, mert több személyzetre lenne szükség a nagy mennyiség kezeléséhez, a minőség folyamatos ellenőrzéséhez. Mindez egy dolgot jelent, vagyis költségeket, amelyeket áthárítanak a fogyasztókra, a kilogrammonkénti ár növekedését, éppen egy olyan történelmi időszakban, amikor az infláció és a vásárlóerő csökkenése miatt csökken a fogyasztás” – magyarázta Gamberini.

Egy másik tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kis kiszerelés megszüntetése, és itt leginkább a műanyag tálcákról beszélünk (de nem csak azokról), egy egész, tízezreket foglalkoztató ágazatot kényszerítene térdre.

„Az egész gyümölcs- és zöldségágazat védelme érdekében nagyon remélem, hogy mind a Parlamentben, mind az Európai Tanácsban lesz némi átgondolási szándék, és feloldják ezt a tilalmat. A helyes út azonban az, ha a környezet védelme érdekében a csomagolás fenntarthatóságán továbbra is az ágazat szereplőivel együtt, nem pedig felülről irányított szabályozással dolgozunk” – zárta Gamberini.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.