Zöldség-Gyümölcs

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

Agrofórum Online

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Senki sem akarja elbagatellizálni a környezetszennyezés és/vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelem valamennyi stratégiáját, de közös, átgondolt, tervezett döntésekre van szükség, amelyek egy ágazat, jelen esetben a gyümölcs- és zöldségágazat valós helyzetén alapulnak – jelentette ki Claudio Gamberini a csomagolásról szóló rendelet tervezet kapcsán, amelyről az Európai Parlament november 22-én, az Európai Tanács pedig december 18-án fog szavazni.

Gamberini a gyümölcságazat szakértője, sokéves tapasztalattal rendelkezik a nagy kiskereskedelmi láncok beszerzőjeként, jelenleg pedig tanácsadóként segít vállalkozásoknak. 

Ma a gyümölcsök és zöldségek 50 százalékát becsomagolják, így a csomagolóanyagok eltörlésének kilátásba helyezése komoly következményekkel járna.

„Először is növekedne az élelmiszer-pazarlás, mert a gyümölcsök és zöldségek, még azok is, amelyek nem túl sérülékenyek, gyorsan megromlanak, amint a polcokra kerülnek. Másodszor elveszítenénk az érettebb, fogyasztásra kész termékek olyan prémium kategóriáit, amelyeket védeni kell, mint például a datolyaszilvát, ami egy kifejezetten érzékeny gyümölcsnek számít.

És ha a kiskereskedelmi üzletekben is gondolkodom, ez növelné a költségeket, mert több személyzetre lenne szükség a nagy mennyiség kezeléséhez, a minőség folyamatos ellenőrzéséhez. Mindez egy dolgot jelent, vagyis költségeket, amelyeket áthárítanak a fogyasztókra, a kilogrammonkénti ár növekedését, éppen egy olyan történelmi időszakban, amikor az infláció és a vásárlóerő csökkenése miatt csökken a fogyasztás” – magyarázta Gamberini.

Egy másik tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kis kiszerelés megszüntetése, és itt leginkább a műanyag tálcákról beszélünk (de nem csak azokról), egy egész, tízezreket foglalkoztató ágazatot kényszerítene térdre.

„Az egész gyümölcs- és zöldségágazat védelme érdekében nagyon remélem, hogy mind a Parlamentben, mind az Európai Tanácsban lesz némi átgondolási szándék, és feloldják ezt a tilalmat. A helyes út azonban az, ha a környezet védelme érdekében a csomagolás fenntarthatóságán továbbra is az ágazat szereplőivel együtt, nem pedig felülről irányított szabályozással dolgozunk” – zárta Gamberini.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.