8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

Agrofórum Online

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Senki sem akarja elbagatellizálni a környezetszennyezés és/vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelem valamennyi stratégiáját, de közös, átgondolt, tervezett döntésekre van szükség, amelyek egy ágazat, jelen esetben a gyümölcs- és zöldségágazat valós helyzetén alapulnak – jelentette ki Claudio Gamberini a csomagolásról szóló rendelet tervezet kapcsán, amelyről az Európai Parlament november 22-én, az Európai Tanács pedig december 18-án fog szavazni.

Gamberini a gyümölcságazat szakértője, sokéves tapasztalattal rendelkezik a nagy kiskereskedelmi láncok beszerzőjeként, jelenleg pedig tanácsadóként segít vállalkozásoknak. 

Ma a gyümölcsök és zöldségek 50 százalékát becsomagolják, így a csomagolóanyagok eltörlésének kilátásba helyezése komoly következményekkel járna.

„Először is növekedne az élelmiszer-pazarlás, mert a gyümölcsök és zöldségek, még azok is, amelyek nem túl sérülékenyek, gyorsan megromlanak, amint a polcokra kerülnek. Másodszor elveszítenénk az érettebb, fogyasztásra kész termékek olyan prémium kategóriáit, amelyeket védeni kell, mint például a datolyaszilvát, ami egy kifejezetten érzékeny gyümölcsnek számít.

És ha a kiskereskedelmi üzletekben is gondolkodom, ez növelné a költségeket, mert több személyzetre lenne szükség a nagy mennyiség kezeléséhez, a minőség folyamatos ellenőrzéséhez. Mindez egy dolgot jelent, vagyis költségeket, amelyeket áthárítanak a fogyasztókra, a kilogrammonkénti ár növekedését, éppen egy olyan történelmi időszakban, amikor az infláció és a vásárlóerő csökkenése miatt csökken a fogyasztás” – magyarázta Gamberini.

Egy másik tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kis kiszerelés megszüntetése, és itt leginkább a műanyag tálcákról beszélünk (de nem csak azokról), egy egész, tízezreket foglalkoztató ágazatot kényszerítene térdre.

„Az egész gyümölcs- és zöldségágazat védelme érdekében nagyon remélem, hogy mind a Parlamentben, mind az Európai Tanácsban lesz némi átgondolási szándék, és feloldják ezt a tilalmat. A helyes út azonban az, ha a környezet védelme érdekében a csomagolás fenntarthatóságán továbbra is az ágazat szereplőivel együtt, nem pedig felülről irányított szabályozással dolgozunk” – zárta Gamberini.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.