Zöldség-Gyümölcs

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

Agrofórum Online

A francia Anne-Claire Goyer évek óta nagy megelégedéssel alkalmaz Cultilene kőzetgyapotot a paradicsomtermelésben. Elmondása szerint az Exact Air és a RootmaXX - számos előnyös tulajdonságuk mellett - tökéletesen kiegészítik egymást.

Anne-Claire egyike Franciaország vezető üvegházi paradicsomtermelőinek. Három helyszínen, (Serres de la Piogerie, Serres de Saint Léger és Serres de la Chapelle, a Nantes és Rennes régióban) folytatja a cherry- és koktélparadicsom palánták nevelését, miközben az Ydeal termelői szövetkezet vezető pozícióját is betölti. A szövetkezet 40 ha korszerű üvegházrendszerben végzi tevékenységét. A termelés nagy része kőzetgyapot (Exact Air) termesztőközeg segítségével zajlik, amit a palántanevelésben mintegy 7 éve használnak, és mint Anne elmondta, az Exact Air lapok lehetővé teszi a víznek és az EC értékének (elektromos vezetőképességének) könnyű szabályozását a gyökérzónában – függetlenül a környezeti feltételektől. A RootmaXX homogén kockák szerkezete pedig elősegíti a gyökérzet egyenletes és gyors fejlődését, valamint a víz és EC tartalom egyszerű szabályozhatóságát. A gyökerek pedig könnyedén behatolhatnak a kőzetgyapot lapokba is.

Az elmúlt évben – a jó tapasztalatoknak köszönhetően – Goyer 17 hektáron váltott át kókuszrostról kőzetgyapotra. Ugyanekkor kezdte alkalmazni a Cultilene CARA MET szenzort is, amely valós adatokat közvetít a termesztőközeg víztartalmáról, a gyökérzóna hőmérsékletéről, illetve a tápoldat alacsony és magas EC értékeiről egyaránt. A Cultilene kőzetgyapot piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9315777/french-cooperation-grows-with-and-thanks-to-stone-wool-slab/?fbclid=IwAR0qVr8VMmyqpl0nLu2tWyo-_alL8ELkkYaCqasjZ5un0bVuhEWr63NPpqY

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.