Zöldség-Gyümölcs

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája

Agrofórum Online

Cél, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat.

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája, amelynek megvalósulása esetén emelkedne a termelékenység és nőne a foglalkoztatottság is.

A tárca elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat, miután az Európai Unióban ezek a termékek jó minőség esetén eladhatók – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára október 24-én, hétfőn, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet szakmai rendezvényen.

Hozzátette, hogy a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető, ez pedig az egy hektáron elérhető termésmennyiség szempontjából az uniós átlag fölé emelné az ágazat eredményeit. Szerinte a sikeres fejlesztés esetén százezer új munkahely is megvalósítható a zöldség-gyümölcs ágazat területén, amelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre.

Nagy István elmondta, az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás az utóbbi évtizedekben csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a magyar gasztronómia a nemzetközi hatások erősödésével átalakulóban van. A fogyasztók egy része egyre inkább az egészséges életmódhoz szükséges, természetes, minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében, a termelés és fogyasztás mennyiségének növelésében.

A fórum házigazdái, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet nemcsak szakmai és gasztronómiai kiállítást szerveznek évről évre a budaörsi őszibarack népszerűsítésére, hanem egy mintakertet is létrehoztak az őshonos őszibarackfák visszatelepítése érdekében. Kezdeményezésükre a Pest megyei értéktárba is bekerült a budaörsi barack.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?