Zöldség-Gyümölcs

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája

Agrofórum Online

Cél, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat.

Elkészült a magyar zöldség-gyümölcs ágazat stratégiája, amelynek megvalósulása esetén emelkedne a termelékenység és nőne a foglalkoztatottság is.

A tárca elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat, miután az Európai Unióban ezek a termékek jó minőség esetén eladhatók – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára október 24-én, hétfőn, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet szakmai rendezvényen.

Hozzátette, hogy a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető, ez pedig az egy hektáron elérhető termésmennyiség szempontjából az uniós átlag fölé emelné az ágazat eredményeit. Szerinte a sikeres fejlesztés esetén százezer új munkahely is megvalósítható a zöldség-gyümölcs ágazat területén, amelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre.

Nagy István elmondta, az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás az utóbbi évtizedekben csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a magyar gasztronómia a nemzetközi hatások erősödésével átalakulóban van. A fogyasztók egy része egyre inkább az egészséges életmódhoz szükséges, természetes, minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében, a termelés és fogyasztás mennyiségének növelésében.

A fórum házigazdái, a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet nemcsak szakmai és gasztronómiai kiállítást szerveznek évről évre a budaörsi őszibarack népszerűsítésére, hanem egy mintakertet is létrehoztak az őshonos őszibarackfák visszatelepítése érdekében. Kezdeményezésükre a Pest megyei értéktárba is bekerült a budaörsi barack.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.