7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor
Zöldség-Gyümölcs

Évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem hazánkban

NAK Sajtóközlemény

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

A körtét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik a legnagyobb területen, 513 hektáron, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (412 hektár) és Zala megyében (212 hektár). Hazánkban évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem, amely nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import körte választékbővítési céllal érkezik, évente közel 5000-6000 tonna.

A finom, édes, egyedi ízű gyümölcs ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ahogy a szilva- és almafa tipikusan megtalálhatóak voltak régen a kiskertek udvarain, úgy a körte is. Államilag elismert tájfajták például a Csengőkörte (Dél-Alföld), a Fehérvári körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Gyöngykörte (Dél-Alföld), a Kétszertermő körte (Nyugat-Dunántúl, Kárpát-medence), a Köcsög körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Maróti téli (Dunakanyar), a Nácika körte (főképp Dél-Alföld), a Sózó körte (Nyugat-Dunántúl) és a Vérbélű körte (Kárpát-medence, Nyugat-Dunántúl, Bodrogköz, Szatmári sík, az Alföld jó vízellátottságú területei).

A körte sok ásványi anyagot – például káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, bórt, fluort, cinket, rezet, mangánt, szelént –, valamint vitaminokat (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, J) tartalmaz. Összetétele miatt számos betegség megelőzésében természetes módon segíthet. Tele van béta-karotinoidokkal és más antioxidáns vegyületekkel, például luteinnel és zeaxantinnal. A vörösebb héjú körték antocianinokat is tartalmaznak.

A körte (Pyrus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. A közönséges körte (Pyrus communis) szinte az egész Földön fellelhető.  Az első nemesített fajtákat a görögök állították elő, körülbelül háromezer évvel ezelőtt.

A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de levest is készíthetünk belőle, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, fűszeres chutney-nak, pálinkát is főzhetünk belőle. Felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe, húsok mellé, smoothie-kba, nektárként, gyümölcsléként. Különösen finom az aszalt körte. A körte nagyon jól illik a kéksajtokhoz, akár salátában, rizottóban, tésztamártásban. Vörösborban párolva nemcsak finom, de nagyon mutatós desszert egy gombóc fagylalttal, de a gyümölcspitékben is megállja a helyét. A birsalmához hasonlóan magas pektintartalma miatt készíthetünk belőle sajtot (édes, sűrű desszert, tömör állományú gyümölcskocsonya), valamint az alma és a sárgarépa után szintén közkedvelt babaétel-alapanyag.

Érett gyümölcs vásárlása esetén a hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, azonban ajánlatos a mielőbbi elfogyasztása. A nagyon érett gyümölcsöket érdemes azonnal feldolgozni, felhasználni. Vásárlás során mindig gondoljuk át, mire fogjuk használni. Pároláshoz, smoothie-hoz vagy süteményhez érett puha gyümölcsöket is használhatunk. Rothadt vagy penészes folt ne legyen rajta. A nagyon érett körte mellé ne tegyünk más gyümölcsöt, mert az könnyebben megromlik.

A körtét fogyasztás vagy feldolgozás előtt mindenképpen mossuk meg!

– emlékeztet az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.