8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

Agrofórum Online

Az aszalt gyümölcsök sokak szemében a legegyszerűbb és legegészségesebb nassolnivalónak számítanak. A szárítás természetes módszere, a hosszú eltarthatóság és a kompakt méret azt sugallja, hogy ezek a termékek a friss gyümölcs tökéletes alternatívái.

Gyakran találkozunk azzal a félreértéssel, hogy ami gyümölcsből készül, az automatikusan egészséges is marad. A valóság ennél árnyaltabb, hiszen az aszalás előnyei és hátrányai egyszerre érvényesülnek.

A koncentrált cukortartalom csapdája

A szárítás során a víz eltűnik, minden más azonban visszamarad – koncentráltabb formában. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi aszalt gyümölcs jóval több cukrot tartalmaz, mint a friss megfelelője, és ezzel sok fogyasztó nincs tisztában.

A „természetes cukor” kifejezés gyakran félrevezető: a fruktóz nagy mennyiségben ugyanúgy megterheli a szervezetet, mint bármely más cukor. A túlzásba vitt fogyasztás könnyen vezethet energiatöbblethez és olyan vércukor-ingadozáshoz, ami hosszú távon semmiképp sem előnyös.

Az ipari feldolgozás árnyoldalai

A polcokon kapható aszalt gyümölcsök között hatalmas különbségek vannak. Sok terméket kén-dioxiddal kezelnek, hogy megőrizzék a színüket és gátolják az oxidációt. Ez technológiai szempontból érthető, ám az arra érzékenyeknél allergiás reakciót vagy légúti irritációt okozhat.

A polcokon kapható aszalt gyümölcsök között hatalmas különbségek vannak

Emellett egyre gyakoribb a cukorszirupos vagy glükóz-fruktózos utókezelés, ami teljesen felülírja a gyümölcs eredeti beltartalmát. Mi szakmai szemmel különösen fontosnak tartjuk kiemelni: a címke mindig többet mond, mint a csomagolás ígérete.

Valódi előnyök – de csak a helyükön kezelve

Az aszalt gyümölcsök ugyanakkor értékes tápanyagforrások is lehetnek. Rosttartalmuk nem vész el, gyors energiát adnak, és olyan helyzetekben – sport, hosszú munka, utazás – kimondottan praktikusak. Mi nem ítéljük el őket, csak igyekszünk a fogyasztót a mértékletesség felé terelni.

A gond akkor kezdődik, amikor az aszalt gyümölcs kezd el „egészséges csokipótlóként” működni, és észrevétlenül túl nagy mennyiség kerül a napi étrendbe.

Mértékkel tényleg hasznos lehet

Azt javasoljuk, hogy mindig natúr, hozzáadott cukrot nem tartalmazó terméket válasszunk, és tudatosan számoljuk a mennyiséget! Ha így teszünk, az aszalt gyümölcsök valóban értékes kiegészítői lehetnek egy kiegyensúlyozott étrendnek. Ha viszont korlátlanul fogyasztjuk őket „egészséges nassolnivaló” címszóval, könnyen pont az ellenkező eredményt érjük el, mint amit szeretnénk.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Ne nyúljon mellé: a tökéletes dinnye 5 titka

2025. július 13. 14:10

Kívül szép, de belül csalódás? Ne bízza a véletlenre – ezekkel a trükkökkel biztosan megtalálja a nyár legédesebb dinnyéjét!

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.