Zöldség-Gyümölcs

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

Syngenta Blog

A GreenFactory Emirates mostoha körülmények között teremt innovatív beltéri gazdálkodást a világ legfejlettebb, holland beltéri termesztési rendszerével. Az új létesítmény számos vezető agrotechnikai vállalatot vont be az építkezésbe.

Mariam Almheiri, az Egyesült Arab Emírségek élelmiszer- és vízbiztonságért felelős államtitkára az alábbiakat mondta a kezdeményezésről:

„A magánszektor létfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek felé történő áttérésben. Az Egyesült Arab Emírségek nagy erőfeszítéseket tesz a hazai élelmiszer-termelésének javítására, ebben nagy szerepe lesz a hasonló vállalkozásoknak. A fő célkitűzés az, hogy országunk 2051-re az innováció által vezérelt élelmezésbiztonság terén a világ élvonalába tartozzon.”

A GreenFactory rendkívül átgondolt vízgazdálkodási rendszerrel indítja el a termelést. A friss zöldségek helyi termesztésével a gazdaság hozzájárul az ország importfüggőségének csökkentéséhez. A tervek szerint a fejlesztési komponensei révén 56 különböző salátaféle, leveles zöldség, gyógynövény és kelkáposztafajta termelésén túl folyamatosan bővül majd a termesztési paletta.

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve, amely optimalizálja a termelést valós idejű adatok összegyűjtésével.

Lody Embrechts holland nagykövet így nyilatkozott a projektről: „országunk nagyon sokat tud segíteni az élelmiszer-értéklánc minden aspektusában. Ez a kiemelt projekt a holland szakértelem szimbóluma: termesztett növények ötvözése kutatással és fejlesztéssel a folyamatos innováció érdekében. Fenntartható módon termesztjük ételeinket, figyelembe véve a környezetre gyakorolt ​​hatásunkat.

A 150 millió euró értékű projekt különböző szakaszokban 3 év alatt valósul meg. Az első szakaszt 2021 októberében adják át.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Rekordmennyiségű retek termett hazánkban

2023. március 29. 16:04

A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben.

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.