Zöldség-Gyümölcs

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

Syngenta Blog

A GreenFactory Emirates mostoha körülmények között teremt innovatív beltéri gazdálkodást a világ legfejlettebb, holland beltéri termesztési rendszerével. Az új létesítmény számos vezető agrotechnikai vállalatot vont be az építkezésbe.

Mariam Almheiri, az Egyesült Arab Emírségek élelmiszer- és vízbiztonságért felelős államtitkára az alábbiakat mondta a kezdeményezésről:

„A magánszektor létfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek felé történő áttérésben. Az Egyesült Arab Emírségek nagy erőfeszítéseket tesz a hazai élelmiszer-termelésének javítására, ebben nagy szerepe lesz a hasonló vállalkozásoknak. A fő célkitűzés az, hogy országunk 2051-re az innováció által vezérelt élelmezésbiztonság terén a világ élvonalába tartozzon.”

A GreenFactory rendkívül átgondolt vízgazdálkodási rendszerrel indítja el a termelést. A friss zöldségek helyi termesztésével a gazdaság hozzájárul az ország importfüggőségének csökkentéséhez. A tervek szerint a fejlesztési komponensei révén 56 különböző salátaféle, leveles zöldség, gyógynövény és kelkáposztafajta termelésén túl folyamatosan bővül majd a termesztési paletta.

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve, amely optimalizálja a termelést valós idejű adatok összegyűjtésével.

Lody Embrechts holland nagykövet így nyilatkozott a projektről: „országunk nagyon sokat tud segíteni az élelmiszer-értéklánc minden aspektusában. Ez a kiemelt projekt a holland szakértelem szimbóluma: termesztett növények ötvözése kutatással és fejlesztéssel a folyamatos innováció érdekében. Fenntartható módon termesztjük ételeinket, figyelembe véve a környezetre gyakorolt ​​hatásunkat.

A 150 millió euró értékű projekt különböző szakaszokban 3 év alatt valósul meg. Az első szakaszt 2021 októberében adják át.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.