Zöldség-Gyümölcs

A gombatermesztés mellett a fogyasztás is növekedik

NAK

Itthon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – derül ki a NAK körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről mintegy 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás mértéke is növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka (közel 3000 tonna) laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv; frissáruként megtalálható még – a csiperke és a laska mellett – jóval kisebb mennyiségben a shiitake gomba.

Magyarországon 18-20 nagyobb és mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Kecskemét a legnagyobb termőhely.

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak el fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú (például az egyetlen növényi D-vitamin forrás), értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gomba itthon inkább ősszel-télen keresett, pedig az év további időszakában is érdemes felvenni az étrendbe. Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, elveszítve így az értékes táp- és ásványi anyagokat. A termesztett gombát elegendő csak folyó víz alatt alaposan megmosni. A gombával bizonyos mértékben helyettesíthetőek a hús tápanyagai, valamint olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gomba könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalma: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Mi okozza barna foltok kialakulását a birsalmán?

2019. január 10. 05:36

G. Gizella kérdése: Számos leszüretelt birsalmámon az utóérés során barna, nagyméretű foltok fejlődnek, melyek elrohadnak. Gyakran azok miatt kell gyorsan feldolgoznom, hogy megmentsem. Mi okozza?

Milyen készítmény alkalmas lemosó permetezésre?

2023. március 18. 04:36

A felsorolt szerek közül melyiket használhatom lemosó permetezésre gyümölcsfákhoz (birs, körte, szilva, meggy)? Ezek vannak itthon: Alfa Solo; Bordómix DG; Meteor rézoxiklorid; Champion WG. Rézhidroxid; Rézoxiklorid 50 WP. Ha valami hatékonyabbat tudnak ajánlani azt is szívesen venném.

Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

2020. augusztus 3. 07:36

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?