Zöldség-Gyümölcs

A gombatermesztés mellett a fogyasztás is növekedik

NAK

Itthon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – derül ki a NAK körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről mintegy 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás mértéke is növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka (közel 3000 tonna) laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv; frissáruként megtalálható még – a csiperke és a laska mellett – jóval kisebb mennyiségben a shiitake gomba.

Magyarországon 18-20 nagyobb és mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Kecskemét a legnagyobb termőhely.

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak el fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú (például az egyetlen növényi D-vitamin forrás), értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gomba itthon inkább ősszel-télen keresett, pedig az év további időszakában is érdemes felvenni az étrendbe. Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, elveszítve így az értékes táp- és ásványi anyagokat. A termesztett gombát elegendő csak folyó víz alatt alaposan megmosni. A gombával bizonyos mértékben helyettesíthetőek a hús tápanyagai, valamint olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gomba könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalma: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Milyen gomba károsítja a fák törzsét?

2020. január 10. 05:38

H. Mihály kérdése: Fák törzsén fehér színű gombákat figyeltem meg. Mit tehetünk a gomba megtelepedése ellen?

Hogy távolítható el gyorsan a fatuskó a kertből?

2025. március 20. 04:37

Hamarosan ki kell vágatni egy balesetveszélyes fát a kertben, és a fatuskójának gyors eltüntetésének hatékony módján gondolkodom. Lehetőleg minél kevesebb vegyszert szeretnék a kertbe bevinni. Mit tanácsolnak?

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

Mi okozza a szilva terméseinek deformálódását?

2023. május 29. 14:39

Mi az oka, hogy a szilvák nagysága többszöröse a megszokottnak, és furcsa formájuk is van? Mi okozza ezt az elváltozást?