Zöldség-Gyümölcs

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

MTI

Közel ötmilliárd forintos beruházással gyümölcsfeldolgozót és sűrítménygyártó üzemet épít a Hungarian Juice Company Kft. Tornyospálcán, a fejlesztés alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

Az eseményen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Az államtitkár elmondta, a hasonló beruházások a jövőt jelentik a magyar vidék számára, amiben megvan a lehetőség és a potenciál arra, hogy a világ leprosperálóbb vidékévé váljon.

Szavai szerint az elmúlt harminc évben a gyümölcsfeldolgozásban komoly hiányosságok voltak, 1989 előtt hatalmas mennyiségben lehetett exportálni a külpiacokra a nyersanyagot és feldolgozott termékeket, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor elveszette az ország ezt a képességét. Az elmúlt évek azonban meghozták az első eredményeket, a következő években pedig tovább fog bővülni a feldolgozókapacitás is – tette hozzá.

Evgenyij Jurcsenko, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a 2019 közepére elkészülő üzemben több mint száz munkavállalót fognak foglalkoztatni, és a tervek szerint mintegy hatszáz térségi mezőgazdasági termelő által termelt gyümölcsöt – elsősorban almát és meggyet – fognak hosszú távon átvenni. Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, a sűrítmény gyártásán kívül gyümölcspürét és gyümölcsleveket is előállítanak majd a tornyospálcai gyárban, amely termékei 98 százalékát exportra szánja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Büdös, de ellenállhatatlanul finom gyümölcs: a durián

2024. december 25. 10:10

Ízletes és tápláló gyümölcs a durián. Kutatások alapján az egészségre pozitív hatással bír. Ennek ellenére mégis rossz hírnévnek örvend.

Jogszabályi változások a gyümölcsültetvény-telepítéssel kapcsolatban

2018. február 4. 11:48

A gyümölcsültetvények engedélyezésének feltételeit, a gyümölcsültetvény kataszter vezetésének követelményeit a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény határozza meg. A törvény 2018. január 1-i hatállyal számos ponton változott.

Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

2023. február 24. 04:37

Mikor és hogyan metszhetem meg a fügét? Kérem segítségüket a kérdésem megválaszolásában!

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.