Zöldség-Gyümölcs

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

MTI

Közel ötmilliárd forintos beruházással gyümölcsfeldolgozót és sűrítménygyártó üzemet épít a Hungarian Juice Company Kft. Tornyospálcán, a fejlesztés alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

Az eseményen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Az államtitkár elmondta, a hasonló beruházások a jövőt jelentik a magyar vidék számára, amiben megvan a lehetőség és a potenciál arra, hogy a világ leprosperálóbb vidékévé váljon.

Szavai szerint az elmúlt harminc évben a gyümölcsfeldolgozásban komoly hiányosságok voltak, 1989 előtt hatalmas mennyiségben lehetett exportálni a külpiacokra a nyersanyagot és feldolgozott termékeket, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor elveszette az ország ezt a képességét. Az elmúlt évek azonban meghozták az első eredményeket, a következő években pedig tovább fog bővülni a feldolgozókapacitás is – tette hozzá.

Evgenyij Jurcsenko, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a 2019 közepére elkészülő üzemben több mint száz munkavállalót fognak foglalkoztatni, és a tervek szerint mintegy hatszáz térségi mezőgazdasági termelő által termelt gyümölcsöt – elsősorban almát és meggyet – fognak hosszú távon átvenni. Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, a sűrítmény gyártásán kívül gyümölcspürét és gyümölcsleveket is előállítanak majd a tornyospálcai gyárban, amely termékei 98 százalékát exportra szánja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Mi rágja a füge leveleit?

2019. május 18. 05:18

K. Balázs kérdése: Fügefám levelein rágásnyomokat és világos színű fekete szemölcsös hernyókat találtam. Mi ez a kártevő és mit tehetek ellene?

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.