Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

Agrofórum Online

A Granadai Egyetem (UGR) kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. A kutatást a paprikákon hajtották végre, melyek vastag falukról ismertek. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Az új eljárást az UGR Color Imaging Lab kutatócsoportja fejlesztette ki az Analitikai Kémia Tanszék és az almeriai Mabe Gyümölcs- és Zöldségipari Szövetkezet közreműködésével, annak érdekében, hogy megelőzzék a túlérett paprika csomagolásából adódó problémákat.

Ehhez hiperspektrális képeket használtak, egy nem invazív technikát, amelyet a gyümölcsök és zöldségek minőségi jellemzőinek kimutatására és vizualizálására alkalmaznak.

A tudósok a paprika spektrális visszaverődését elemezték a látható és a közeli infravörös tartományban, hogy három különböző termésből származó paprika érettségét meghatározzák, azonosítva azokat a spektrális sávokat, amelyek a legjobban jellemzik a paprika érettségi fokát.

A kutatók egy futószalagos rendszerhez hasonló, valósághű helyzetet teremtettek, ahol a paprikákat négy válogató algoritmussal értékelik, hogy megjósolják érettségüket.

Az osztályozáshoz használt algoritmus sikerességi aránya 90% feletti volt. Ez a rendszer javítja a paprikák eltarthatósági idejének megítélését, és segíthet garantálni, hogy a termék minősége kedvezőbb legyen a vásárlók számára.

Az UGR szerint a rendszer hatékony és praktikus megoldást kínál a paprika érettségének meghatározására, és lehetővé teszi a zöldségtermesztők és a csomagolóüzemek számára, hogy javítsák a betakarítás irányítását és csökkentsék a termékpazarlást. Emellett a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a spektrális sávok számát a költségvetésükhöz és az elemezni kívánt terméktípushoz igazítsák.

(Fotó: drvivasayam/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

A nanobuborékok javítják a gyökerek állapotát és jobb minőségű paprikát eredményeznek

2022. április 17. 09:54

A Moleaer nanobuborékos technológiája oxigén nanobuborékokkal telíti az öntözővizet, ezáltal javítva a gyökérzet egészségi állapotát.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Hajtatott paprika támrendszeres termesztése és metszése

2020. április 30. 10:03

Napjainkban, a paprika hajtatásában, a piacképes áruminőség és a jövedelmező termésmennyiség megvalósításának alapvető technológiai eleme a metszéssel történő támrendszeres termesztés.