Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

Agrofórum Online

A Granadai Egyetem (UGR) kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. A kutatást a paprikákon hajtották végre, melyek vastag falukról ismertek. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Az új eljárást az UGR Color Imaging Lab kutatócsoportja fejlesztette ki az Analitikai Kémia Tanszék és az almeriai Mabe Gyümölcs- és Zöldségipari Szövetkezet közreműködésével, annak érdekében, hogy megelőzzék a túlérett paprika csomagolásából adódó problémákat.

Ehhez hiperspektrális képeket használtak, egy nem invazív technikát, amelyet a gyümölcsök és zöldségek minőségi jellemzőinek kimutatására és vizualizálására alkalmaznak.

A tudósok a paprika spektrális visszaverődését elemezték a látható és a közeli infravörös tartományban, hogy három különböző termésből származó paprika érettségét meghatározzák, azonosítva azokat a spektrális sávokat, amelyek a legjobban jellemzik a paprika érettségi fokát.

A kutatók egy futószalagos rendszerhez hasonló, valósághű helyzetet teremtettek, ahol a paprikákat négy válogató algoritmussal értékelik, hogy megjósolják érettségüket.

Az osztályozáshoz használt algoritmus sikerességi aránya 90% feletti volt. Ez a rendszer javítja a paprikák eltarthatósági idejének megítélését, és segíthet garantálni, hogy a termék minősége kedvezőbb legyen a vásárlók számára.

Az UGR szerint a rendszer hatékony és praktikus megoldást kínál a paprika érettségének meghatározására, és lehetővé teszi a zöldségtermesztők és a csomagolóüzemek számára, hogy javítsák a betakarítás irányítását és csökkentsék a termékpazarlást. Emellett a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a spektrális sávok számát a költségvetésükhöz és az elemezni kívánt terméktípushoz igazítsák.

(Fotó: drvivasayam/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

Mennyi vizet igényelnek a paprika- és paradicsompalánták?

2025. június 6. 04:36

Mennyi vizet igényelnek a kertbe ültetett paprika- és paradicsompalánták? Válaszukat nagyon várom!

Mely zöldségfajok magjaiból érdemes előzetesen palántát nevelni?

2024. február 8. 04:40

Kezdő kertészkedő vagyok, ezért fordulok Önökhöz egy kérdéssel. Mely zöldségfajok azok, melyek magjából érdemes, szükséges előzetesen palántát nevelni?

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.