22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

Agrofórum Online

A Granadai Egyetem (UGR) kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. A kutatást a paprikákon hajtották végre, melyek vastag falukról ismertek. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Az új eljárást az UGR Color Imaging Lab kutatócsoportja fejlesztette ki az Analitikai Kémia Tanszék és az almeriai Mabe Gyümölcs- és Zöldségipari Szövetkezet közreműködésével, annak érdekében, hogy megelőzzék a túlérett paprika csomagolásából adódó problémákat.

Ehhez hiperspektrális képeket használtak, egy nem invazív technikát, amelyet a gyümölcsök és zöldségek minőségi jellemzőinek kimutatására és vizualizálására alkalmaznak.

A tudósok a paprika spektrális visszaverődését elemezték a látható és a közeli infravörös tartományban, hogy három különböző termésből származó paprika érettségét meghatározzák, azonosítva azokat a spektrális sávokat, amelyek a legjobban jellemzik a paprika érettségi fokát.

A kutatók egy futószalagos rendszerhez hasonló, valósághű helyzetet teremtettek, ahol a paprikákat négy válogató algoritmussal értékelik, hogy megjósolják érettségüket.

Az osztályozáshoz használt algoritmus sikerességi aránya 90% feletti volt. Ez a rendszer javítja a paprikák eltarthatósági idejének megítélését, és segíthet garantálni, hogy a termék minősége kedvezőbb legyen a vásárlók számára.

Az UGR szerint a rendszer hatékony és praktikus megoldást kínál a paprika érettségének meghatározására, és lehetővé teszi a zöldségtermesztők és a csomagolóüzemek számára, hogy javítsák a betakarítás irányítását és csökkentsék a termékpazarlást. Emellett a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a spektrális sávok számát a költségvetésükhöz és az elemezni kívánt terméktípushoz igazítsák.

(Fotó: drvivasayam/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Chilipaprika az űrből

2021. augusztus 4. 07:36

Az űrállomáson végzett kísérletek segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Miért sárgulnak a chilipaprika levelei?

2022. június 3. 04:36

Szeretném megtudni, mi lehet a gond chilipaprikámmal. Levele sárgul, foltosodik, nehezen indul meg, fólia alatt van.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Mely zöldségfajok magjaiból érdemes előzetesen palántát nevelni?

2024. február 8. 04:40

Kezdő kertészkedő vagyok, ezért fordulok Önökhöz egy kérdéssel. Mely zöldségfajok azok, melyek magjából érdemes, szükséges előzetesen palántát nevelni?