Zöldség-Gyümölcs

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

Agrofórum Online

A Granadai Egyetem (UGR) kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. A kutatást a paprikákon hajtották végre, melyek vastag falukról ismertek. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Az új eljárást az UGR Color Imaging Lab kutatócsoportja fejlesztette ki az Analitikai Kémia Tanszék és az almeriai Mabe Gyümölcs- és Zöldségipari Szövetkezet közreműködésével, annak érdekében, hogy megelőzzék a túlérett paprika csomagolásából adódó problémákat.

Ehhez hiperspektrális képeket használtak, egy nem invazív technikát, amelyet a gyümölcsök és zöldségek minőségi jellemzőinek kimutatására és vizualizálására alkalmaznak.

A tudósok a paprika spektrális visszaverődését elemezték a látható és a közeli infravörös tartományban, hogy három különböző termésből származó paprika érettségét meghatározzák, azonosítva azokat a spektrális sávokat, amelyek a legjobban jellemzik a paprika érettségi fokát.

A kutatók egy futószalagos rendszerhez hasonló, valósághű helyzetet teremtettek, ahol a paprikákat négy válogató algoritmussal értékelik, hogy megjósolják érettségüket.

Az osztályozáshoz használt algoritmus sikerességi aránya 90% feletti volt. Ez a rendszer javítja a paprikák eltarthatósági idejének megítélését, és segíthet garantálni, hogy a termék minősége kedvezőbb legyen a vásárlók számára.

Az UGR szerint a rendszer hatékony és praktikus megoldást kínál a paprika érettségének meghatározására, és lehetővé teszi a zöldségtermesztők és a csomagolóüzemek számára, hogy javítsák a betakarítás irányítását és csökkentsék a termékpazarlást. Emellett a rendszer rugalmassága lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a spektrális sávok számát a költségvetésükhöz és az elemezni kívánt terméktípushoz igazítsák.

(Fotó: drvivasayam/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

A szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye

2023. június 12. 11:42

Egyenletes, de gyenge kereslettel és a szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.