Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lehet időben felkészülni a hideg tavaszi éjszakákra?

Agrofórum Online

Bár az év ezen időszakában már előbújnak a tavaszi napsugarak, a hőmérséklet esténként és éjszaka még mindig jelentősen visszaeshet. A termesztőknek ezt figyelembe kell venniük – de pontosan hogyan?

Fóliák/paravánok

Mindenekelőtt fontos, hogy időben bezárjuk a napközben begyűjtött meleget a fóliák/sátrak/üvegházak alá. Ugyan csábítónak tűnik még egy picit mindent nyitva hagyni, hogy elcsípjük az utolsó napsugarakat is, de a kinti hőmérséklet késő délutánra több fokkal is visszaesik.

Ha hosszabb ideig nyitva hagyja a fóliát/paravánt, a végén sok hőt veszíthet, mivel több energia áramlik ki, mint befelé. Ezt elkerülheti, ha idejében, még a hidegebb tavaszi éjszakákat megelőzve bezárja a fóliáit.

Gyökerek

Az öntözés egy másik szempont, különösen a termést adó zöldségfélék esetén. Fontos, hogy időben leállítsuk az öntözést. Ha késő délután öntözünk, a talaj még mindig nedves lesz, amikor leszáll az éjszaka, mert a növény éjszaka nagyon kevés vizet vesz fel.

Ha időben elzárjuk a vizet, akkor éjszakára elegendő oxigén marad a gyökérzónában, ami lehetővé teszi a növények számára, hogy erős gyökereket növesszenek a következő nyárra.

Páraképződés

Figyeljünk oda a páratartalomra. Egyes zöldségtermesztők párásítják a levegőt, hogy növeljék a páratartalmat a fejlődő növények termesztése során. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a nedvesség továbbra is el tudjon párologni a levegőben, ahelyett, hogy a növényre csepegne, ami megeshet, ha lemegy a nap és leesik a hőmérséklet. A párásítást mindig időben le kell állítani.

Pontos szabályozás

A termesztőknek számtalan hasznos eszköz nyújt segítséget abban, hogy meghatározzák a megfelelő időpontot a veteményest védő fóliák bezárására, illetve az öntözés vagy a párásítás leállítására.

Az egyik ilyen eszköz a Priva Connext nevű folyamatszámító számítógép. Ez pontosan kiszámítja például az üvegház hőigényét, így pontosan tudja, mikor van itt az ideje a paravánok bezárásának.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Ilyen egy óriástök élete

2024. február 1. 07:10

A közösségi oldalak egyik legnépszerűbb videója jelenleg egy óriástök életét mutatja be gyorsított felvételen, „palánta-korától” kezdődően a mérlegelés napjáig megmutatva fejlődésének minden egyes mozzanatát.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, I. rész – Fóliák elhelyezése

2024. december 3. 13:40

Amennyiben a kert alakja, fekvése, lejtése, talaj minősége nem indokol mást, a fóliasátrakat a jobb és egyenletesebb fénykihasználás miatt kelet-nyugat irányba építsük.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Az áfonyatermesztés csehországi tapasztalatai

2024. október 18. 08:10

Az áfonyák a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedvelik, amelynek optimális pH-értéke 4,5 és 5,5 között van.