Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lehet időben felkészülni a hideg tavaszi éjszakákra?

Agrofórum Online

Bár az év ezen időszakában már előbújnak a tavaszi napsugarak, a hőmérséklet esténként és éjszaka még mindig jelentősen visszaeshet. A termesztőknek ezt figyelembe kell venniük – de pontosan hogyan?

Fóliák/paravánok

Mindenekelőtt fontos, hogy időben bezárjuk a napközben begyűjtött meleget a fóliák/sátrak/üvegházak alá. Ugyan csábítónak tűnik még egy picit mindent nyitva hagyni, hogy elcsípjük az utolsó napsugarakat is, de a kinti hőmérséklet késő délutánra több fokkal is visszaesik.

Ha hosszabb ideig nyitva hagyja a fóliát/paravánt, a végén sok hőt veszíthet, mivel több energia áramlik ki, mint befelé. Ezt elkerülheti, ha idejében, még a hidegebb tavaszi éjszakákat megelőzve bezárja a fóliáit.

Gyökerek

Az öntözés egy másik szempont, különösen a termést adó zöldségfélék esetén. Fontos, hogy időben leállítsuk az öntözést. Ha késő délután öntözünk, a talaj még mindig nedves lesz, amikor leszáll az éjszaka, mert a növény éjszaka nagyon kevés vizet vesz fel.

Ha időben elzárjuk a vizet, akkor éjszakára elegendő oxigén marad a gyökérzónában, ami lehetővé teszi a növények számára, hogy erős gyökereket növesszenek a következő nyárra.

Páraképződés

Figyeljünk oda a páratartalomra. Egyes zöldségtermesztők párásítják a levegőt, hogy növeljék a páratartalmat a fejlődő növények termesztése során. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a nedvesség továbbra is el tudjon párologni a levegőben, ahelyett, hogy a növényre csepegne, ami megeshet, ha lemegy a nap és leesik a hőmérséklet. A párásítást mindig időben le kell állítani.

Pontos szabályozás

A termesztőknek számtalan hasznos eszköz nyújt segítséget abban, hogy meghatározzák a megfelelő időpontot a veteményest védő fóliák bezárására, illetve az öntözés vagy a párásítás leállítására.

Az egyik ilyen eszköz a Priva Connext nevű folyamatszámító számítógép. Ez pontosan kiszámítja például az üvegház hőigényét, így pontosan tudja, mikor van itt az ideje a paravánok bezárásának.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

Az áfonyatermesztés csehországi tapasztalatai

2024. október 18. 08:10

Az áfonyák a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedvelik, amelynek optimális pH-értéke 4,5 és 5,5 között van.

Már nem csak fólia alá lehet veteményezni – áprilisi kertészeti teendők

2019. április 17. 08:40

Már bőségesen benne vagyunk az április hónapban, az évnek azon szakaszában, amikor megkezdődnek a szabadföldi munkálatok a veteményesekben is. Persze már hetekkel ezelőtt el lehetett vetni például a borsót is szabadföldbe, de a munka dandárja csak most kezdődik.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.