Zöldség-Gyümölcs

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

MTI

Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.

Ledó Ferenc az MTI-nek elmondta: tavaly az országban 3700-3800 hektáron folyt üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra csökkenhet. A múlt évben a termelők 440 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, míg idén a legtöbb ilyen fajtánál végzett technológiai korszerűsítésnek köszönhetően 450-460 ezer tonnára emelkedhet a termés, ha nem lesz szélsőséges az időjárás.

Kifejtette, az üvegházas és fóliás, melegigényes kultúrákból – paprikafélék, paradicsom, uborka – decembertől március végéig a magyar termelés a fogyasztás 20-25 százalékát fedezi, áprilisban és májusban pedig növényfajtól függően 40-70 százalékát. A termelők május közepétől november végéig teljesen ellátják a belföldi piacot magyar termékekkel, az import aránya ebben az időszakban 3-6 százalék, amely főleg a választék bővítésére szolgál.

Elmondta: a hidegfóliában termesztett hidegtűrő növényekkel – salátafélék, retek, zöldhagyma, káposztafélék, kínai kel – a téli hónapok kivételével a termelők egész évben biztosítják a magyar piac ellátását, ugyanakkor néhány zöldségfajta – karfiol, retek – esetében magasabb az import aránya, mivel azokat a déli országok olcsóbban állítják elő.

Az elnök szerint a magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak, habár az elmúlt években sokat javult az importtermékek megbízhatósága is. A magyar vásárlók december és március között 10-15 százalékkal is hajlandók többet fizetni a magyar termékekért – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a zöldségtermesztés kibocsátása, a burgonyát leszámítva, a 10-12 milliárd forintos gombatermesztéssel együtt, évente 190-195 milliárd forint, amelyből a hajtatott növények közül a zöldpaprika 28-30 milliárd forintot, a paradicsom 25-28 milliárd forintot, a gyökérzöldségek 15-17 milliárd forintot, a káposztafélék 8-9 milliárd forintot, a hagymafélék pedig 7-8 milliárd forintot tesznek ki.

A zöldségek előállítási költsége növényfajtánként eltérő és a folyó évi költségek szélsőséges határok között mozognak. Egy hektárra vetítve a legkisebb előállítási költsége, négyzetméterenként 600-800 forint, a saláta- és káposztaféléknek van, amelyekből 7-8 millió forint bevétel származik. A legdrágább az üvegházban termesztett cherry paradicsom, előállítási költsége négyzetméterenként 11-14 ezer forint között mozog, ebből 130-170 millió forintnyi bevétel keletkezik – közölte a FruitVeB elnöke.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.

Muslicák a tárolóban? - Így oldjuk meg házilag, olcsón!

2022. november 10. 05:38

A sok betárolt zöldség a tárolóban finom csemegeként még ilyenkor, ősz vége felé is veszélyben van a muslicák miatt.