Mint minden évben, most is egyre többen keresik fel orvosukat meghűlés vagy egyéb, köhögéssel, náthával járó fertőzések miatt. A megelőzésnek nagy szerepe van, így a fokozott vitaminbevitel is igencsak felértékelődik ezekben a hónapokban. Mielőtt úgy döntenénk, hogy a szükséges vitaminokat kapszulák formájában juttatjuk a szervezetünkbe, menjünk ki a piacra, és vegyünk egy kevés birsalmát is. Nem fogjuk megbánni, valószínűleg hamarosan visszatérünk a következő adagért.
Az almafélék családjába tartozó növény a piacon októberben már kapható. Vásárláskor azok mellett döntsünk, amelyek kemények, „molyhosak”, színük pedig halványsárga. Lehetőség szerint kerüljük azokat a gyümölcsöket, amelyeken barna foltok találhatóak. Ha mégis ilyen kerül a kosarunkba, akkor célszerű minél hamarabb felhasználni őket, mégpedig úgy, hogy eltávolítjuk a hibás részeket.
Az említett molyhos réteget azonban óvjuk, hiszen az védi a termést a túl korán bekövetkező romlástól. Miután megérkeztünk otthonunkba, lehetőség szerint hűvös, száraz helyet keressünk a gyümölcsöknek, ha van száruk, akkor azokkal lefelé fordítva helyezzük el őket. Lényeges az is, hogy hagyjunk köztük helyet, ne érintkeznek egymással, Ilyen gondos tárolás mellett akár hetekig is elállnak.
Miért ez a gondosság?
Többek közt azért, mivel a birsalmának számos jótékony hatása ismert, emésztési panaszokra, savhiányra a középkor óta használják. Ezenkívül igen magas a P-vitamin tartalma. A P-vitamin kevésbé ismert, mint népszerű társai, pedig számos ponton segíti a szervezet működését. A P-, más nevén az L-vitamin egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin is.
Szorosan kapcsolódik a C-vitaminhoz, ez is szükséges ugyanis a megfelelő felszívódásához és működéséhez, ezentúl erősítik is egymás hatását . A birsalma még tartalmaz, A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitaminokat is. Ásványi anyagokban – mint pl. réz, vas, kálium, foszfor – gazdag és pektinben bővelkedik. Ez utóbbi a vérkeringést serkenti, de elősegíti a szervezet méregtelenítését is. Külsőleg is remekül hasznosítható, hiszen a birsalmából készült krém nyugtatja a bőr gyulladását.
Nem csupán a fentiek miatt érdemes fogyasztani, hanem azért, mert rendkívül finom, bár némileg munkaigényes feladat a feldolgozása, hiszen a gyümölcshús nyersen igen kemény. Kedvcsinálónak következzen pár recept.
A klasszikus:
Birsalmasajt
A megmosott, meghámozott gyümölcsöt vágjuk kisebb darabokra. Nagy fazékban tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, a gyümölcs puhulásáig főzzük. Miután leöntöttük a levet, mérjük meg a gyümölcsöt, ennek megfelelően adjunk hozzá cukrot a pürésítést követően. Miután ez megtörtént, folytassuk a főzést mintegy 60-90 percig .
Ezt követően két út áll előttünk: A türelmesebbek egy fóliával kibélelt alacsonyfalú tepsibe, vagy fém (üveg) formába helyezik és száraz helyen megvárják, míg egy-két hét alatt megszikkad. Azok, akik hamarabb szeretnék elfogyasztani munkájuk gyümölcsét, a masszát sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt tepsibe teszik, majd langyos sütőbe, ahol 50 oC-on kiszárítják azt.
Kísérletező kedvűeknek:
Habart burgonyaleves birsalmával
Hozzávalók:
- 500 g burgonya, megtisztítva, felkockázva
- 1 közepes nagyságú birs, kockára vágva
- 2 dl tejföl
- liszt
Sós vízben főzzük meg a meghámozott burgonyát és a birset. Ízlésünknek megfelelően ízesítsünk chilivel, borssal, vagy akár babérlevéllel. Amikor mindkét összetevő kellően megpuhult, akkor habarjuk be és már tálalhatunk is.
Aminek a vitaminokhoz igen kevés köze van, de igen közkedvelt:
Birspálinka
Az alapok lerakásának most van itt az ideje októberben, hiszen a cefrének való egészséges gyümölcsök begyűjtéséhez ez a legideálisabb hónap. A jó pálinka feltétele ebben az esetben is az érett, hibátlan gyümölcs. Így penészes, rothadt gyümölcsnek, levélnek, ágdarabnak nincs helye a cefrében!
A birsalmát, mielőtt a cefrébe kerül, szabadítsuk meg a molyhos felületétől, a hibás részeket is távolítsuk el, de a magházat nem kell. Az ép gyümölcsben nehezen indul meg az erjedés, ezért azt aprítani célszerű, hogy a kívánt folyamat gyorsabb, biztonságosabb legyen.