Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.
Ez nem pusztán a termesztett zöldségek és gyümölcsök minőségi javulását, de a termésmennyiség növekedését is elősegíti majd – és akkor még a robotokkal pótolható emberi munkaerőről nem is beszéltünk. De vajon számokban mérve mit jelenthet ez?
Egy csapat betakarító robot segített abban, hogy a Lincolnshire-ben termesztett eper a szezonon kívül is felkerüljön a szupermarketek polcaira. A becslések szerint hárommillió szamócát termesztettek a Sir James Dyson tulajdonában lévő, Boston melletti Carringtonban található farmon.
Az üveg alatt termesztett gyümölcsöket 20 robot segítségével szedték le, akiket megtanítottak arra, hogy felismerjék azt az állapotot, amikor érettnek tekinthetők a gyümölcsök. A vállalat szerint ez a projekt bebizonyította, hogy ez a technológia képes elősegíteni a brit gazdaság növekedését.
Nem véletlen, hogy Egyesült Királyságban a hideg hónapokban nem termesztenek nagy mennyiségben epret (ennek oka alapvetően a brit klímának köszönhető), de a külföldről érkező idénymunkások egyre fogyatkozó száma is mindinkább problémát jelent, főként azután, hogy a hagyományos betakarítási szezon véget ér. A vállalat szerint a termesztési szezon meghosszabbításával elkerülhetőek az importált eperrel járó felesleges problémák és kiadások.
És itt egy videó egy gyönyörű betakarító robotról:
(Fotó: oreana3/Pixabay)