Zöldség-Gyümölcs

Így termelnek szezonon kívül szamócát

Agrofórum Online

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Ez nem pusztán a termesztett zöldségek és gyümölcsök minőségi javulását, de a termésmennyiség növekedését is elősegíti majd – és akkor még a robotokkal pótolható emberi munkaerőről nem is beszéltünk. De vajon számokban mérve mit jelenthet ez?

Egy csapat betakarító robot segített abban, hogy a Lincolnshire-ben termesztett eper a szezonon kívül is felkerüljön a szupermarketek polcaira. A becslések szerint hárommillió szamócát termesztettek a Sir James Dyson tulajdonában lévő, Boston melletti Carringtonban található farmon.

Az üveg alatt termesztett gyümölcsöket 20 robot segítségével szedték le, akiket megtanítottak arra, hogy felismerjék azt az állapotot, amikor érettnek tekinthetők a gyümölcsök. A vállalat szerint ez a projekt bebizonyította, hogy ez a technológia képes elősegíteni a brit gazdaság növekedését.

Nem véletlen, hogy Egyesült Királyságban a hideg hónapokban nem termesztenek nagy mennyiségben epret (ennek oka alapvetően a brit klímának köszönhető), de a külföldről érkező idénymunkások egyre fogyatkozó száma is mindinkább problémát jelent, főként azután, hogy a hagyományos betakarítási szezon véget ér. A vállalat szerint a termesztési szezon meghosszabbításával elkerülhetőek az importált eperrel járó felesleges problémák és kiadások.

És itt egy videó egy gyönyörű betakarító robotról:

(Fotó: oreana3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.

Már a gabona 92 százalékát betakarították Ukrajnában

2020. november 16. 06:48

A kereskedők 3,4 millió tonna kukoricát adtak el külföldre november 13-ig, szemben az előző év azonos napjának 5,3 millió tonnájával.

Mik az érés jelei a céklánál?

2025. szeptember 13. 04:37

Több fajta céklát is vetettem kertembe, mikor kell melyiket kiszedni? Mik az érés jelei?

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai?

2020. április 8. 05:37

A kombájnoknál az igazi nagy változásokat az elektronikai és az infó-kommunikációs megoldások beépítése hozta magával, amely az üzemeltetést könnyíti meg, egyúttal nagyobb teljesítmény elérését és gazdaságosabb használatot tesz lehetővé.