Zöldség-Gyümölcs

Így termelnek szezonon kívül szamócát

Agrofórum Online

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Ez nem pusztán a termesztett zöldségek és gyümölcsök minőségi javulását, de a termésmennyiség növekedését is elősegíti majd – és akkor még a robotokkal pótolható emberi munkaerőről nem is beszéltünk. De vajon számokban mérve mit jelenthet ez?

Egy csapat betakarító robot segített abban, hogy a Lincolnshire-ben termesztett eper a szezonon kívül is felkerüljön a szupermarketek polcaira. A becslések szerint hárommillió szamócát termesztettek a Sir James Dyson tulajdonában lévő, Boston melletti Carringtonban található farmon.

Az üveg alatt termesztett gyümölcsöket 20 robot segítségével szedték le, akiket megtanítottak arra, hogy felismerjék azt az állapotot, amikor érettnek tekinthetők a gyümölcsök. A vállalat szerint ez a projekt bebizonyította, hogy ez a technológia képes elősegíteni a brit gazdaság növekedését.

Nem véletlen, hogy Egyesült Királyságban a hideg hónapokban nem termesztenek nagy mennyiségben epret (ennek oka alapvetően a brit klímának köszönhető), de a külföldről érkező idénymunkások egyre fogyatkozó száma is mindinkább problémát jelent, főként azután, hogy a hagyományos betakarítási szezon véget ér. A vállalat szerint a termesztési szezon meghosszabbításával elkerülhetőek az importált eperrel járó felesleges problémák és kiadások.

És itt egy videó egy gyönyörű betakarító robotról:

(Fotó: oreana3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

2023. július 3. 10:40

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Főnövény-betakarítás: a szedés, kaszálás nem betakarítás!

2019. augusztus 25. 19:10

A MÁK tájékoztatása szerint a gazdálkodók tévesen értelmezik az egységes kérelemben a „Főnövény betakarítási időpontjának bejelentése” menüpontot. Az alábbiakban összefoglaljuk a helyes értelmezést.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai?

2020. április 8. 05:37

A kombájnoknál az igazi nagy változásokat az elektronikai és az infó-kommunikációs megoldások beépítése hozta magával, amely az üzemeltetést könnyíti meg, egyúttal nagyobb teljesítmény elérését és gazdaságosabb használatot tesz lehetővé.