15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Zöldség-Gyümölcs

Így termelnek szezonon kívül szamócát

Agrofórum Online

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Ez nem pusztán a termesztett zöldségek és gyümölcsök minőségi javulását, de a termésmennyiség növekedését is elősegíti majd – és akkor még a robotokkal pótolható emberi munkaerőről nem is beszéltünk. De vajon számokban mérve mit jelenthet ez?

Egy csapat betakarító robot segített abban, hogy a Lincolnshire-ben termesztett eper a szezonon kívül is felkerüljön a szupermarketek polcaira. A becslések szerint hárommillió szamócát termesztettek a Sir James Dyson tulajdonában lévő, Boston melletti Carringtonban található farmon.

Az üveg alatt termesztett gyümölcsöket 20 robot segítségével szedték le, akiket megtanítottak arra, hogy felismerjék azt az állapotot, amikor érettnek tekinthetők a gyümölcsök. A vállalat szerint ez a projekt bebizonyította, hogy ez a technológia képes elősegíteni a brit gazdaság növekedését.

Nem véletlen, hogy Egyesült Királyságban a hideg hónapokban nem termesztenek nagy mennyiségben epret (ennek oka alapvetően a brit klímának köszönhető), de a külföldről érkező idénymunkások egyre fogyatkozó száma is mindinkább problémát jelent, főként azután, hogy a hagyományos betakarítási szezon véget ér. A vállalat szerint a termesztési szezon meghosszabbításával elkerülhetőek az importált eperrel járó felesleges problémák és kiadások.

És itt egy videó egy gyönyörű betakarító robotról:

(Fotó: oreana3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Az Amazone és a Schmotzer új növénytermelési rendszert tesztel

2020. augusztus 19. 04:36

A projektben az Amazone és Schmotzer mérnökeinek feladata a technológia kifejlesztése és tesztelése, míg az Agravis tanácsadói a CRF rendszer megvalósításához alkalmas növényfajták és az input anyagok kiválasztását segítik.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.