Zöldség-Gyümölcs

Ilyen egy óriástök élete

Agrofórum Online

A közösségi oldalak egyik legnépszerűbb videója jelenleg egy óriástök életét mutatja be gyorsított felvételen, „palánta-korától” kezdődően a mérlegelés napjáig megmutatva fejlődésének minden egyes mozzanatát.

Az egyedülálló, 1125 kg-os óriástök egy fóliasátorból indult a felvételek szerint. Először csak két palántát látunk, majd a szemünk előtt nőnek meg a levelek és növi ki a növény szó szerint az egykori otthonát, hogy eztán szabad levegőn, napsütésben fejlődjön tovább.

A hatalmas levelek egyre sokasodnak, a növény belakja az egész parcelláját, majd láthatjuk, amint a termés, az északkeleti óriástök növekedésnek indul. Először akkora, mint egy hagyományos bolti tök, majd akárcsak a mesebeli rátóti csikótojás, egyre csak terebélyesedik.

A gyorsított felvételnek köszönhetően elképesztően látványos a tök növekedése, amely mellett egy sörösdobozt tartanak, viszonyításképpen. Az idő múlásával azonban már csak egy aprócska szemétnek látszik a doboz a hatalmas termés mellett, amely a mérlegeléskor akkorára nő, hogy egy teljes raklapot lefed!

A „Northeast Giant Pumpkin” egy olyan hatalmas méretű termést hozó tökfajta, amelyet általában versenyeken, kiállításokon és más eseményeken mutatnak be. Az ilyen típusú tököket kifejezetten kertészkedési és nemesítési szándékkal termesztik, és a cél általában a lehető legnagyobb tök elérése. 

A világ legnagyobb tökje (ebből a fajtából) Travis Gienger minnesotai kertészmérnök tanár büszkesége a mérlegeléskor 1245 kilós volt. Érdekessége, hogy „Michael Jordan”-nek keresztelték. Tulajdonosa saját bevallása szerint 15 ezer dollárt (5 MFt) költött a tök gondozására, ám 30 ezer dollárt, azaz ennek kétszeresét nyerte el a legnagyobb töknek járó fődíjjal.

A gigantikus óriástökről szóló videót ITT lehet megnézni!

(Fotó: 165106/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, II. rész – Fóliatípusok, tartozékaik, építésük és üzemeltetésük

2024. december 4. 11:40

Építésnél ügyeljünk arra, hogy a széllel, viharokkal szembeni biztonságot csak a tökéletesen megfeszített fólia adja!

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Legkorábban vethető primőr – A hónapos retek hajtatása

2023. november 17. 10:10

Sajnos éghajlatunk a friss zöldségfélék fogyasztását csak 6 hónapon keresztül teszi lehetővé, a téli, kora tavaszi, késő őszi hónapokban kénytelenek vagyunk tartósított vagy tárolt zöldségféléket fogyasztani, amelyek táplálkozási értéke nem azonos a tavaszi vagy a nyári, napfényben gazdag időben nevelt és szedett friss zöldségfélék beltartalmi értékével.