8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

Ilyen egy óriástök élete

Agrofórum Online

A közösségi oldalak egyik legnépszerűbb videója jelenleg egy óriástök életét mutatja be gyorsított felvételen, „palánta-korától” kezdődően a mérlegelés napjáig megmutatva fejlődésének minden egyes mozzanatát.

Az egyedülálló, 1125 kg-os óriástök egy fóliasátorból indult a felvételek szerint. Először csak két palántát látunk, majd a szemünk előtt nőnek meg a levelek és növi ki a növény szó szerint az egykori otthonát, hogy eztán szabad levegőn, napsütésben fejlődjön tovább.

A hatalmas levelek egyre sokasodnak, a növény belakja az egész parcelláját, majd láthatjuk, amint a termés, az északkeleti óriástök növekedésnek indul. Először akkora, mint egy hagyományos bolti tök, majd akárcsak a mesebeli rátóti csikótojás, egyre csak terebélyesedik.

A gyorsított felvételnek köszönhetően elképesztően látványos a tök növekedése, amely mellett egy sörösdobozt tartanak, viszonyításképpen. Az idő múlásával azonban már csak egy aprócska szemétnek látszik a doboz a hatalmas termés mellett, amely a mérlegeléskor akkorára nő, hogy egy teljes raklapot lefed!

A „Northeast Giant Pumpkin” egy olyan hatalmas méretű termést hozó tökfajta, amelyet általában versenyeken, kiállításokon és más eseményeken mutatnak be. Az ilyen típusú tököket kifejezetten kertészkedési és nemesítési szándékkal termesztik, és a cél általában a lehető legnagyobb tök elérése. 

A világ legnagyobb tökje (ebből a fajtából) Travis Gienger minnesotai kertészmérnök tanár büszkesége a mérlegeléskor 1245 kilós volt. Érdekessége, hogy „Michael Jordan”-nek keresztelték. Tulajdonosa saját bevallása szerint 15 ezer dollárt (5 MFt) költött a tök gondozására, ám 30 ezer dollárt, azaz ennek kétszeresét nyerte el a legnagyobb töknek járó fődíjjal.

A gigantikus óriástökről szóló videót ITT lehet megnézni!

(Fotó: 165106/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, I. rész – Fóliák elhelyezése

2024. december 3. 13:40

Amennyiben a kert alakja, fekvése, lejtése, talaj minősége nem indokol mást, a fóliasátrakat a jobb és egyenletesebb fénykihasználás miatt kelet-nyugat irányba építsük.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XIV. – Paradicsom hajtatása, IV. rész

2024. március 21. 11:10

A fűtés nélküli fóliasátrakban a klíma szabályozására (fényviszonyok, hőmérséklet, levegő összetétel, páratartalom) az üvegházakhoz képest kevés lehetősége van a kertésznek.

Legkorábban vethető primőr – A hónapos retek hajtatása

2023. november 17. 10:10

Sajnos éghajlatunk a friss zöldségfélék fogyasztását csak 6 hónapon keresztül teszi lehetővé, a téli, kora tavaszi, késő őszi hónapokban kénytelenek vagyunk tartósított vagy tárolt zöldségféléket fogyasztani, amelyek táplálkozási értéke nem azonos a tavaszi vagy a nyári, napfényben gazdag időben nevelt és szedett friss zöldségfélék beltartalmi értékével.