Zöldség-Gyümölcs

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

Agrofórum Online

Tizenöt évvel ezelőtt, a tél közepén Cathie Martin türelmetlenül várta, hogy megérjenek a paradicsomai. A John Innes Centre botanikusa már tudta, mi fog történni: a paradicsomok zöld héja csodálatos lilává fog változni. Martin kicserélt néhány gént, hogy megnövelje a zöldségek antocián-tartalmát – ugyanazokat az élénk antioxidánsokat, amelyek az áfonya és a szeder gazdag színét adják.

– Tudtam, hogy működni fog – mondta Martin. – Már amennyire minden tudós tudja, hogy olyasmit csinál, ami működni fog. Nagyon lassan ment, és sokáig tartott, de végül láthattuk ezt a halovány bíborszínt, amit elterveztünk. Nagyszerű érzés volt.

Most, feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma az elkövetkező hetekben jóváhagyja az értékesítésüket, Martin paradicsomai első ízben válhatnak elérhetővé – magként, amit magunk is elültethetünk, vagy gyümölcsként, amit a boltokban megvásárolhatunk. De mindez egyben jelentős pillanat arra nézve is, hogy megváltoztassuk a géntechnológiával módosított élelmiszerekről (GMO) alkotott képünket és ne pusztán a nagy mezőgazdasági vállalatok költségcsökkentésének eszközeként, hanem egy olyan lehetőségként gondoljunk rájuk, amely során egy természet adta tárgyat használhatunk és fejleszthetünk, akárcsak egy okostelefont vagy egy pár tornacipőt.

Fotó: Cathie Martin

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé, mivel az antociánok íztelenek. Martin kutatásai azonban két másik érdekes dologra is rámutattak. Az ő lila paradicsomjai – nem összetévesztendő a sötét fajtákkal, például a fekete cseresznyeparadicsommal – nagyjából kétszer annyi ideig maradnak frissek a polcon, mint a hagyományos paradicsomok. Azok az egerek pedig, amelyek a lila paradicsomot fogyasztották, 30%-kal tovább éltek, mint azok, amelyek a hagyományos piros fajtát ették.

Egy embernek naponta két lila paradicsomot kellene, hogy egyen ahhoz, hogy hasonló mértékű előnyökhöz jusson, de Martin úgy véli, hogy ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a napi két marék áfonya elfogyasztása. Ez azért van, mert az áfonya drága és erősen szezonális gyümölcs, míg az ő paradicsomjaiból akár tésztát vagy pizzaszószt is lehet főzni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Az akvapónikus gazdálkodás lehet a megoldás a globális felmelegedés idején?

2023. május 5. 10:01

Míg a világ az éghajlatváltozás és az időjárási viszonyok egyre romló hatásai ellen küzd, amelyek súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági ágazatban is, az akvapónikus gazdálkodás lehet a kulcs az emberiség megmentéséhez.

Falat emelt egy falu, és megfékezte az aszályt

2024. április 8. 11:10

Az indiai Rádzsasztánban a helyiek falak és árkok építésével vették fel a harcot az éghajlatváltozással, és újraélesztették földjeiket.

A száraz nyár növelte az orosz búza fehérjetartalmát

2021. augusztus 22. 07:37

A forró és száraz időjárás a nyári időszakban csökkentette a termés méretét Oroszországban a kezdeti becslésekhez képest, de egyes régiókban növelte a fehérjetartalmat.

„Sosem fogom megszokni a szármaradványos tábláinkat, de tudom, hogy úgy a jó”

2022. július 3. 10:36

Generációs szokáson is változtatott a Väderstad Nagypeterden.