Zöldség-Gyümölcs

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

Agrofórum Online

Tizenöt évvel ezelőtt, a tél közepén Cathie Martin türelmetlenül várta, hogy megérjenek a paradicsomai. A John Innes Centre botanikusa már tudta, mi fog történni: a paradicsomok zöld héja csodálatos lilává fog változni. Martin kicserélt néhány gént, hogy megnövelje a zöldségek antocián-tartalmát – ugyanazokat az élénk antioxidánsokat, amelyek az áfonya és a szeder gazdag színét adják.

– Tudtam, hogy működni fog – mondta Martin. – Már amennyire minden tudós tudja, hogy olyasmit csinál, ami működni fog. Nagyon lassan ment, és sokáig tartott, de végül láthattuk ezt a halovány bíborszínt, amit elterveztünk. Nagyszerű érzés volt.

Most, feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma az elkövetkező hetekben jóváhagyja az értékesítésüket, Martin paradicsomai első ízben válhatnak elérhetővé – magként, amit magunk is elültethetünk, vagy gyümölcsként, amit a boltokban megvásárolhatunk. De mindez egyben jelentős pillanat arra nézve is, hogy megváltoztassuk a géntechnológiával módosított élelmiszerekről (GMO) alkotott képünket és ne pusztán a nagy mezőgazdasági vállalatok költségcsökkentésének eszközeként, hanem egy olyan lehetőségként gondoljunk rájuk, amely során egy természet adta tárgyat használhatunk és fejleszthetünk, akárcsak egy okostelefont vagy egy pár tornacipőt.

Fotó: Cathie Martin

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé, mivel az antociánok íztelenek. Martin kutatásai azonban két másik érdekes dologra is rámutattak. Az ő lila paradicsomjai – nem összetévesztendő a sötét fajtákkal, például a fekete cseresznyeparadicsommal – nagyjából kétszer annyi ideig maradnak frissek a polcon, mint a hagyományos paradicsomok. Azok az egerek pedig, amelyek a lila paradicsomot fogyasztották, 30%-kal tovább éltek, mint azok, amelyek a hagyományos piros fajtát ették.

Egy embernek naponta két lila paradicsomot kellene, hogy egyen ahhoz, hogy hasonló mértékű előnyökhöz jusson, de Martin úgy véli, hogy ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a napi két marék áfonya elfogyasztása. Ez azért van, mert az áfonya drága és erősen szezonális gyümölcs, míg az ő paradicsomjaiból akár tésztát vagy pizzaszószt is lehet főzni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: most kezdi a károsítást a repcedarázs álhernyója

2022. szeptember 21. 09:33

A talajok nedvesség ellátottsága javult a korábbi hetekhez képest, de az alsóbb talajrétegek elszívó hatása miatt még igencsak messze van az optimálistól.

A jól választott silókukorica-hibrid a takarmányelőállítás alapja

2023. október 9. 06:40

A silókukoricából készített kukoricaszilázs magas rosttartalma és emészthetősége miatt a kérődző állatok takarmányozásának egyik fontos alapanyaga.

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: élettani eredetű tünetek a kukoricatáblákon - 16. rész

2022. március 9. 11:27

Utolsó részéhez érkezett a szántóföldi növények termesztésekor tavalyi évben felmerülő növénytermesztési és növényvédelmi problémákat, tapasztalatokat bemutató sorozatunk. Zárásként a kukoricatáblákon tapasztalt élettani eredetű tünetek bemutatása kerül sorra.

A mezőgazdaság kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt

2020. december 12. 04:36

A mezőgazdasági ágazat kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent.