Zöldség-Gyümölcs

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

Agrofórum Online

Tizenöt évvel ezelőtt, a tél közepén Cathie Martin türelmetlenül várta, hogy megérjenek a paradicsomai. A John Innes Centre botanikusa már tudta, mi fog történni: a paradicsomok zöld héja csodálatos lilává fog változni. Martin kicserélt néhány gént, hogy megnövelje a zöldségek antocián-tartalmát – ugyanazokat az élénk antioxidánsokat, amelyek az áfonya és a szeder gazdag színét adják.

– Tudtam, hogy működni fog – mondta Martin. – Már amennyire minden tudós tudja, hogy olyasmit csinál, ami működni fog. Nagyon lassan ment, és sokáig tartott, de végül láthattuk ezt a halovány bíborszínt, amit elterveztünk. Nagyszerű érzés volt.

Most, feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma az elkövetkező hetekben jóváhagyja az értékesítésüket, Martin paradicsomai első ízben válhatnak elérhetővé – magként, amit magunk is elültethetünk, vagy gyümölcsként, amit a boltokban megvásárolhatunk. De mindez egyben jelentős pillanat arra nézve is, hogy megváltoztassuk a géntechnológiával módosított élelmiszerekről (GMO) alkotott képünket és ne pusztán a nagy mezőgazdasági vállalatok költségcsökkentésének eszközeként, hanem egy olyan lehetőségként gondoljunk rájuk, amely során egy természet adta tárgyat használhatunk és fejleszthetünk, akárcsak egy okostelefont vagy egy pár tornacipőt.

Fotó: Cathie Martin

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé, mivel az antociánok íztelenek. Martin kutatásai azonban két másik érdekes dologra is rámutattak. Az ő lila paradicsomjai – nem összetévesztendő a sötét fajtákkal, például a fekete cseresznyeparadicsommal – nagyjából kétszer annyi ideig maradnak frissek a polcon, mint a hagyományos paradicsomok. Azok az egerek pedig, amelyek a lila paradicsomot fogyasztották, 30%-kal tovább éltek, mint azok, amelyek a hagyományos piros fajtát ették.

Egy embernek naponta két lila paradicsomot kellene, hogy egyen ahhoz, hogy hasonló mértékű előnyökhöz jusson, de Martin úgy véli, hogy ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a napi két marék áfonya elfogyasztása. Ez azért van, mert az áfonya drága és erősen szezonális gyümölcs, míg az ő paradicsomjaiból akár tésztát vagy pizzaszószt is lehet főzni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Vulcan lombtrágya akció 2 IBC mellé 1 IBC grátisz

2022. november 7. 07:34

Jól működnek a lombtrágyák, és még spórolhatunk is velük. Az egyre drágább műtrágyázást, ha ki nem is tudják váltani a lombtrágyák, de sokat tudnak segíteni.

Az Amazone és a Schmotzer új növénytermelési rendszert tesztel

2020. augusztus 19. 04:36

A projektben az Amazone és Schmotzer mérnökeinek feladata a technológia kifejlesztése és tesztelése, míg az Agravis tanácsadói a CRF rendszer megvalósításához alkalmas növényfajták és az input anyagok kiválasztását segítik.

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

Növénytermesztés az űrben

2023. január 2. 08:14

Ahogy a felfedezzük a világűrt, esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt fontos lesz majd növényeket is feljuttatni oda. Úttörő űrhajósainktól már tudjuk, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a friss virágok és a kertek csodás hangulatot teremtenek, és lehetővé teszik, hogy utazásaink során magunkkal vigyünk egy kis darabot a Földből. Ezek jót tesznek a lelkiállapotunknak a Földön és az űrben egyaránt. A növények az űrhajósok egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak lesznek a hosszútávú küldetések során.