26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

Agrofórum Online

Tizenöt évvel ezelőtt, a tél közepén Cathie Martin türelmetlenül várta, hogy megérjenek a paradicsomai. A John Innes Centre botanikusa már tudta, mi fog történni: a paradicsomok zöld héja csodálatos lilává fog változni. Martin kicserélt néhány gént, hogy megnövelje a zöldségek antocián-tartalmát – ugyanazokat az élénk antioxidánsokat, amelyek az áfonya és a szeder gazdag színét adják.

– Tudtam, hogy működni fog – mondta Martin. – Már amennyire minden tudós tudja, hogy olyasmit csinál, ami működni fog. Nagyon lassan ment, és sokáig tartott, de végül láthattuk ezt a halovány bíborszínt, amit elterveztünk. Nagyszerű érzés volt.

Most, feltéve, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma az elkövetkező hetekben jóváhagyja az értékesítésüket, Martin paradicsomai első ízben válhatnak elérhetővé – magként, amit magunk is elültethetünk, vagy gyümölcsként, amit a boltokban megvásárolhatunk. De mindez egyben jelentős pillanat arra nézve is, hogy megváltoztassuk a géntechnológiával módosított élelmiszerekről (GMO) alkotott képünket és ne pusztán a nagy mezőgazdasági vállalatok költségcsökkentésének eszközeként, hanem egy olyan lehetőségként gondoljunk rájuk, amely során egy természet adta tárgyat használhatunk és fejleszthetünk, akárcsak egy okostelefont vagy egy pár tornacipőt.

Fotó: Cathie Martin

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé, mivel az antociánok íztelenek. Martin kutatásai azonban két másik érdekes dologra is rámutattak. Az ő lila paradicsomjai – nem összetévesztendő a sötét fajtákkal, például a fekete cseresznyeparadicsommal – nagyjából kétszer annyi ideig maradnak frissek a polcon, mint a hagyományos paradicsomok. Azok az egerek pedig, amelyek a lila paradicsomot fogyasztották, 30%-kal tovább éltek, mint azok, amelyek a hagyományos piros fajtát ették.

Egy embernek naponta két lila paradicsomot kellene, hogy egyen ahhoz, hogy hasonló mértékű előnyökhöz jusson, de Martin úgy véli, hogy ez sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a napi két marék áfonya elfogyasztása. Ez azért van, mert az áfonya drága és erősen szezonális gyümölcs, míg az ő paradicsomjaiból akár tésztát vagy pizzaszószt is lehet főzni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Így növelik a beltéri gazdaságok beporzási rátáját

2023. április 14. 14:38

A Buzzupot azért eredetileg azért alapították, hogy a méhészek IoT-eszközök segítségével távolról nyomon követhessék méheiket.

Kettős szorításban Ukrajna frontvonalhoz közeli gazdálkodói

2023. augusztus 17. 07:40

Orosz rakétákkal és a legalacsonyabb árakkal is szembe kell nézniük azoknak a gazdálkodóknak, akik az ukrán-orosz frontvonal közelében próbálkoznak növénytermesztéssel.

Kukorica terméshozam-előrejelző modell

2023. május 14. 06:34

A kukoricahozam előrejelzésének képessége előnyös lenne a gazdák számára, amikor terményeik értékesítését tervezik, valamint a bioüzemanyag-ipar számára, amikor megtervezik a tevékenységüket.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a moníliával fertőzött gyümölcs

2022. június 22. 07:13

Sorra érnek a nyárelő gyümölcsei, így maximálisan oda kell figyelni a növényvédelmi előírásokra.