8℃ -1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Zöldség-Gyümölcs

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

Agrofórum Online

A probléma a világ minden táján adott, ugyanis a boltban kapható paradicsomok döntő többsége nem igazán ízes, cseppet sem hasonlít a konyhakertekben termesztett egyedekhez. Most úgy tűnik, hogy kutatók megtalálták a megoldást erre a mindenkit érintő problémára, több ezer új, eddig nem ismert génre bukkantak paradicsomfajták vizsgálata közben.

A paradicsomot szinte minden ember szereti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évente 182 millió tonnát termelnek meg belőle világszinten. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig – a sciencedaily.com írása szerint – a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövénnyé nőtte ki magát. Van azonban egy hibája a boltokban kapható fajtáknak: jellemzően jóval kevésbé ízesek, mint a konyhakertekben termesztett társaik.

Ennek oka a mai szokásoknak megfelelő fajtanemesítésekben keresendő. Manapság ugyanis a nemesítők elsősorban arra figyelnek, hogy az általuk létrehozott fajták feleljenek meg az ökológiai kihívásoknak, tehát legyenek toleránsak a stresszel szemben, legyenek ellenállóak egyes, gyakran előforduló és pusztító betegséggel szemben, valamint álljanak ellen a károsítók ténykedésének is. Ez termesztési szempontból ideális, viszont így a paradicsomfajták íze háttérbe szorul, sok fajta szinte ízetlenné válik.

Azonban elképzelhető, hogy kutatók egy csoportja most megtalálta az ízhiány problémájára a megoldást! Kitartó munkájuk eredményeként 725 különböző nemesített paradicsomfajta, valamint azok vad rokonaik vizsgálatával létrehoztak egy úgynevezett pángenomot, amely tartalmazza a vizsgált fajták összes lehetséges génjét. Munkájuk során körülbelül 5000, korábban nem dokumentált gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelős gén is!

A most talán legfontosabb paradicsom gént „TomLoxC” névre keresztelték és működésére is rájöttek. Vélhetően katalizátorként szolgál a növényben, amely néhány lipid (zsír) – beleértve egyes illékony anyagokat is – bioszintézisét segíti elő, amelyek hozzájárulnak a paradicsom mindenki számára kedvelt aromáinak létrejöttéhez.

A jövőben a nemesítők vélhetően jobban fognak figyelni a frissen felfedezett gén jelenlétére, ezzel létrehozhatják a termelő és fogyasztó számára is legideálisabb paradicsomfajtákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

2020. július 13. 06:59

Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.