Zöldség-Gyümölcs

Később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon

AKI

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon.

A KSH adatai szerint Magyarország szamócaimportja 5 százalékkal 4136 tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban realizálódik. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, a friss termék Csehországba, Szlovákiába és Romániába került az elmúlt évben. Magyarország szamócaexportja 198 százalékkal 203 tonnára bővült 2022-ben az előző évihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (görögországi) szamóca idén az első héttől jelen volt a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig 2115 forint/kilogramm nagykereskedelmi áron értékesítették az 1–14. héten. Az import szamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan jelen van a kínálatban, és nagykereskedelmi ára a 15–20. hetek átlagában 19 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A hazai szamóca az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, és termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos periódusának átlagárához képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Lehetséges, hogy lisztharmatosak az őszibarackfám levelei?

2020. június 26. 11:04

Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.