Zöldség-Gyümölcs

Magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat állítottak elő

Agrofórum Online

Japán kutatók új mezőgazdasági fejlesztéssel rukkoltak elő: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat sikerült termeszteniük, ami különösen fontos lehet azokban az országokban, ahol a padlizsán alapvető részét képezi a mindennapos étrendnek.

A japán Ryukoku Egyetem és az Osaka Metropolitan Egyetem kutatói jelentős áttörést értek el a GMO-mezőgazdaság területén: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat termesztettek mesterséges világítással. Ez az áttörés különösen fontos India és más dél- és délkelet-ázsiai országok számára. Ugyanis a padlizsán a helyi étkezési szokások létfontosságú alkotóeleme, de alacsony mennyiségben tartalmaz olyan karotinoidokat, mint a béta-karotin.

A kutatócsoport az Erwinia uredovora baktérium PSY génjét juttatta a padlizsánba, ami a béta-karotin jelentős felhalmozódásához vezetett. Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fényben termesztett, génmódosított padlizsánok béta-karotin-tartalma ötször nagyobb volt, mint a hagyományos üvegházakban termesztett padlizsánoké. A padlizsánok azonban kisebb méretűek voltak. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a gyümölcsök fejlődését.

E tanulmány értékes információkkal szolgál a béta-karotinnal dúsított, transzgenikus padlizsánfajták jövőbeli fejlesztéséhez, amivel javítani lehet ennek az alapvető élelmiszernek a tápértékén azokban a régiókban, ahol jelentős mennyiségben fogyasztják.

A világ legnagyobb padlizsánfogyasztói Törökország, Görögország, Olaszország, Libanon, Szíria, Irán, India, Japán, Kína, Spanyolország és Franciaország.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617066/japanese-researchers-create-eggplants-with-high-beta-carotene-content/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VII. – Padlizsán hajtatása

2024. február 27. 11:10

A koraiság, a változó piaci igények, valamint a jobb minőség iránti kereslet még azoknál a zöldségfajoknál is a termesztés szerkezetének a megváltoztatását, a szabadföldi termesztésről a hajtatásra történő átállást kényszerítette ki, amelyeket hagyományosan, évszázadokon keresztül, és jó eredménnyel szabadföldön műveltünk.

Mitől foltosodik, majd sárgul el a padlizsán levele?

2023. szeptember 7. 04:37

Mi okozza a padlizsán levelén látható elváltozást? Sajnos több levél már elsárgulva le is hullott.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Miért nem fejlődik jól a padlizsánom?

2024. augusztus 15. 14:40

A padlizsán kedvelt nyári zöldségnövényünk, amely a kertben is jól fejlődik. Ha mégsem, most ismertetjük a lehetséges okokat és a megoldásukat.