20℃ 13℃
május 29. Magdolna, Magda, Ervin, Léna
Zöldség-Gyümölcs

Magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat állítottak elő

Agrofórum Online

Japán kutatók új mezőgazdasági fejlesztéssel rukkoltak elő: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat sikerült termeszteniük, ami különösen fontos lehet azokban az országokban, ahol a padlizsán alapvető részét képezi a mindennapos étrendnek.

A japán Ryukoku Egyetem és az Osaka Metropolitan Egyetem kutatói jelentős áttörést értek el a GMO-mezőgazdaság területén: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat termesztettek mesterséges világítással. Ez az áttörés különösen fontos India és más dél- és délkelet-ázsiai országok számára. Ugyanis a padlizsán a helyi étkezési szokások létfontosságú alkotóeleme, de alacsony mennyiségben tartalmaz olyan karotinoidokat, mint a béta-karotin.

A kutatócsoport az Erwinia uredovora baktérium PSY génjét juttatta a padlizsánba, ami a béta-karotin jelentős felhalmozódásához vezetett. Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fényben termesztett, génmódosított padlizsánok béta-karotin-tartalma ötször nagyobb volt, mint a hagyományos üvegházakban termesztett padlizsánoké. A padlizsánok azonban kisebb méretűek voltak. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a gyümölcsök fejlődését.

E tanulmány értékes információkkal szolgál a béta-karotinnal dúsított, transzgenikus padlizsánfajták jövőbeli fejlesztéséhez, amivel javítani lehet ennek az alapvető élelmiszernek a tápértékén azokban a régiókban, ahol jelentős mennyiségben fogyasztják.

A világ legnagyobb padlizsánfogyasztói Törökország, Görögország, Olaszország, Libanon, Szíria, Irán, India, Japán, Kína, Spanyolország és Franciaország.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617066/japanese-researchers-create-eggplants-with-high-beta-carotene-content/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VII. – Padlizsán hajtatása

2024. február 27. 11:10

A koraiság, a változó piaci igények, valamint a jobb minőség iránti kereslet még azoknál a zöldségfajoknál is a termesztés szerkezetének a megváltoztatását, a szabadföldi termesztésről a hajtatásra történő átállást kényszerítette ki, amelyeket hagyományosan, évszázadokon keresztül, és jó eredménnyel szabadföldön műveltünk.

Miért nem fejlődik jól a padlizsánom?

2024. augusztus 15. 14:40

A padlizsán kedvelt nyári zöldségnövényünk, amely a kertben is jól fejlődik. Ha mégsem, most ismertetjük a lehetséges okokat és a megoldásukat.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Hogyan neveljünk kiskerti padlizsánt?

2022. június 18. 05:36

A nyár egyik legnépszerűbb zöldsége a padlizsán.