Zöldség-Gyümölcs

Magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat állítottak elő

Agrofórum Online

Japán kutatók új mezőgazdasági fejlesztéssel rukkoltak elő: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat sikerült termeszteniük, ami különösen fontos lehet azokban az országokban, ahol a padlizsán alapvető részét képezi a mindennapos étrendnek.

A japán Ryukoku Egyetem és az Osaka Metropolitan Egyetem kutatói jelentős áttörést értek el a GMO-mezőgazdaság területén: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat termesztettek mesterséges világítással. Ez az áttörés különösen fontos India és más dél- és délkelet-ázsiai országok számára. Ugyanis a padlizsán a helyi étkezési szokások létfontosságú alkotóeleme, de alacsony mennyiségben tartalmaz olyan karotinoidokat, mint a béta-karotin.

A kutatócsoport az Erwinia uredovora baktérium PSY génjét juttatta a padlizsánba, ami a béta-karotin jelentős felhalmozódásához vezetett. Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fényben termesztett, génmódosított padlizsánok béta-karotin-tartalma ötször nagyobb volt, mint a hagyományos üvegházakban termesztett padlizsánoké. A padlizsánok azonban kisebb méretűek voltak. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a gyümölcsök fejlődését.

E tanulmány értékes információkkal szolgál a béta-karotinnal dúsított, transzgenikus padlizsánfajták jövőbeli fejlesztéséhez, amivel javítani lehet ennek az alapvető élelmiszernek a tápértékén azokban a régiókban, ahol jelentős mennyiségben fogyasztják.

A világ legnagyobb padlizsánfogyasztói Törökország, Görögország, Olaszország, Libanon, Szíria, Irán, India, Japán, Kína, Spanyolország és Franciaország.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617066/japanese-researchers-create-eggplants-with-high-beta-carotene-content/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VII. – Padlizsán hajtatása

2024. február 27. 11:10

A koraiság, a változó piaci igények, valamint a jobb minőség iránti kereslet még azoknál a zöldségfajoknál is a termesztés szerkezetének a megváltoztatását, a szabadföldi termesztésről a hajtatásra történő átállást kényszerítette ki, amelyeket hagyományosan, évszázadokon keresztül, és jó eredménnyel szabadföldön műveltünk.

Mitől foltosodik, majd sárgul el a padlizsán levele?

2023. szeptember 7. 04:37

Mi okozza a padlizsán levelén látható elváltozást? Sajnos több levél már elsárgulva le is hullott.