Zöldség-Gyümölcs

Magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat állítottak elő

Agrofórum Online

Japán kutatók új mezőgazdasági fejlesztéssel rukkoltak elő: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat sikerült termeszteniük, ami különösen fontos lehet azokban az országokban, ahol a padlizsán alapvető részét képezi a mindennapos étrendnek.

A japán Ryukoku Egyetem és az Osaka Metropolitan Egyetem kutatói jelentős áttörést értek el a GMO-mezőgazdaság területén: magas béta-karotin-tartalmú padlizsánokat termesztettek mesterséges világítással. Ez az áttörés különösen fontos India és más dél- és délkelet-ázsiai országok számára. Ugyanis a padlizsán a helyi étkezési szokások létfontosságú alkotóeleme, de alacsony mennyiségben tartalmaz olyan karotinoidokat, mint a béta-karotin.

A kutatócsoport az Erwinia uredovora baktérium PSY génjét juttatta a padlizsánba, ami a béta-karotin jelentős felhalmozódásához vezetett. Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fényben termesztett, génmódosított padlizsánok béta-karotin-tartalma ötször nagyobb volt, mint a hagyományos üvegházakban termesztett padlizsánoké. A padlizsánok azonban kisebb méretűek voltak. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a gyümölcsök fejlődését.

E tanulmány értékes információkkal szolgál a béta-karotinnal dúsított, transzgenikus padlizsánfajták jövőbeli fejlesztéséhez, amivel javítani lehet ennek az alapvető élelmiszernek a tápértékén azokban a régiókban, ahol jelentős mennyiségben fogyasztják.

A világ legnagyobb padlizsánfogyasztói Törökország, Görögország, Olaszország, Libanon, Szíria, Irán, India, Japán, Kína, Spanyolország és Franciaország.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617066/japanese-researchers-create-eggplants-with-high-beta-carotene-content/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hogyan neveljünk kiskerti padlizsánt?

2022. június 18. 05:36

A nyár egyik legnépszerűbb zöldsége a padlizsán.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Mi rághatta meg a padlizsán levelét?

2025. június 18. 04:36

Mi rághatta meg a padlizsán levelét? Mit lehet tenni ellene? Kérem segítségüket, fotókat mellékelten küldök.