Zöldség-Gyümölcs

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

Agrofórum Online

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja az étel tartósításának, amely elméletileg ugyan szinte bármeddig eláll a mélyhűtőben, de ez nem jelenti azt, hogy nem romlik a minősége és teljesen friss marad az íze. A fagyasztás inkább a baktériumok elszaporodásától véd.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint abban biztosak lehetünk, hogy bármilyen fagyasztott élelmiszer biztonságosan fogyasztható, mivel a baktériumok és egyéb patogén életformák –17,78 °C alatt nem képesek fejlődni. Ugyanakkor az étel veszíthet az eredeti minőségéből és állagából, főleg a zöldségek és a gyümölcsök. Emiatt ajánlatos ezeket 8-12 hónapon belül elfogyasztani.

Egy élelmiszerekkel foglalkozó holland kutató szerint némelyik zöldséget, főleg a zöld leveles zöldségeket, mint a spenót, blansírozni szükséges fagyasztás előtt. A magas víztartalmú zöldségek, például a paradicsom, sokáig tárolhatók, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a mélyhűtőből kivéve megpuhulnak, emiatt érdemes úgy tervezni, hogy a fagyasztott zöldségeket főtt ételekhez, szószokhoz, lekvárokhoz és töltelékekhez használjuk fel. A gyümölcsből pedig smoothie-kat, szörpöket és fagylaltot készíthetünk.

A fagyasztás menete pedig a következő: a friss gyümölcsöt-zöldséget hideg vízben mossuk meg, majd egy papírtörlővel szárítsuk meg, esetleg a héját is távolítsuk el. Ezután helyezzük egy légmentesen zárható műanyag zacskóba vagy dobozba, miközben a lehető legkevesebb levegőt hagyjuk a tárolóban, amelyre írjuk rá a fagyasztás dátumát. Ezután már betehetjük a mélyhűtőbe, amely remélhetőleg egyenletes hőmérsékletet biztosít az élelmiszernek, ami a hosszú, biztonságos eltarthatóság garanciája. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

"Klímaváltozást-tűrő" növények létrehozása

2023. április 18. 11:44

A vadon élő rokonoktól származó egzotikus DNS beépítése a búzába figyelemre méltó, akár 50%-os termésnövekedést is eredményez, még forró időjárás esetén is, ami felülmúlja az ezeket a géneket nem tartalmazó etalonokat.

Péntekig lehet bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

2019. május 27. 15:17

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is május végéig készíthetik el az élelmiszerlánc szereplői élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat.

Kezdetét vette az élelmiszerek kötelező akciózása

2023. június 1. 10:08

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.