Zöldség-Gyümölcs

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

Agrofórum Online

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja az étel tartósításának, amely elméletileg ugyan szinte bármeddig eláll a mélyhűtőben, de ez nem jelenti azt, hogy nem romlik a minősége és teljesen friss marad az íze. A fagyasztás inkább a baktériumok elszaporodásától véd.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint abban biztosak lehetünk, hogy bármilyen fagyasztott élelmiszer biztonságosan fogyasztható, mivel a baktériumok és egyéb patogén életformák –17,78 °C alatt nem képesek fejlődni. Ugyanakkor az étel veszíthet az eredeti minőségéből és állagából, főleg a zöldségek és a gyümölcsök. Emiatt ajánlatos ezeket 8-12 hónapon belül elfogyasztani.

Egy élelmiszerekkel foglalkozó holland kutató szerint némelyik zöldséget, főleg a zöld leveles zöldségeket, mint a spenót, blansírozni szükséges fagyasztás előtt. A magas víztartalmú zöldségek, például a paradicsom, sokáig tárolhatók, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a mélyhűtőből kivéve megpuhulnak, emiatt érdemes úgy tervezni, hogy a fagyasztott zöldségeket főtt ételekhez, szószokhoz, lekvárokhoz és töltelékekhez használjuk fel. A gyümölcsből pedig smoothie-kat, szörpöket és fagylaltot készíthetünk.

A fagyasztás menete pedig a következő: a friss gyümölcsöt-zöldséget hideg vízben mossuk meg, majd egy papírtörlővel szárítsuk meg, esetleg a héját is távolítsuk el. Ezután helyezzük egy légmentesen zárható műanyag zacskóba vagy dobozba, miközben a lehető legkevesebb levegőt hagyjuk a tárolóban, amelyre írjuk rá a fagyasztás dátumát. Ezután már betehetjük a mélyhűtőbe, amely remélhetőleg egyenletes hőmérsékletet biztosít az élelmiszernek, ami a hosszú, biztonságos eltarthatóság garanciája. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

Az élelmiszerpiacon is visszaesés jöhet a koronavírus után

2020. június 22. 09:02

A friss termékek, a hús és a levesek iránti kereslet márciusban és áprilisban látványosan emelkedett, ám az egészségügyi válsághelyzet a szokásostól nagyobb készletezése késztette az üzleteket is.

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

2020. március 20. 08:17

Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban.