Zöldség-Gyümölcs

Megfelelő megoldás az üvegházi párásodásra

Agrofórum Online

Wim de Weert 15 éve foglalkozik szamócatermesztéssel Portugáliában, amit a holland és a francia piacra szállít. A gazda ma úgy tartja, már sokkal korábban ezzel kellett volna foglalkoznia.


Tizenöt évvel ezelőtt Wim de Weert Hollandiából Portugáliába költözött, hogy egy Farótól tíz kilométerre északra található eperültetvényt (Rei de Morangos) hozzon létre. Kezdetben mi neveltük a növényeket, és eladtuk őket a portugál termelőknek, de nem sok hasznát vették a tanácsainknak. Így hát elkezdtünk mi is epret termeszteni – mesélte.

Wim jelenleg több mint két hektáron termeszt szamócát. Az általa és egy 1,5 hektáros parcellával rendelkező termesztőtársa által termesztett szamócát értékesíti. Wim társult a Veiling Zaltbommellel, illetve – a piacon keresztül – a Fruits Rouges elnevezésű francia nagykereskedelmi cégnek is szállít.

Az utóbbi időben olyan fajtákat termesztünk, mint a Magnum és a Favori, amelyek Franciaországban igen keresettek. Oda és Hollandiába november végétől április légvégéig szállítunk szamócát.

A helyi piac kevésbé vonzó a Rei de Morangos számára. 
A turistákat leszámítva Dél-Portugáliában az emberek nem igazán költekeznek. A portugálok nem fizetnek 6-8 eurót egy kiló eperért. Egy kőhajításnyira vagyunk Huelvától, ahol 6500 hektáron termesztenek epret. Ezek minőségileg egyáltalán nem összehasonlíthatóak a mi eperjeinkkel, de fél kilogrammja mindössze 1,80 €-ért kapható – mondta Wim.

A holland a szamócát kókuszrostos szubsztrátumon, hideg üvegházakban termeszti.
A páratartalom miatt ez kihívást jelent, de szándékosan nem használunk fűtést. A szállítást leszámítva így egyáltalán nincs ökológiai lábnyomunk. A logisztika azonban az évek során jelentős költséggel járt. Hollandiába kétnapos út vezet, azonban a szállítási költségek körülbelül öt év alatt megduplázódtak – magyarázta De Weert.

A páratartalommal kapcsolatos problémák megelőzése érdekében két évvel ezelőtt kétrétegű műanyagba fektetett be. Ez jól működik. Ha rossz az időjárás, akkor is száraz marad a belső tér. Nálunk háromévente van rossz időjárás, annak minden hozadékával. A kétrétegű műanyag tetővel ez már nem jelent problémát.

A múlt héten vihar tombolt a portugál bogyós gyümölcsöket termesztő faiskola területén. Két nap alatt 130 milliméter eső zúdult le ránk, ami okozott némi kárt – mondta Wim. Vízhiánnyal azonban nem kell számolnia. Itt télen is átlagosan 650-700 mm eső esik. Ha ezt összegyűjtjük, akkor azt egész évben remekül fel tudjuk használni. Csak ez még nem része az itteni kultúrának.

Wim a 15 évnyi portugáliai tartózkodás után nem vágyik vissza Hollandiába.
Úgy gondolom, hogy Hollandia mára egy jogszabályokkal megnyomorított, mogorva országgá vált. Sokáig volt ott egy vállalkozásom, amitől már sokkal korábban meg kellett volna szabadulnom. Itt Portugáliában ugyanis a vállalkozókat szívesen felkarolják, és örülnek, ha 20 embert foglalkoztatsz. Még mindig meg lehet élni ebből – összegezte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

A jövőben a növények irányítják majd az öntözőrendszereket?

2023. szeptember 17. 13:10

A technológia rohamos fejlődésével egyre közelebbivé válik egy olyan vízgazdálkodási vízió, amelyben már nincs vízpazarlás, amely tökéletesen a növények igényeihez igazodik – és amelyben meglehet, emberi erőforrásra sem igazán van szükség.

Paradicsom helyett mangót termeszteni?

2023. december 15. 16:40

Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.