Zöldség-Gyümölcs

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

Agrofórum Online

Bár ma már az emberek jó része pontosan tudja, hogy nem túl látványos külleme ellenére mennyire egészséges az édesburgonya, azt mégis kevesen tudják, hogy micsoda kincs rejlik a leveleiben. Mert bizony, a batátalevelek biztonsággal fogyaszthatók, és a bennük lévő értékes tápanyagok révén megdöbbentően jó hatással lehetnek az egészségünkre.

Mit tudunk az édesburgonya leveleiről?

Az édesburgonya vagy batáta levelei fajtától függően változnak, színük a zöld különböző árnyalataiban játszik. Némelyik egész világos, míg más fajtájuk mély sötétzöld és jellemzően szív alakúak. Megdöbbentő módon, míg magát az édesburgonyát ma már minden élelmiszerboltban meg lehet vásárolni, a levelei szinte hozzáférhetetlenek, pedig ezeket ugyanúgy fel lehet használni a konyhában, mint magát a gyökérgumót.

Különösen akkor finomak a levelei, amikor még zsengék, amelyek sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, noha a valóságban a batátalevelek édeskésebb, földesebb ízűek. Míg azonban Ázsia- és Afrika-szerte a batátalevelek fogyasztása elterjedt és igen nagy népszerűségnek örvend, addig hazánkban a lakosság jó része nem is tudja, hogy az édesburgonya leveleit meg lehet enni, sőt, érdemes a táplálkozásunk szerves részévé tenni.

Ehhez ráadásul nem is szükséges különösebb gasztronómiai tapasztalat, hiszen a batátalevelek remekül illenek főételekhez, megpárolhatók, megsüthetők, megfőzhetők, és önálló köretként is megállják a helyüket. 

Miért egészségesek a batátalevelek?

  1. Kiváló K-vitamin forrásnak számítanak: Egy adag (64 gramm) főtt édesburgonya levél 69,8 µg K-vitamint biztosít (ez a napi ajánlott bevitel 58%-ának felel meg). A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és szilárdságában, emellett fontos szerepet tölt be a véralvadásban. Kiegyensúlyozott bevitele hosszú távon csökkentheti a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  2. Csökkentik az oxidatív stresszt: Egy kísérlet során 16 egészséges felnőtt napi 200 gramm batátalevelet fogyasztott két héten keresztül. Az alacsony polifenol-tartalmú kontroll étrendhez képest a vérminták azt mutatták, hogy megnövekedett plazma-polifenol szintjük, csökkentek a DNS-károsodás jelző markereik és az LDL koleszterin-szintjük.
  3. Magas tápanyagsűrűséggel dicsekedhetnek: A K-vitamin mellett a batátalevelek számos vitamint, ásványi anyagot, rostot, és sokféle értékes fitokémiai anyagot tartalmaznak, miközben alacsony kalóriatartalommal bírnak, így beleilleszthetők bármilyen diétába.
  4. Erősítik az immunrendszert: Egy kísérlet során 16 egészséges embert vizsgáltak. A kontrollcsoporthoz képest a vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a magas polifenol tartalmú étrendet követő résztvevők (akik napi 200 g batátalevelet fogyasztottak) a következőket tapasztalták: megnőtt a perifériás vérben a mononukleáris sejtek válaszadási képesség. Ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak az egészségünk védelmében, mivel ezek ölik meg a rendellenes (rákos, fertőzött) sejteket.
  5. Magas polifenol-tartalmuk révén sejtvédő hatásúak: A polifenolok olyan fitokémiai anyagok, amelyek előnyösek az egészségünkre nézve. A batátalevelek klorogénsavban gazdagok, vagyis egy olyan polifenol típusban, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, csökkentve ezzel a sejtkárosodásos folyamatok, és ezáltal számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a polifenolok segítenek a vércukorszint szabályozásában, a szív- és az érrendszer egészségének javításában, valamint a kognitív funkciók támogatásában.

Mit tartalmaznak a batátalevelek?

Egy adag (64 µg) főtt batátalevél a következőket tartalmazza:

  • Energia: 22 kcal
  • Fehérje: 2,4 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Szénhidrát: 3,1 g
  • Rost: 2,6 g
  • A-vitamin: 94.1 mcg
  • B1-vitamin (tiamin): 0.07 mg
  • B2-vitamin (riboflavin): 0.17 mg
  • B3-vitamin (niacin): 0.64 mg
  • B5-vitamin (pantoténsav): 0.13 mg
  • B6-vitamin (piridoxin): 0.10 mg
  • C-vitamin: 0.96 mg
  • E-vitamin: 0.61 mg
  • K-vitamin: 69.8 mcg
  • Vas: 1.1 mg
  • Kalcium: 44 mg
  • Magnézium: 26 mg
  • Foszfor: 25.6 mg
  • Kálium: 200 mg
  • Szelén: 0.58 mcg
  • Nátrium: 4.48 mg
  • Cink: 0.17 mg

Van-e hátránya a batátalevelek fogyasztásának?

Noha a batátalevelek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, figyelembe kell venni, hogy ezek oxalátokat tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben vesekő kialakulásához vezethetnek, ezért azoknak, akiknek volt már ilyen jellegű problémájuk, célszerű konzultálniuk orvosukkal a batátalevelek fogyasztását illetően.

Ezen túlmenően a batátalevelek tartalmazhatnak bizonyos antinutrienseket (például tanninokat és fitátokat) amelyek csökkenthetik bizonyos tápanyagok, például vas és kalcium felszívódását. Kiegyensúlyozott étrend mellett azonban ez általában nem okoz problémát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Batátát a kertekbe! I. rész

2019. január 10. 04:48

A batáta (Ipomoea batatas (L.) Lam.), vagy közismertebb nevén az édesburgonya Közép-Amerikából került Európába, ahol egyre nagyobb figyelemnek örvend. Mivel a mérsékelt égövön is gond nélkül megél, így Magyarországon is egyre többen vágnak bele termesztésébe.

Milyen betegség támadta meg a batátapalánta szárát és leveleit?

2023. április 19. 04:38

Édesburgonya-palántát nevelek májusi kiültetésre a lakásban az ablak előtt, és a palántákon eddig még nem látott elváltozások nőttek, kis kiemelkedések, mint a kiütések (képet mellékelek). Leveleken és a száron is vannak. Milyen betegség ez? Meggyógyíthatók és kiültethetők lesznek?

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.