Zöldség-Gyümölcs

Miért kell szódabikarbónás vízzel lemosni a zöldségeket?

Agrofórum Online

A világhálót elárasztották azok a videók, amelyek azt mutatják be, hogyan lehet igaziból lemosni a termesztőktől vagy a boltokban vásárolt zöldségekről és gyümölcsökről a valódi szennyeződéseket – mert hogy azt a csapvíz nem mossa le...

Legalábbis így kommentálják a legnépszerűbb influencerek a videóikat, mi pedig elborzadva végignézhetjük, milyen lé jön le egy paradicsomról vagy egy uborkáról, amit eddig bátran megettünk vagy a családunk elé tettünk. De akkor hogy is van ez? Nem elég a víz, és csak a szódabikarbónás víz a jó? Mitől lesz egy termék tiszta, és mit távolít el ez a csodalé?

Mennyire lehet „koszos” az asztalunkra kerülő gyümölcs?
Függetlenül attól, hogy ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket hagyományos szabadföldi, üvegházi vagy hidropóniás termesztéssel termesztették, nem hihetjük azt, hogy nem lesz semmiféle szennyeződés a termék felszínén.

Ez lehet persze hagyományos kosz is: por, sár, föld, de lehetnek növényvédő szerek is, sőt, mivel élő dolgokról van szó, baktériumok is megtelepedhetnek rajta, olyanok is, mint akár a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria –  a talaj vagy a víz szennyeződéséből adódóan. Nos, az új irányzat szerint éppen emiatt szükséges minden terményt szódabikarbónás vízzel leöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket. 

Mit mond a járványügyi hatóság?
A termesztés és betakarítás után sok terméknek szüksége van egy védőrétegre az ellátási láncon keresztül vezető útja során, amit általában viaszbevonat formájában meg is kap. Bár ezek a viaszbevonatok általában megfelelnek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, megesik, hogy néha színezéket vagy gombaölő szert is tartalmaznak.

A járványügyi hatóság szerint „minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is.” Kérdés, hogy a folyó víz eltávolítja ezeket az anyagokat a termékekről?

Miért mossák le az emberek a zöldségeket/gyümölcsöket szódabikarbónával?
A szódabikarbónát számtalan módon használják, de ma az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség/gyümölcsmosás: ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni.

Eztán le kell öblíteni és meg kell szárítani őket. A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy míg a termékek szódabikarbónás oldatban történő mosása 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, addig a csapvízben történő mosás csupán 26,7–62,9%-kal csökkenti ezt. 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?
A legnépszerűbb TikTok videókon a szódabikarbónás lemosás célja mindig a növényvédő szerek eltávolítása. Az USDA következetesen vizsgálja a termékeken található peszticid-szermaradványok szintjét, de az adatok szerint ezek nem érik el azt a szintet, ami káros lenne a fogyasztókra. A magasabb peszticidterhelés elkerülésének lehetséges módja, ha bio vagy helyi termelői piacokról vásárolunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Normalizálódik az olasz gyümölcs- és zöldségexport

2022. augusztus 11. 14:10

2021-ben Olaszország gyümölcs- és zöldségexportja 8,3 százalékkal bővült, és 5,2 milliárd eurót hozott.

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

2023. szeptember 25. 17:10

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

Jelöletlen zöldséget és a gyümölcsöt találtak Csongrád megyében

2018. december 27. 08:33

Megállapították, hogy a 44 rekesz, összesen 810 kilogramm zöldség és gyümölcs jelöletlen, így kockázatosnak minősítették a szállítmányt, zár alá vették, és elrendelték az áru megsemmisítését.