Zöldség-Gyümölcs

Miért kell szódabikarbónás vízzel lemosni a zöldségeket?

Agrofórum Online

A világhálót elárasztották azok a videók, amelyek azt mutatják be, hogyan lehet igaziból lemosni a termesztőktől vagy a boltokban vásárolt zöldségekről és gyümölcsökről a valódi szennyeződéseket – mert hogy azt a csapvíz nem mossa le...

Legalábbis így kommentálják a legnépszerűbb influencerek a videóikat, mi pedig elborzadva végignézhetjük, milyen lé jön le egy paradicsomról vagy egy uborkáról, amit eddig bátran megettünk vagy a családunk elé tettünk. De akkor hogy is van ez? Nem elég a víz, és csak a szódabikarbónás víz a jó? Mitől lesz egy termék tiszta, és mit távolít el ez a csodalé?

Mennyire lehet „koszos” az asztalunkra kerülő gyümölcs?
Függetlenül attól, hogy ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket hagyományos szabadföldi, üvegházi vagy hidropóniás termesztéssel termesztették, nem hihetjük azt, hogy nem lesz semmiféle szennyeződés a termék felszínén.

Ez lehet persze hagyományos kosz is: por, sár, föld, de lehetnek növényvédő szerek is, sőt, mivel élő dolgokról van szó, baktériumok is megtelepedhetnek rajta, olyanok is, mint akár a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria –  a talaj vagy a víz szennyeződéséből adódóan. Nos, az új irányzat szerint éppen emiatt szükséges minden terményt szódabikarbónás vízzel leöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket. 

Mit mond a járványügyi hatóság?
A termesztés és betakarítás után sok terméknek szüksége van egy védőrétegre az ellátási láncon keresztül vezető útja során, amit általában viaszbevonat formájában meg is kap. Bár ezek a viaszbevonatok általában megfelelnek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, megesik, hogy néha színezéket vagy gombaölő szert is tartalmaznak.

A járványügyi hatóság szerint „minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is.” Kérdés, hogy a folyó víz eltávolítja ezeket az anyagokat a termékekről?

Miért mossák le az emberek a zöldségeket/gyümölcsöket szódabikarbónával?
A szódabikarbónát számtalan módon használják, de ma az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség/gyümölcsmosás: ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni.

Eztán le kell öblíteni és meg kell szárítani őket. A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy míg a termékek szódabikarbónás oldatban történő mosása 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat, addig a csapvízben történő mosás csupán 26,7–62,9%-kal csökkenti ezt. 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?
A legnépszerűbb TikTok videókon a szódabikarbónás lemosás célja mindig a növényvédő szerek eltávolítása. Az USDA következetesen vizsgálja a termékeken található peszticid-szermaradványok szintjét, de az adatok szerint ezek nem érik el azt a szintet, ami káros lenne a fogyasztókra. A magasabb peszticidterhelés elkerülésének lehetséges módja, ha bio vagy helyi termelői piacokról vásárolunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

2018. október 13. 03:17

A kertészet fejlesztése érdekében a zöldség-gyümölcs ágazatban meghatározó az alapanyag-termelés és -feldolgozás hatékonyságának javítása.

Nőtt a zöldségfélék és gyümölcsök exportja

2022. augusztus 7. 08:47

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 7,6%-kal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 140 millió euróval javult.

Jelöletlen zöldséget és a gyümölcsöt találtak Csongrád megyében

2018. december 27. 08:33

Megállapították, hogy a 44 rekesz, összesen 810 kilogramm zöldség és gyümölcs jelöletlen, így kockázatosnak minősítették a szállítmányt, zár alá vették, és elrendelték az áru megsemmisítését.

Innovatív, jövőtudatos csomagolóanyag a zöldség-gyümölcs szektorban

2022. május 4. 15:43

Hosszabb ideig maradnak frissek a zöldségek és gyümölcsök egy innovatív, jövőtudatos csomagolóanyagnak köszönhetően.